Într-o Românie în care ritmul de construire este extrem de mult sub nivelul cererii de locuinţe şi spaţii pentru afaceri, păstrarea şi utilizarea eficientă a clădirilor deja existente este de o extremă importanţă. De asemenea, multe din clădirile vechi, unele monumente istorice, necesită lucrări de reparare şi întreţinere pentru care de obicei se pretind sume foarte mari, greu de suportat din bugetele limitate al autorităţilor locale sau centrale. Una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă cladirile, atât cele vechi, cât şi cele noi, o reprezintă igrasia. Cei care locuiesc sau muncesc în spaţii cu pereţi afectaţi de igrasie, umezeală, mucegai, se expun unor mari riscuri de îmbolnăvire. De asemenea, igrasia degradează iremediabil pereţii, afectând calitatea clădirii, dar şi preţul de piaţă al acesteia. Există metode tradiţionale de curăţare, reparare şi izolare a construcţiilor afectate, însă acestea sunt costisitoare, complexe şi necesită o perioadă lungă de timp pentru realizare.
Francizarea nu reprezintă doar cel mai rapid mod de creştere a afacerilor, ci şi o cale rapidă şi convenabilă de implementare a tehnologiilor noi, inovatoare, mai eficiente şi ecologice. Astfel, după o îndelungată activitate în domeniul tratării pereţilor afectaţi de umezeală şi de restaurare a clădirilor cu infiltraţii, firma Artrade a realizat franciza DryWallTeam prin intermediul căreia se implementează soluţii de ultimă oră pentru tratarea pereţilor, create şi aplicate cu succes în Mare Britanie, Statele Unite, Ungaria şi nu numai.
Unul dintre materialele revoluţionare utilizate pentru tratarea pereţilor afectaţi de igrasie este pasta DryZone pentru stoparea ascensiunii umidităţii în pereţi. Pentru realizarea izolaţiilor pentru pereţi este utilizat DerPor, adaus de mortar pentru hidrofobizare şi aeroporizare. De asemenea, este utilizat şi Koprox, vopsea hidroizolatoare pe bază de ciment, un material lansat în 1949 în SUA şi utilizat foarte mult de armata americană. Materialele sunt agrementate în România, iar aceste tehnologii au fost utilizate pentru reabilitarea monumentelor de către firme de restaurări agreate de Ministerul Culturii, în Bucureşti, Braşov, Sfântul Gheorghe, Sighişoara, Târgu Mureş, Cluj şi Oradea.
Pentru prevenirea sau tratarea infiltraţiilor pe verticala a umezelii în pereţi, metoda tradiţională constă în perforarea pereţilor şi injectarea sub presiune, cu nişte pompe, de către un specialist, a unor lichide care conţin substanţe chimice speciale. Pasta pentru stoparea ascensiunii umidităţii în pereţi este mult mai rapid de aplicat: se perforează mortarul dintre cărămizi, de exemplu, la intervale regulate şi, cu un pistol aplicator, se aplică pasta. Operaţiunea poate fi realizată practic de către oricine după un training minim, nu necesită timp de aşteptare pentru uscarea peretelui şi nu există pericole de inundare a vecinilor, cu diferite lichide. DryZone este o pastă cu formulă concentrată de produs activ, non-caustică, non-inflamabilă şi cu rată de aplicare consistentă, ceea ce permite o estimare exactă a cantităţii de produs necesară pentru efectuarea unei operaţiuni.
Vopseaua hidroizolatoare se aplică în interiorul clădirilor, un mare avantaj în cazul pivniţelor, deoarece nu mai trebuie refăcută izolaţia ceea ce ar fi presupus efectuarea de operaţiuni precum săparea pământului, excavare, curăţarea peretelui, îndreptat şi aşteptat un timp pentru a se usca. Iar dacă mai există şi trotuar de beton, acesta trebuie spart pentru a avea acces la peretele pivniţei. Aceasta vopsea se poate utiliza pentru clădiri noi, hale industriale din beton, tunele, dar şi spitale şi unităţi din industria alimentară deoarece previne apariţia ciupercilor şi nu permite dezvoltarea micro-organismelor. Fiindcă nu este toxică, se poate folosi şi pentru piscine şi rezervoare de apă. În cazul teraselor, peste Koprox se poate aplica direct finisajul, eliminând necesitatea lipirii de carton asfalt pentru izolare, ceea ce reduce foarte mult din costuri. De asemenea, această vopsea este 100% ecologică.
Astfel, pentru o taxă de intrare în sistem de 2000 de Euro, noul francizat primeşte licenţa DryZone, training, asistenţă înainte de demararea afacerii, manuale de operare, materiale publicitare şi diferite manuale pentru training (video şi tipărite). De asemenea, pentru încă 1300 Euro francizatul primeşte un "starting kit" care constă în echipament de lucru şi materiale pentru tratarea pereţilor. Francizatul plăteşte o redevenţă de 7% din valoarea contractului fiecărei lucrări realizate şi 3%, contribuţie pentru fondul de publicitate.
În cazul unor lucrări mai complexe, francizatul se bucură de sprijin şi ajutor din partea francizorului. Activitatea unei unităţi DryWallTeam nu este sezonieră, se poate desfăşura şi în timpul iernii, deoarece materialele permit lucrul şi la temperaturi mai scăzute.
O unitate DryWallTeam nu are practic concurenţă, deoarece este vorba de produse şi tehnologii noi, însă există cerere pentru astfel de lucrări. Dacă francizatul îşi propune să reabiliteze anual 0,1% din clădirile afectate de umezeală (adică una din o mie de clădiri!), rezultă 600 de clădiri renovate într-un singur an.
1. Interesant !
(mesaj trimis de Dan Ivanescu- ing constructor în data de 01.10.2007, 13:58)
Procedeele care inteleg ca nu sunt costisitoare deoarece implica introducerea unei paste in mortarul existent par de mare efect la noi unde cladirile vechi, mai ales in Ardeal sunt deficitare in privinta izolatiei hidrofuge. Despre izolatia invelitorii la blocurile ceausiste nici nu mai vorbim...
2. Doresc detalii
(mesaj trimis de Costin în data de 01.10.2007, 14:08)
Unde pot contacta furnizorii acestor servicii ? Multumesc.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Corina D în data de 01.10.2007, 14:10)
Gasiti detaliile francizei pe www.fbb.ro sau pe email la contact@fbb.ro
2.2. salut (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de costel în data de 02.02.2008, 17:06)
vreau si eu sa stiu mai multe despre asa ceva si vreau sa stiu cui ma adresez sa cumpar franciza.va multumesc
3. procurare koprox
(mesaj trimis de sorin adem în data de 01.10.2007, 19:35)
va rog
de unde pot procura acest koprox?am un bazin pentru dejectii de executat hidroizolatia.
3.1. furnizor koprox (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2007, 21:05)
Puteti obtine mai multe relatii la tel.0332410841,fax. 0332410842 mobil 0740157869. Sunt distribuitor de produs Koprox pe Moldova
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de ANTOCHI în data de 04.11.2007, 09:15)
buna ziua sunt din arad si ma intereseaza pretul unui sac de kaprox .si cum se lucreaza cu el?
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2007, 17:42)
pentru mai multe detalii sunati la 0724089944
4. Dry wall team
(mesaj trimis de Enuta în data de 25.03.2016, 16:02)
Bună ziua, Aveți franciza și în Iași? Mulțumesc, care ar fi prețul unei lucrări de exemplu la un apartament cu 10mp igrasie?