Uriaşul grup chinez Sinopec a înregistrat o scădere de 8,9% a profitului său în primul trimestru, deoarece creşterea costurilor materiilor prime şi concurenţa mai mare i-au afectat afacerile petrochimice, anulînd efectul pozitiv al vânzărilor mai mari de combustibil şi al preţurilor petrolului, informează news.ro.
China Petroleum & Chemical Corp, aşa cum este cunoscut oficial Sinopec, a raportat duminică un venit net de 18,32 miliarde de yuani (2,53 miliarde de dolari) între ianuarie şi martie, potrivit unui document depus la Bursa de Valori din Shanghai pe baza standardelor de contabilitate chineze.
Gigantul grup de rafinare a spus că preţurile ţiţeiului au fluctuat în sus, iar cererea internă de gaze naturale, produse petroliere rafinate şi produse petrochimice a crescut comparativ cu un an în urmă, dar profiturile din petrochimie au fost încă reduse, deoarece capacitatea de producţie a devenit mai mare, iar materiile prime sunt mai costisitoare.
Producţia de ţiţei a Sinopec, cel mai mare rafinător de petrol din lume după capacitate, a crescut în primul trimestru cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, la 63,3 milioane de tone, sau 5,08 milioane de barili pe zi.
Vânzările sale de combustibil rafinat au crescut cu 6,5%, până la 59,81 milioane de tone.
Sinopec a declarat că producţia de etilenă, un element cheie pentru petrochimice, a scăzut cu 2% în această perioadă, extinzând o scădere de 7,2% de la an la an în aceeaşi perioadă a anului 2023, când concurenţa a crescut.
Producţia de ţiţei a crescut cu 1,3% în termeni anuali, până la 70,36 milioane de barili, în timp ce cea de gaze naturale a crescut cu 6%, până la 350,46 miliarde de metri cubi.
Cheltuielile de capital au fost de 20,5 miliarde de yuani, în scădere faţă de 23,4 miliarde de yuani cu un an mai devreme.
Compania a alocat cheltuieli de capital de 13,5 miliarde de yuani în pentru segmentul său de explorare şi dezvoltare, în principal pentru a construi capacitate de producţie de ţiţei în Jiyang şi Tahe, producţie de gaze naturale în vestul Sichuan, precum şi instalaţiile de depozitare şi transport GNL în Longkou.
Grupul va aloca 4,1 miliarde de yuani pentru proiecte de rafinare.
CEO-ul Sinopec, Dong Zhao, a declarat luna trecută la conferinţa de energie CERAWeek că creşterea vânzărilor de maşini electrice va reduce cererea de produse rafinate în China cu 20 de milioane de tone pe an, fără a oferi o cronologie.
Drept urmare, Sinopec urmăreşte noi pieţe în străinătate, cu intenţii de a construi prima sa rafinărie din străinătate, controlată complet, în Sri Lanka, potrivit unor surse din industrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2024, 09:26)
Alta problema pentru China...
Daca mai adaugam ca guvernul chinez a recomandat folosirea bicicletelor de catre functionari, in locul masinilor, pentru a reduce costurile, nu sunt semne bune din comunism!