PROFIT ÎN SCĂDERE CU 11%, ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI, Brokerii: Rezultatele Petrom, încă influenţate de preţurile scăzute ale petrolului

A.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2016

OMV Petrom a înregistrat, în primele nouă luni din 2016, vânzări de 11,65 miliarde lei, în scădere cu 14%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare neauditate ale companiei.

Profitul net al societăţii a scăzut cu 11%, în intervalul menţionat, de la 991 milioane de lei, la 878 milioane de lei, iar profitul operaţional s-a diminuat cu 14%, de la 1,32 miliarde lei la 1,13 miliarde lei, mai informează cifrele OMV Petrom.

-Marcel Murgoci, Estinvest: "Încă se poate observa impactul preţurilor scăzute la petrol şi gaze naturale asupra rezultatelor financiare ale Petrom"

Este neclar dacă rezultatele financiare neauditate ale OMV Petrom au fost percepute pe piaţă având în vedere că ele sunt coroborate cu un element major, rezultatele alegerilor americane, deci nu s-a întrevăzut clar impactul rezultatelor financiare asupra cotaţiei, ne-a declarat Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani.

Domnia sa ne-a precizat: "Anul acesta OMV Petrom continuă rezultatele slabe. Este posibil să recupereze pe trimestrul patru, având în vedere că acea perioadă a avut un impact negativ asupra rezultatelor din 2015, ar putea să aibă rezultate mai bune. Încă se poate observa impactul preţurilor scăzute la petrol şi gaze naturale asupra rezultatelor financiare ale Petrom.

Probabil că până acest preţ nu depăşeşte valoarea de când peste 60 de dolari pe baril nu s-ar putea vedea un impact pozitiv asupra rezultatelor operaţionale".

Domnul Murgoci a mai spus: "Investiţiile au scăzut din cauza rezultatelor slabe din anul trecut care au determinat să-şi revizuiască toată situaţia din anul acesta si toate proiectele ce vor urma. Se observă că OMV Petrom are anumite constrângeri cauzate de rezultatele din anul trecut".

Daniela Ropotă, Intercapital Invest: "Rezultatele Petrom din cel de-al treilea trimestru sunt bune pentru contextul actual de piaţă"

Rezultatele Petrom în cel de-al treilea trimestru sunt unele bune pentru contextul actual de piaţă, ne-a menţionat Daniela Ropotă, analist financiar la Intercapital Invest.

Doamna Ropotă a mai menţionat: "Emitentul a realizat în al treilea trimestru jumătate din profitul net la nouă luni, în condiţiile în care preţul mediu al ţiţeiului Ural a fost în cel de-al treilea trimestru din 2016 la fel ca în trimestrul precedent, dar cu 11% mai mic decât cel din aceeaşi perioadă din 2015. În ultima perioadă, Petrom a reuşit să-şi reducă costurile de producţie. Şi pe Downstream se remarcă rezultate mai bune atât faţă de celelalte trimestre, cât şi faţă de anul trecut, ca urmare a unei rate de utilizare a rafinăriei mai ridicată după finalizarea reviziei generale şi a unor volume mai mari pe petrol şi gaze".

Marius Pandele, Prime Transaction: "OMV Petrom a publicat rezultate uşor peste aşteptări"

OMV Petrom a publicat rezultate uşor peste aşteptări, cu un profit trimestrial de 473 milioane lei în al treilea trimestru din 2016, faţă de o pierdere de 46 milioane lei în perioada similară din 2015 şi de un profit net de 405 milioane lei în primul semestru din 2016, a susţinut Marius Pandele, analist la compania de brokeraj Prime Transaction.

Acesta a adăugat că, la nivelul primelor nouă luni, profitul net al companiei a scăzut cu 12%, de la 991 milioane lei în 2015 până la 878 milioane lei în 2016, o evoluţie pe care o anticipam înainte de publicarea rezultatelor financiare.

"Rezultatele mai bune din acest trimestru comparativ cu cele din aceeaşi perioadă din 2015 nu au la bază performanţe operaţionale mai bune ale companiei, ci lipsa elementelor speciale, reprezentate în cea mai mare parte de deprecierea suplimentară înregistrată pentru exploatările petroliere anul trecut", ne-a spus analistul.

Domnul Pandele a precizat: "Fără elementele speciale, profitul net ar fi fost de 820 milioane lei în cel de-al treilea trimestru din 2015, aproape dublu faţă de cel de acum, motivul principal fiind vânzările mai mici cu 7% din acest an. Atât pe segmentul Upstream, cât şi pe Downstream, profitul operaţional, excluzând elementele speciale, a fost mai mic decât cel din trimestrul al treilea al anului trecut cu 54% la Upstream şi 22% la Downstream".

Marius Pandele a subliniat: "Aşa cum era de aşteptat, preţul mai mic al petrolului a fost factorul cel mai important care a dus la scăderea vânzărilor şi la rezultatele operaţionale mai slabe. Preţul mediu realizat la nivel de grup a fost de 37,41 dolari pe baril, în scădere cu 16% de la 44,7% in trimestrul trei din 2015. În primele nouă luni, preţul a scăzut cu nu mai puţin de 30%, de la 47,93 dolari pe baril până la 33,64 dolari pe baril. Producţia de hidrocarburi, pe de altă parte, a înregistrat o scădere de doar 2% în primele nouă luni, de la 48,97 până la 48,07 milioane de barili echivalent petrol. Nici marja de rafinare nu a mers mai bine, fiind în scădere cu 40% în trimestrul trei din 2016 faţă de cel din 2015, de la 9,87 dolari pe baril la 5,96 dolari pe baril şi cu 23% în primele nouă luni, de la 9,03 dolari pe baril la 6,92 dolari pe baril".

Acesta a mai menţionat: "Lipsa elementelor speciale poate duce OMV Petrom pe profit la finalul anului, după ce, în 2015, a înregistrat prima pierdere de după privatizarea din 2004. În condiţiile actuale de pe piaţa petrolului, este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple. În condiţiile unor rezultate în al patrulea trimestru asemănătoare celor din trimestrul trei, acţiunile SNP ar ajunge la un indicator P/E de circa 10, mai slab decât la alte companii din sector, dar atractiv dacă ne raportăm la emitenţii similari de pe pieţele externe".

Mariana Gheorghe, OMV Petrom: "Eforturile OMV Petrom s-au axat pe rezilienţa operaţională şi au generat rezultate bune"

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a declarat: "În contextul preţurilor scăzute la ţiţei şi gaze naturale şi al marjelor de rafinare semnificativ mai mici în comparaţie cu anul trecut, eforturile OMV Petrom s-au axat pe rezilienţa operaţională şi au generat rezultate bune. În cel de-al treilea trimestru din 2016, am continuat prioritizarea investiţiilor şi managementul strict al costurilor, fapt care s-a tradus într-un flux de trezorerie extins de 1,1 miliarde lei. Atenţia noastră constantă asupra celor mai profitabile proiecte ne-a condus la revizuirea estimării privind investiţiile pentru 2016, de la 0,7 miliarde euro la 0,6 miliarde euro".

Domnia sa a adăugat: "Pe partea de Upstream, reducerea costurilor de producţie şi a cheltuielilor de explorare a compensat parţial efectul preţurilor scăzute. Contribuţia Downstream la rezultatul Grupului a fost foarte robustă, datorită performanţei operaţionale bune atât în Downstream Oil, cât şi în Downstream Gas, în pofida mediului de piaţă dificil. Ca rezultat al tuturor eforturilor noastre, OMV Petrom a obţinut în cel de-al treilea trimestru din 2016 un EBIT CCA excluzând elementele speciale de 602 milioane lei şi un flux de trezorerie din activităţi de exploatare consistent, de 1,6 miliarde lei. Pe 20 octombrie 2016 s-a încheiat vânzarea de către Fondul Proprietatea a 6,4% din deţinerea în OMV Petrom (sub forma de acţiuni şi GDR-uri), fapt care a condus la majorarea la 15,8% a procentului din capitalul social care se tranzacţionează liber pe piaţă. În aceeaşi zi, GDR-urile OMV Petrom au început să se tranzacţioneze la Bursa de Valori din Londra".

Potrivit datelor OMV Petrom, în trimestrul al treilea din 2016 vânzările s-au redus cu 7%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, scăderea preţurilor la ţiţei anulând creşterea cantităţilor vândute de produse petroliere, electricitate şi gaze naturale.

EBIT CCA excluzând elementele speciale în valoare de 602 milioane de lei s-a situat sub valoarea de 1,061 miliarde de lei din T3/15, reflectând în principal contextul de preţ nefavorabil la ţiţei şi gaze, conform raportului societăţii.

EBIT-ul Grupului a înregistrat valoarea de 573 milioane de lei în cel de-al treilea trimestru din acest an, cu mult peste nivelul înregistrat în acelaşi interval din 2015, de 34 milioane de lei, datorită ajustării semnificative de depreciere pentru active de producţie din perioada iulie-august 2015, determinată de reducerea estimărilor preţului la ţiţei şi nivelul mai mic al cheltuielilor de explorare din cel de-al treilea trimestru din 2016.

Potrivit sursei citate, rezultatul financiar net s-a îmbunătăţit de la o pierdere de 83 de milioane de lei la o pierdere de 16 milioane de lei în T3/16, datorită venitului special rezultat în urma finalizării unei acţiuni în instanţă. În consecinţă, profitul înainte de impozitare din T3/16, de 557 milioane de lei, a fost considerabil mai bun faţă de pierderea de 48 de milioane de lei înregistrată în T3/15.

În ceea ce priveşte investiţiile, acestea au scăzut la nouă luni la valoarea de 1,815 miliarde de lei (2,997 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2015), influenţate în principal de o scădere semnificativă în segmentul Upstream.

Potrivit cifrelor societăţii, investiţiile din Upstream au fost în valoare de 1,484 miliarde de lei, comparativ cu 2,79 miliarde de lei în primele nouă luni din 2015, iar cele din Downstream au atins nivelul de 328 milioane de lei, din care 320 de milioane de lei în Downstream Oil şi 8 milioane de lei în Downstream Gas.

Datoriile grupului, altele decât împrumuturile purtătoare de dobânzi, au scăzut cu 441 milioane de lei, în principal ca o consecinţă a datoriilor comerciale şi a altor datorii financiare mai mici, reflectând în bună măsură reducerea investiţiilor şi finalizarea campaniei de foraj de explorare din Marea Neagră.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,3572% alţi acţionari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. in ultima vreme, datorita acestor "elemente speciale". Cei de la MOL au probabil mai putine elemente speciale prin bilanturi si, implicit, rezultate mult mai bune si predictibile.

    SNP a facut o ''tzar'' de profit cand barilul era aproape de 150 $,asa ca nu e nici o surpriza.Si daca titeiul trece de 100$/baril,SNP va gasi alte scuze,ba ca e dolarul prea sus sau ca o pasare a gasit de cuviinta sa se usureze pe o sonda de-a lor si s-a oxidat metalul si nu au mai putut extrage...

    nimeni nu spune ca profitul petrom în cel de-al treilea trimestru 2016 a fost mai mare decit in trimestru 1 si 2 din 2016 la un loc ,prea multa dezinformare si manipulare in presa din romania (petrom a facut profit si la un pret de 21 dolari/baril)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb