PROFITURI PUSE LA ADĂPOST Investitorii îşi mută acţiunile pe numele rudelor

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2010

Investitorii profită de ultimele zile în care câştigurile pe piaţa de capital sunt impozitate cu 1% pentru deţinerile care depăşesc un an de zile, vânzându-şi participaţiile către membrii apropiaţi ai familiei sau, în unele cazuri, către companiile proprii.

Investitorii încearcă, astfel, să-şi mai salveze din profituri, având în vedere că de la 1 iulie, câştigurile obţinute pe piaţa de capital urmează să fie impozitate cu 16%, indiferent de durata deţinerii.

Câteva astfel de tranzacţii, raportate pe bursă pentru că au fost încheiate de insideri, arată mecanismul prin care investitorii încearcă pe ultima sută de metri să evite plata unor impozite mai mari.

Luana Chiş, soţia lui Grigore Chiş, directorul general al societăţii de servicii de investiţii financiare "Broker" Cluj, a vândut 3.500 de acţiuni "Cominco" Bucureşti, la preţul de 19,9 lei/titlu, joia trecută. Cumpărătorul a fost chiar soţul ei, Grigore Chiş. Contactat de ziarul BURSA, domnul Chiş nu a dorit să comenteze motivele pentru care a făcut această tranzacţie, subliniind doar că ea este "perfect legală".

O mişcare similară a făcut şi Sterie Tivichi, unul dintre acţionarii companiei de construcţii "Comnord" Bucureşti. Acesta a vândut, tot joia trecută, 1,75 milioane de acţiuni COSC, la preţul de 1,0004 lei/titlu. Fiul domnului Tivichi, respectiv Nicolae Stelian Tivichi, a fost raportat că a cumpărat 1,72 milioane de acţiuni COSC, la preţul mediu de 1 leu. Sterie Tivichi nu a putut fi contactat ca să comenteze tranzacţia din propria familie.

Omul de afaceri clujean Octavian Buzoianu a vândut, joia trecută, 1,49 milioane de acţiuni ale producătorului de motoare, generatoare şi transformatoare electrice "Retrasib" Buzău, la preţul de 0,34 de lei/titlu. În aceeaşi zi, firma"Hold Comerţ", controlată de familia Buzoianu, a fost raportată că a cumpărat tot 1,49 milioane de acţiuni RTRA, la un preţ de 0.34 lei/titlu.

"Potrivit Codului fiscal în vigoare până la 1 iulie, dacă îţi vinzi acum acţiunile deţinute mai mult de un an plăteşti un impozit de 1% pe profit, însă dacă le vinzi după 1 iulie, plăteşti 16%", explică Adrian Mănăilă, de la casa de brokeraj "Eldainvest", graba unor investitori de a-şi transfera din acţiuni către rude sau companii proprii, adăugând: "Deocamdată, proiectul de ordonanţă privind noile reguli de impozitare stabileşte doar un cadru general, probabil că vor fi emise norme de aplicare pentru a clarifica o serie de aspecte care acum sunt incerte. De exemplu, nu ştim dacă impozitarea cu 16% se va aplica şi pentru primele şase luni ale anului".

Taxarea cu 16% a câştigurilor pe piaţa de capital indiferent de durata deţinerilor face parte dintr-un pachet de măsuri al Guvernului destinat aducerii de venituri suplimentare la buget.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. articol foarte bun.e normal sa se procedeze asa!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb