Nemulţumiţi de modul în care au decurs până acum negocierile, profesorii din Buzău au ieşit din nou în stradă. Este al treilea protest organizat în faţa Prefecturii , de la declanşarea grevei generale, iar liderii de sindicat au anunţat că au deja aprobări pentru a protesta, în acelaşi loc, şi săptămâna viitoare, în zilele de marţi şi miercuri.
Aproape o mie de persoane, dascăli dar şi personal auxiliar, s-au adunat miercuri, 31 mai, în faţa Prefecturii Buzău. La fel ca şi în zilele anterioare, profesorii au venit cu pancarte şi vuvuzele. Angajaţii din sistemul de educaţie au scandat aceleaşi mesaje prin care cer respect şi deminitate, anunţând în acelaşi timp că nu vor ceda până când nu vor vedea scris, negru pe alb, că solicitările lor au fost acceptate de Guvern .
"Nu avem de ales, atât timp cât Guvernul nu va înţelege că oamenii de aici s-au exprimat foarte clar că nu au de gând să cedeze sub nicio formă în condiţiile impuse, este clar că această grevă va continua. Ei sunt cei care vor decide, nu decidem noi, nu au venit cu nicio ofertă concretă. Cadrele didactice nu sunt dispuse să renunţe. Pentru săptămâna viitoare, de marţi şi miercuri am cerut spaţiu de pichetare", a declarat Ion Dobre, liderul Sindicatului Învăţământul Preuniversitar (SÎP) "Prof Ion Neacşu" Buzău.
În acelaşi timp, Ion Dobre, liderul Sindicatului Învăţământul Preuniversitar (SÎP) "Prof Ion Neacşu" Buzău, a răspuns acuzaţiilor potrivit cărora sunt şi profesori care câştigă sume importante de bani din meditaţii şi alte activităţi lucrative. Domnia sa a explicat că dascălii ajung la aceste soluţii, chiar şi la un al doilea job, tocmai pentru că au salarii mici, fiind astfel nevoiţi să-şi rotunjească veniturile.
"Câţi dintre colegii noştri fac meditaţie... Da, o parte dintre ei fac meditaţie, dar asta o fac din timpul lor liber. Nu ar face acest lucru dacă... Aceşti colegi ai noştri ba sunt obligaţi să se ocupe de apicultură, alţii şi-au plantat livezi ca să aibă un venit suplimentar, alţii fac comerţ, alţi au al doilea job ca vânzători în diferite supermarketuri. Asta sunt obligaţi să facă profesorii la acest moment pentru a putea să se descurce cu venitul pe care îl au", a precizat Ion Dobre, liderul Sindicatului Învăţământul Preuniversitar (SÎP) "Prof Ion Neacşu" Buzău.
Amintim că săptămâna trecută, profesorii de la Buzău au ieşit în stradă, două zile la rând, inclusive de Ziua Eroilor, când s-au întâlnit cu Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, venit acasă pentru a participa la manifestările organizate la Cimitirul Eroilor. Atunci, aproape 3000 descăli au plecat din faţa Prefecturii, unde aveau autorizaţie pentru protest, şi au mers scandând până pe Calea Eroilor. Aici au protestat pe toată durata discursurilor celor prezenţi la manifestările dedicate Zilei Eroilor, inclusive Marcel Ciolacu şi ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
În timpul protestelor, profesorii din Buzău au avut inclusive susţinerea unor elevi de la Colegiul Bogdan Petriceicu Hasdeu care au venit cu pancarte în mână şi au declarat că susţin demersul dascălilor tocmai pentru că dacă ar vrea să ajungă la catedră nu sunt motivaţi de salariile mici pe care le au profesorii debutanţi.