Profit în scădere cu 23%, la Rompetrol Rafinare

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 februarie 2017

Profit în scădere cu 23%, la Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare (RRC), companie membră a KMG Internaţional, a înregistrat, anul trecut, un profit net consolidat de 49,8 milioane de dolari, în scădere cu 23% faţă de 2015, indicatorul fiind influenţat negativ de evoluţia cotaţiilor internaţionale pentru produsele petroliere, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Rezultatul operaţional consolidat EBITDA a fost în valoare de 182,5 milioane dolari, în anul 2016, în creştere cu 62% comparativ cu anul 2015, pe fondul performanţelor operaţionale istorice înregistrate de cele două rafinării operate de companie, Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, conform companiei.

Directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov, a declarat: "În 2016, rafinăria Petromidia a înregistrat un nivel istoric de materie prima prelucrată, de 5,4 milioane tone pe an, în condiţiile îmbunătăţirii indicelului de intensitate energetică şi a reducerii costurilor de procesare la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani, de 16,7 dolari pe tonă. De asemenea, rafinăria Vega a produs cea mai mare cantitate anuală de bitum de 91.000 tone, fiind unicul producător din ţară".

Potrivit domniei sale, investiţiile susţinute de KMG Internaţional s-au ridicat la 1,4 miliarde dolari începând din anul 2007, momentul preluării.

În anul 2016, cantitatea de materie prima procesată de rafinăria Petromidia s-a ridicat la 15.700 tone pe zi, în creştere cu 9% comparativ cu anul 2015. Producţia de benzină auto a crescut la 1,25 milioane de tone, în timp ce producţia de motorină s-a ridicat la 2,52 milioane de tone în 2016.

De asemenea, producţia de propilenă a atins nivelul anual record de 125.000 tone în 2016, iar cantitatea produsă de MTBE (metil terţ butil eter), substanţă utilizată în producţia de benzină, a fost cea mai mare atinsă în istoria rafinăriei Petromidia (41.000 tone), conform raportului citat. Cantitatea de petrol reactor produsă de rafinăria Petromidia a atins, totodată, un nivel record în 2016, de 237 mii de tone.

"Rafinăria Vega a înregistrat un record istoric atât în ceea ce priveşte cantitatea de bitum produsă, cât şi a celei de solvenţi ecologici, de peste 40 mii tone, în anul 2016", au mai transmis reprezentanţii Rompetrol: "Rafinăria Vega a înregistrat un record istoric în scăderea costului de procesare, care a atins nivelul de 39,7 dolari / mt. Tot în anul 2016, randamentul pentru hexan s-a ridicat la 55%, echivalentul a 83.000 tone de producţie".

Rompetrol Rafinare a exportat în 2016, prin diviziile de rafinare şi petrochimie, o cantitate totală de produse de 2,5 milioane tone, în creştere cu 3,7% comparativ cu anul 2015, în principal către partenerii din regiunea Marii Negre.

Rompetrol Rafinare SĂ a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 1,277 miliarde USD pentru anul 2016 iar valoarea contribuţiei la bugetul de stat a depăşind valoarea de 12,5 miliarde USD în perioada 2007 - 2016.

Acţionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare SĂ este grupul KMG Internaţional, Statul român având 44,69% din acţiuni.

Memorandumul de înţelegere încheiat, în 2013, între statul român şi fostul The Rompetrol Group NV a fost prelungit până la 1 aprilie şi urmează să fie stabilit un nou calendar al implementării sale, potrivit unui răspuns transmis, recent, de Ministerul Energiei, la solicitarea ziarului "BURSA".

Memorandumul semnat în 2013 prevede faptul că Rompetrol (actualmente KMG International) va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare, dar şi înfiinţarea unui fond comun de investiţii de un miliard de dolari.

În decembrie, Compania Naţională KazMunayGas Kazahstan şi CEFC (China Energy Company Limited) au semnat un acord, care ates-tă angajamentul de a efectua tranzacţia de cumpărare a 51% din acţiunile KMG International, anunţată în aprilie 2016.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Investițiile KMGI au adus rafinăria Petromidia acolo unde îi este locul. Deși profitul a fost în scădere, Petromidia a avut în 2016 cele mai mari performanțe din instorie.

    Faptul că profitul a fost în scădere nu înseamnă că lucrurile nu merg bine la Rompetrol. KMGI a făcut investiții la depozitele de carburanți Rompetrol din România.

    Capacitatea de producție va crește la Rompetrol, după ce KMGI si CEFC vor pune în aplicare strategia privind gazoductul ce va traversa România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb