Profit de 43,2 milioane de lei pentru BRD, după doi ani de pierderi

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 februarie 2015

Profit de 43,2 milioane de lei pentru BRD, după doi ani de pierderi

Philippe Lhotte: "Rezultatele noastre sunt în contrast cu sectorul bancar"

BRD a înregistrat un profit de 43,2 milioane lei, anul trecut, după doi ani de pierderi, ca urmare a scăderii costului net al riscului cu 43% şi a unui bun control al costurilor, potrivit datelor băncii.

"Rezultatele noastre sunt în contrast cu sectorul bancar", a spus, ieri Philippe Lhotte, preşedintele director general al BRD. Per total, băncile au înregistrat pierderi de 4,5 miliarde lei, în 2014.

Brokerii sunt de părere că rezultatele BRD sunt în conformitate cu aşteptările.

Nicu Grigoraş, Director Departament Tranzacţionare "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Vestea bună este că, după doi ani de pierderi considerabile, BRD reuşeşte să închidă anul 2014 cu profit, în special datorită scăderii costului riscului (nivelul provizioanelor).

Pentru 2015, mă aştept la continuarea tendinţei de scădere a costului riscului şi îmbunătăţirea considerabilă a profitabilităţii".

Domnia sa a mai adăugat: "Soldul total al creditelor a scăzut în 2014, însă creditele noi acordate de BRD (credite pentru persoane fizice) au crescut în 2014. Sunt semne încurajatoare că activitatea de creditare începe să fie reluată".

În opinia lui Simion Tihon, broker la Prime Transaction, "îmbunătăţirea indicatorilor de solvabilitate şi risc poate avea consecinţe favorabile în momentul în care sectorul bancar va redeveni unul profitabil - moment bine corelat cu evoluţia creditării şi a dobânzilor".

După anunţarea rezultatelor BRD, NBG Securities a urcat preţul ţintă pentru titlurile băncii. Vlad Pintilie, analist NBG Securities, ne-a spus: "Profitul mic pentru anul 2014 denotă un mai bun mangement al creditelor neperformante şi al costurilor cu provizioanele decât ne aşteptam noi, ceea ce ne-a determinat să urcăm puţin preţul ţintă pentru 12 luni la 8,84 lei (de la 8,12 lei). Evoluţia nu este spectaculoasă şi problemele BRD de susţinere a profitabilităţii, din cauza structurii mai puţin flexibile a portofoliului de credite faţă de competitori (calitate slabă a activelor corporate), sunt încă vizibile. De asemenea, marjele de dobândă scad după ştergerea unor împrumuturi din bilanţ şi după satisfacerea nevoii de finanţare locală (depozite stabile sau în creştere). Rata scăzută a dobânzii de referinţă determină o migrare din zona de economisire către investiţii cu randament mai ridicat (acţiuni, fonduri mutuale, fonduri de pensii etc.), iar BRD are nevoie de un echilibru ferm între credite şi depozite pentru a putea beneficia de pe urma unei eventuale reluări a creditării.

Asta presupune marje de dobândă mai ridicate la depozite, ceea ce erodează profitabilitatea. Noi suntem în continuare rezervaţi faţă de potenţialul de eficientizare al băncii anul acesta, iar preţul la care se tranzacţionează acţiunea (9,75 lei) credem că este bazat pe un optimism nejustificat de rezultatele financiare".

În condiţiile revenirii pe câştig, investitorii aşteaptă, acum, să vadă, dacă vor primi şi dividende.

Philippe Lhotte nu a comentat pe marginea acestui subiect, spunând că va fi făcută o propunere pentru Adunarea Generală.

Totuşi, domnia sa a ţinut să arate graficul evoluţiei acţiunilor BRD, la Bursa de Valori Bucureşti. Titlurile BRD sunt în urcare de la finalul anului trecut, înregistrând, la 6 februarie, o creştere cu 9,1% an/an.

Anul trecut, BRD a înregistrat o reducere a cheltuielilor operaţionale cu 2,9% comparativ cu 2013, la 1,25 miliarde lei. Raportul cost/venit a fost de 50,2%.

De asemenea, banca a reuşit să reducă rata creditelor neperfomante (de la 24,9% la sfârşitul anului 2013 la 20,3% la sfârşitul anului 2014), în principal datorită implementării unei politici active de ştergere şi vânzare de creanţe, în acelaşi timp îmbunătăţind gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 69% la sfârşitul anului 2013 la 71% la sfârşitul anului 2014). Costul net al riscului a scăzut cu 43% faţă de anul 2013, cu evoluţii favorabile pe ambele segmente, companii şi persoane fizice.

Soldul creditelor nete acordate de BRD persoanelor fizice a atins 16,2 miliarde lei, în creştere cu 0,3% faţă de luna decembrie 2013, susţinut de dezvoltarea continuă a portofoliului de credite pentru locuinţe. De asemenea, banca a înregistrat o performanţă solidă în ceea ce priveşte creditele nou-acordate (+85% faţă de anul 2013).

Împrumuturile acordate companiilor, cererea slabă şi concurenţa puternică au dus la un declin de 11,6% al soldului net, până la 10,2 miliarde lei, potrivit reprezentanţilor băncii.

"În anul 2014, sectorul bancar românesc a continuat să se confrunte cu o cerere slabă de credite, în pofida nivelului scăzut al dobânzilor. Piaţa a înregistrat un declin al soldului creditelor brute (-3,1%) în ultimele 12 luni, determinat însă şi de operaţiunile de ştergere de creanţe, iar depozitele au crescut (+7,9%), în special pe segmentul companiilor (+10,7%)", notează banca.

Philippe Lhotte a declarat, ieri: "Scopul nostru este să facem mai multe credite. Vom avea o cerere mai mare în 2015. Nu mă aştept la o creştere enormă, ceea ce înseamnă că se va menţine competiţia".

BRD anunţă că şi-a stabilizat baza de depozite la 36 miliarde lei, prin favorizarea atragerii de depozite de la persoane fizice, reprezentând cele mai stabile surse de finanţare. Economiile persoanelor fizice au crescut cu 8% în anul 2014, avans care se situează peste nivelul pieţei.

Astfel, la sfârşitul anului trecut, banca avea o rată credite nete/depozite de 73,4% (-3,4 pp faţă de sfârşitul anului 2013), menţionând că are capacitatea de a-şi extinde semnificativ portofoliul de credite, atunci când cererea se va redresa.

Venitul net bancar s-a redus cu 8,4% comparativ cu anul 2013, influenţat în principal de contracţia marjei nete de dobândă. Potrivit BRD, această evoluţie a fost cauzată în special de soldul mai scăzut al creditelor pentru companii.

Susţinute de venituri în creştere din activităţi de investment banking şi servicii de custodie şi depozitare, veniturile din comisioane au rămas stabile, în ciuda activităţii mai slabe de creditare. Veniturile din alte activităţi bancare au fost mai mici, ca urmare a unor venituri nerecurente înregistrate în anul 2013 (câştiguri mai mari din evaluarea portofoliului de swap-uri valutare).

Claudiu Cercel , director general adjunct al BRD, a spus că banca a avut o performanţă foarte bună pe activitatea de custodie, dar şi pe segmentul de asset management, unde a înregistrat o creştere cu 3 puncte a cotei de piaţă.

BRD a făcut parte din sindicatul de intermediere a ofertei Electrica.

Domnul Cercel a spus că, în condiţiile în care nu sunt anunţate listări ale statului, în acest an, piaţa de capital ar putea să beneficieze de diverse operaţiuni de răscumpărare derulate de emitenţi, dar şi de intrări de fluxuri, în urma procesului de relaxare cantitativă derulat de BCE şi a mutării investitorilor din zonele cu risc.

Prin menţinerea unui nivel solid al rezervelor de capital, BRD are un indicator confortabil de solvabilitate, de 17% (Basel III), faţă de 14,2% in anul 2013 (Basel II), semnificativ superior cerinţelor, a mai precizat banca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb