• BVB a plasat 64 milioane de lei în depozite şi titluri de stat
Prima jumătate a anului a adus Bursei de Valori Bucureşti (simbol BVB) un profit de 4,37 milioane de lei, aproape dublu faţă de primele şase luni ale anului trecut, în condiţiile creşterii cifrei de afaceri cu 56%, la 8,48 milioane de lei. Pentru comparaţie, în semestrul I din 2009, BVB a făcut un profit de 2,62 milioa-ne de lei, la o cifră de afaceri de 5,41 milioane de lei.
Publicarea de către Bursă a rezultatelor financiare în creştere faţă de 2009 are loc în condiţiile în care, la finele lunii iulie, Consiliul de Administraţie al Bursei a anunţat că va aplica mai multe măsuri pentru res-tructurarea societăţii în vederea reducerii costurilor cu personalul cu circa 10%.
Anca Dumitru, directorul general al BVB, a declarat, pentru ziarul BURSA, că restructurarea activităţii merge înainte după cum s-a stabilit: "Reducerea cheltuielilor a fost o prioritate a BVB şi în anul 2009. Faţă de anul precedent, s-au înregis-trat reduceri importante. Preocuparea pentru eficientizarea activităţii unei companii, cu atât mai mult pentru o companie listată, este firească pentru management. Au fost deja puse în practică unele măsuri noi pentru reducerea costurilor şi această activitate va continua", a spus Anca Dumitru.
În primele şase luni ale anului, veniturile din exploatare ale societăţii au crescut la 8,59 milioane de lei, cu 58,7% faţă de veniturile similare din prima jumătate a lui 2009, în timp ce cheltuielile din exploatare au scăzut uşor, de la 6,68 milioane de lei, cât erau la finele lunii iunie 2009, la 6,2 milioane de lei (la finele lunii iunie, 2010). BVB a reuşit să obţină, astfel, un profit din exploatare de 2,39 milioane de lei. În prima jumătate a lui 2009, Bursa a avut pierderi din exploatare de 1,26 milioane de lei.
Veniturile financiare ale societăţii au avut o evoluţie descrescătoare în semestrul întâi al anului, fiind reduse cu 33%, la 2,93 milioane de lei. În acelaşi timp, cheltuielile financiare ale companiei au fost de 95.754 de lei, rezultând un profit financiar de 2,83 milioane de lei.
Pentru comparaţie, în semestrul întâi din 2009, Bursa a avut un profit financiar de 4,46 milioane de lei.
La finele lunii iunie, Bursa de Valori Bucureşti avea datorii de 4,3 milioane de lei, cu 47,49% mai mici faţă de intervalul similar din 2009, în timp ce creanţele societăţii au urcat cu 57%, la 2,12 milioane de lei.
Bursa de Valori Bucureşti s-a listat la cota proprie la începutul lunii aprilie anul acesta, având o capitalizare bursieră de 228 milioane de lei, potrivit preţului de 29,8 lei înregistrat în şedinţa bursieră de ieri.
La finele lunii iunie, BVB mai avea în conturi doar 226.517 lei, spre deosebire de începutul anului când avea disponibilităţi băneşti de 64 milioane de lei.
"Pe 31 decembrie 2009, investiţiile financiare constând în plasamente în depozite au avut termen de maturare astfel că Bursa a adunat în conturile de disponibil toate resursele financiare. La începutul anului 2010 a procedat la plasarea resurselor atât în depozite, cât şi în titluri de stat.
Bursa înregistrează în contul de disponibilităţi (casa şi conturi la bănci) doar sumele necesare activităţii curente. Diferenţa se regăseşte la investiţii financiare pe termen scurt", a explicat directorul general al Bursei.
Bursa avea, la finele lunii iunie, investiţii financiare pe termen scurt de 63,9 milioane de lei.