Profitul BCR, chestiune de contabilitate

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 martie 2014

ERSTE Bank deţine 93,57% din BCR.

ERSTE Bank deţine 93,57% din BCR.

BCR a afişat un rezultat spectaculos al profitului pe anul trecut, dar din raportul său rezultă că acest succes fulminant este unul al contabilităţii.

Profitul înainte de impozitare al celei mai mari bănci din ţara noastră a fost de 7,6 milioane euro, conform datelor din raportul Erste Group Bank, acţionarul său majoritar, în timp ce profitul net este mult mai mare, de 132,5 milioane euro. Practic, din eliminarea obligaţiei de plată a impozitului pentru profitul contabil realizat din reducerea provizioanelor, ca urmare a trecerii la raportarea bazată pe standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS), BCR şi-a majorat profitul raportat cu aproape 125 de milioane de euro.

Adoptarea IFRS de către instituţiile de credit locale, începând cu ianuarie 2012, a permis băncii să elibereze provizioane, trecându-le pe profit contabil. Impozitul pentru acest profit a fost amânat, fiind trecut în bilanţ la categoria "Pasive fiscale".

Venitul operaţional al BCR a înregistrat, în 2013, o scădere cu 1,2% faţă de anul precedent, până la 3,99 miliarde lei. La nivelul principalelor categorii de venit operaţional, creşteri s-au înregistrat doar pentru veniturile nete din speze şi comisioane, care au avansat cu 17,7% faţă de 2012, până la 747,4 milioane lei.

Adrian Simionescu, "Vienna Investment Trust": "Profitul BCR se datorează externalizării creditelor neperformante"

Adrian Simionescu, directorul general al "Vienna Investement Trust", ne-a declarat: "Profitul băncii, de anul trecut, se datorează faptului că BCR a externalizat creditele neperformante din bilanţ către grupuri specializate şi subsidiare ale sale, reuşind ca o mare parte din pierdere să fie scoasă din bilanţul băncii. Un alt motiv pentru acest avans al profitului este faptul că economia a dat semne de revenire, iar sistemul bancar s-a restructurat.

Pierderea din anul 2012 se datorează reevaluării fondului de comerţ, o pierdere asumată de BCR".

Pentru anul curent, domnia sa este de părere că proftul BCR va înregistra o creştere, datorită relansării activităţii economice.

"Relansarea economică şi nivelul dobânzilor, care în acest moment este la un nivel acceptabil, va ajuta BCR în anul 2014 să obţină un profit mai mare decât în anul precedent", a încheiat Adrian Simionescu.

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Rezultatul net al BCR ar trebui să se amelioreze în 2014"

Andrei Rădulescu, senior analyst "SSIF Broker": "Evoluţia BCR de anul trecut a fost determinată, în principal, de costurile de exploatare şi de provizioane, care au fost în scădere. De asemenea, trebuie menţionat faptul că veniturile au crescut".

Pentru anul 2014, domnia sa consideră că, în scenariul central, rezultatul net al BCR ar trebui să se amelioreze, dat fiind faptul că mare parte din procesul de ajustare în urma incidenţei valurilor "Marii Recesiuni" s-a realizat.

Andrei Rădulescu sa a atras, însă, atenţia cu privire la riscul politic pe plan intern, care ar putea să se menţină la un nivel ridicat pe întreg anul, precum şi asupra riscurilor macro-financiare externe, care ar putea determina o nouă undă de volatilitate pe pieţele emergente, cu impact nefavorabil pentru climatul investiţional.

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Rezultatele Erste, sub aşteptări"

Grupul austriac Erste Group Bank a înregistrat anul trecut un proft net de 61 de milioane euro.

Activele totale ale băncii au înregistrat o scădere de 8,9%, de la 16.489,5 milioane euro în 2012, la 14.924,8 milioane euro în 2013, iar venitul net din dobânzi a avut un declin, de la 5.235,5 milioane euro în 2012, la 4.858,1 milioane euro anul trecut.

Nicu Grigoraş, director departament Front-office la "Intercapital Invest", ne-a declarat că rezultatele Erste sunt mult sub aşteptările sale. "Trebuie să ţinem cont de faptul că băncile sunt încă sub presiune. Chiar dacă economiile dau semne de revenire, nu am ajuns încă la momentul în care putem să reîncepem creditarea în forţă", adaugă domnia sa.

Nicu Grigoraş a precizat că este dificil de estimat care va fi evoluţia titlurilor Erste în acest an, deoarece grupul bancar este prezent în foarte multe ţări.

"Doar din a doua jumătate a anului vom putea vedea primele efecte pozitive în ceea ce priveşte creditarea", a concluzionat reprezentantul "Intercapital".

Andrei Rădulescu subliniază că, în cazul Erste, se observă o scădere a venitului net din dobânzi, evoluţie determinată de declinul ratelor dobânzilor, dar şi de nivelul redus al cererii de credite. "Rezultatul din 2013 a fost nefavorabil influenţat de deprecierea fondului comercial la BCR, dar şi la operaţiunile din Croaţia şi Ucraina, precum şi de taxele bancare plătite în Ungaria, Austria şi Slovacia", precizează domnia sa.

Andrei Rădulescu este de părere că problemele intervenite în perioada crizei se apropie de final, dar atrage atenţia că investitorii trebuie sa ia în considerare aspecte din sectorul bancar global, inclusiv posibilitatea schimbării de trend pe pieţele financiare.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. ancorex şi FPP Moldova – scheleţii din dulapul mogulilor de presă Liviu Tudor şi Cristian Burci

    Tuesday, 18 February 2014 18:47 Ancheta 

    E-mailPrintPDF 

    Pozează în miliardari rasaţi, cu ceasuri de aur, limuzine şi consultanţi vestimentari. Îşi calculează bine gesturile, cuvintele şi apariţiile în public de zici că în fiecare dintre ei se ascunde câte un Donald Trump. Şi-au cumpărat ziare, posturi de televiziune şi radio unde îşi satisfac nevoile primare de imagine. Comentează evenimentele la zi, emit strategii de afaceri, fac pe analiştii politici, fiind astăzi nume mari în business şi politică, sperând că oamenii vor uita vremurile când aceleaşi nume erau personaje principale în marile 

    scandaluri legate de devalizarea unor bănci. 

     

    Liviu Tudor – de la afaceri cu râşniţe la businessuri de miliarde 

    Poziţionat în top zece proprietari de imobile din România, alături de Ţiriac şi alţi oameni de afaceri serioşi, Liviu Tudor a achiziţionat zilele trecute un pachet important din „Reporter Virtual”. Tudor s-a întors, astfel, la pasiunea sa din primii ani judeţul său natal, Neamţ. În timp ce comercializa râşniţe şi casetofoane, Tudor a înfiinţat un supliment de weekend al ziarului „Ceahlăul”. Viitorul magnat imobiliar chiar a şi apărut pe prima pagină la acea vreme, alături de partenerul de afaceri, amândoi îmbrăcaţi la costum cu cravată şi cu câte un ditamai diplomatul, sub un titlu pe măsura aspiraţiilor sale - „Să fii Numărul Unu!”. De perioada când importa şi vindea electronice, miliardarul Tudor de astăzi îşi aminteşte cu nostalgie ori de câte ori dă un interviu. Ce a urmat după afacerile electronice nu îi mai place însă să-şi amintească magnatului Tudor, însă recent mai multe publicaţii din presa naţională au ţinut să le reamintească. 

    De la Iacubov pentruTudor - fără număr! 

    Extinderea în afaceri a lui Tudor este strâns legată de Corneliu Iacubov, SIF Moldova, Bancorex şi „guzganul rozaliu”, aşa cum l-au poreclit prietenii şi colegii de partid pe Viorel Hrebenciuc. Dar să le luăm pe rând. Cât timp a fost președinte al FPP II Moldova (Fondul Proprietăţii Private, actualul SIF Moldova), Corneliu Iacobov a avalizat 160 bilete la ordin în valoare totală de 110 milioane de dolari, în favoarea a 53 de agenți economici. Deși Consiliul de Administrație al FPP aprobase emiterea de scrisori de garanție bancară cu o limită maximă de un milion de dolari, președintele Consiliului de Administrație, Corneliu Iacobov, a procedat la emiterea unor bilete la ordin depășind în mai multe cazuri sumă de un milion de dolari şi doar pentru o singură firmă. Comisia parlamentară care a anchetat în 1997 activitatea FPP-urilor de la înființare până la transformarea acestora în SIF-uri a constatat, în cazul FPP II Moldova, că mai multe firme au beneficiat de avalizarea unor bilete la ordin de către acest fond, peste valoarea de un milion de dolari. Printre acestea se numărăr societatea Max Invest SRL, al cărei patron era Liviu Tudor, care a beneficiat de trei bilete la ordin cu o valoare de 800.000 dolari. 

    Credite Bancorex de pe moşia fratelui Hrebenciuc 

    Din cele 160 de bilete la ordin avalizate în perioada iunie 1994 - martie 1997 de FPP II Moldova, 141 au fost în favoarea Bancorex și 19 în favoarea Bankcoop. În acea perioadă, la Filială Bacău a Bancorex era director adjunct Laurențiu Hrebenciuc, fratele fostului secretar general al guvernului, Viorel Hrebenciuc, nume de care se leagă numeroase speculații cu privire la afacerile pe care Iacobov le-a derulat în Bacău. Deşi normele Băncii Naționale a României prevăd că banca trebuie să urmărească destinația sumelor și modul în care sunt utilizați banii, există voci care susţin că filiala condusă de Laurenţiu Hrebenciuc nu s-a descurcat prea bine cu urmăritul milioanelor împrumutate de firmele lui Tudor. O altă firmă a sa, Best Oil a luat de la Bancorex 1,6 milioane dolari pe care nu i-a mai înapoiat niciodată. Totalul creditelor luate de Liviu Tudor de la Bancorex este – după cum consemna presa la vremea respectivă - de 8,4 milioane de dolari, bani care au ajuns la datoria publică, prin binecunosctuta suveică Bancorex- AVAS- AAAS. La peste zece ani de la jaful Bancorex, datoriile încă figurează în baza de date a Agenţiei pentru Administrarea Activelor Statului, dar nu în sarcina magnatului Tudor, ci la datoria publică, adică sunt acoperite din buzunarul fiecăruia dintre noi. Firmele lui Liviu Tudor au păstrat obiceiul împrumuturilor gigant şi au luat credite de aproape 180 de milioane de euro de la Alpha Bank. Culmea ironiei, după ce afacerea Bancorex a ajuns istorie, Liviu Tudor se afişează pozând într-un manager de succes şi dă sfaturi despre cum să ajungi un manager de top, evident omiţând acea parte a carierei sale când lua credite de la Bancorex. 

    Cristian Burci – mogulul cu legături de milioane cu Iacubov 

    În peisajul mediatic a revenit recent un alt pasionat de împrumuturi. Cristian Burci a răscumpărat Prima TV şi deţine ziarul „Adevărul”. La fel ca Tudor, pozează în afacerist de succes, însă nu vrea să-şi amintească de vremurile când colabora foarte bine cu Iacobov, FPP II Moldova. Conform presei vremii, Amerom Television (al cărei acţionar majoritar era Cristian Burci) a beneficiat de un bilet la ordin de 15 milioane dolari, precum şi de alte două bilete la ordin de câte 950.000 dolari fiecare. Corneliu Iacobov i-a aprobat alte cinci bilete la ordin cu valoare de un milion de dolari fiecare pentru o altă firma a lui Cristian Burci - CB Investiţii SRL Bucureşti. Firmele lui Burci sunt implicate astăzi în peste o mie de procese, fiind asociate şi cu o serie de falimente răsunătoare precum cel al celei mai mari întreprinderi de căi ferate şi material rulant feroviar, ziarul „Ultimul Cuvânt” , televiziunea MTC de la Constanţa unde s-a produs la un moment dat o dispariţie misterioasă a 6 milioane de euro. Astăzi, acelaşi Cristian Burci ţine novicilor şi publicului larg lecţii despre media, conţinut şi etică profesională. 

    Dosarul FPP - muşamalizat 

    Iacobov înfundă în prezent puşcăria, însă nu din cauză că a devalizat bugetul statului favorizînd diverse firme, precum şi cele prezentate anterior. I s-a tras de la dosarul Rafo „Jafo” Oneşti pentru că ilegalităţile pe care le-a comis la FPP în beneficiul prietenilor săi au fost muşamalizate. Raportul Comisiei parlamentare de anchetă la care am făcut referire mai sus a propus la acea dată sesizarea organelor de urărire penală a fostului președinte al FPP, Corneliu Iacobov. Comisia a stabilit un prejudiciu de 1,5 miliarde lei la nivelul anului 1996 și multe încălcări grave ale legilor în vigoare. Dosarul ce conține constatările comisiei a fost trimis la Guvern, Ministerul Finanatelor, Curtea de Conturi, Garda Financiara, BNR și CNVM. Totuși, în urma audierii tuturor aceste probe la Biroul de Combatere a Corupției și Contrabandei al IJP Bacău, se decide neînceperea urmăririi penale. Soluția a fost examinată de Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, care a dispus, în 16 noiembrie 1998, completarea dosarului de urmărire penală și a infirmat soluția de scoatere de sub urmărire penală. Un an mai târziu, pe 19 noiembrie 1999, Curtea de Apel Bacău a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Iacobov. La nivelul Ministerului de Interne situaţia a fost şi mai încurcată, de fiecare dată când vreun parlamentar se interesa de soarta dosarului oficialii invocând vicii de procedură. În fine, deşi a scăpat basma curată din dosarul „FPP II Moldova & Friends”, Iacobov a fost totuşi condamnat în cazul Rafo. Cu mult prea puţin pentru jaful pe care l-a făcut împreună cu prietenii săi la FPP Moldova. 

     

    Comments 

    Name * 

    Code  

    ChronoComments by Joomla Professional Solutions 

    Submit Comment 

    > PRIMA PAGINA 

    check top online casinos games, craps]

    check top online casino games, online baccarat]

    check top casinos online games, play baccarat]

    check top casino games, craps online]

    check top casinos games, online craps]

    check top casino online games, online baccarat]

    check this top online casinos

    check this top best online casinos us players

    check this top casino slot games real money

    check this top casino slot games real money

    check top casinos online games, craps]

    check top casinos online games, roulette online]

    check top online casinos games, craps online]

    Looking for online casino?Check out top free casino online bonus offers at sloto cash casino

    Looking for casino games?Check out top free casino bonus offers at casino

    check this top online casinos

    check this top free online games that pay real money

    check this top online casino

    check this top online casino

    check this top play slots for real money

    check this top online casino

    check this top casino games ,bitcoin casino no deposit bonus,free games for cash money

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb