PROGNOZA IDC  Piaţa IT se menţine dinamică şi foarte competitivă în 2008

CP
Ziarul BURSA #Companii #IT / 11 ianuarie 2008

Piaţa IT se menţine dinamică şi foarte competitivă în 2008

După o creştere a pieţei IT din România, estimată la aproximativ 16,7% în 2007, analiştii se aşteaptă ca ritmul de creştere să încetinească uşor în 2008. Conform primelor previziuni IDC pentru 2008, valoarea pieţei IT în România ar trebui să atingă pragul de 1,37 miliarde Euro în acest an, crescând cu aproximativ 11% faţă de 2007.

Piaţa de hardware va rămâne cea mai importantă componentă a pieţei IT din România în 2008, ca urmare a cererii foarte mari pentru PC-uri. Deşi desktop-urile vor depăşi ca număr de unităţi vândute notebook-urile cu un raport de aproximativ 3/1, ultimele vor continua să se vândă excelent, cu o rată de creştere dublă faţă de cea a desktopurilor. În ciuda migrării către mobilitate şi a creşterii masive a cererii pentru unităţi notebook, per total rata de creştere a valorii pieţei PC exprimată în Euro se va situa în apropierea valorii de 10%. Acesta va fi efectul maturizării treptate a pieţei şi a scăderii preţurilor PC-urilor.

"Simbioza între disponibilitatea conexiunilor broadband şi rata de penetrare PC va deveni foarte evidentă în acest an," spune Mădălin Lăzărescu, Research Manager, IDC România. "Accesul la conexiuni broadband fixe şi mobile se răspândeşte foarte rapid, ceea ce influenţează pozitiv şi achiziţia de PC-uri. Mai multe PC-uri înseamnă mai multe conexiuni la internet şi mai multă cerere pentru broadband, ceea ce completează acest ciclu simbiotic."

În timp ce preţurile şi rata de penetrare menţin creşterea valorii pieţei PC aproape de 10%, investiţiile în servicii IT vor creşte cu 19,6% - în Euro - până la sfârşitul acestui an, reprezentând o creştere cu două puncte peste rata de anul trecut. Chiar în aceste condiţii, IDC atrage atenţia vendorilor, în special celor locali, asupra excesului de optimism în ceea ce priveşte obţinerea de noi contracte. Competiţia acerbă va fi un factor marcant al acestui an, iar companiile naţionale, internaţionale şi multinaţionale se vor lupta pentru cote cât mai mari din investiţiile locale, străine şi fondurile structurale europene destinate serviciilor IT.

"Deşi creşterile vor fi solide în acest an, vendorii îşi vor pune în valoare întreg arsenalul pentru a câştiga teren," spune Călin Mirea, Research Analyst, IDC România. "Serviciile de suport şi integrare de sistem vor continua să domine piaţa serviciilor IT, iar contractele tip proiect vor deveni din ce în ce mai răspândite în decursul anului. Asta va încuraja competiţia, deoarece contractele tip proiect cu un termen de finalizare clar stabilit înseamnă că beneficiarii pot migra de la un furnizor la altul mult mai uşor decât în cazul unor contracte de servicii pe termen lung."

Pe piaţa de software competiţia va fi de asemenea foarte puternică. Rata de creştere se va menţine în apropierea valorii de 11% în 2008, iar jucătorii se vor înfrunta direct pentru noile oportunităţi de pe piaţă. Ca ţară devenită recent membră UE, România se prezintă ca o piaţă atractivă pentru vendorii de software din întreaga Europă, precum şi pentru companiile multinaţionale interesate de noile oportunităţi. Conform IDC, vendorii locali fără strategii puternice şi eficiente pentru dezvoltare vor avea de suferit.

"Cel mai important este ca vendorii să se specializeze pe anumite nişe," spune Mirea. "Ei trebuie să identifice două sau trei verticale importante, să îşi dezvolte competenţele în aceste domenii şi să îşi îndrepte atenţia către segmentul IMM, care prezintă cel mai mult potenţial pentru anii care urmează."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb