PROGNOZA ING BANK ROMÂNIA: Economia românească va scădea cu peste 7% în acest an

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 iunie 2009

Economia românească va scădea cu peste 7% în acest an

ING Bank România a revizuit, în jos, prognoza de contracţie a economiei româneşti din acest an, la -7,1% de la -3,5%, estimând că vom reveni pe teritoriu pozitiv abia în al treilea trimestru din 2010, potrivit unui raport al băncii. Analiştii ING au mai subliniat că noua prognoză presupune şi un an agricol slab, însă nu dezastruos.

"Datele economice pe aprilie au fost, în general, mai slabe decât ne aşteptam: construcţiile au scăzut cu 13,7%, producţia industrială cu aproape 10% şi vânzările cu amănuntul cu 10,3%. Cu excepţia industriei, celelalte sectoare au înregistrat o deteriorare faţă de primul trimestru al anului, ceea ce arată că economia se va contracta şi mai mult în al doilea trimestru din 2009", se mai arată în raportul ING.

Economia ţării noastre a scăzut cu 6,2% în primul trimestru din acest an, iar Comisia Naţională de Prognoză,la fel ca şi Fondul Monetar Internaţional, mai optimistă, se aşteaptă la o comprimare a economiei în acest an cu 4%.

Inflaţie de 6,3% în acest an

În sens opus, analiştii ING Bank România au revizuit, în scădere, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 7,1% la 6,3%, potrivit aceluiaşi raport al instituţiei.

ING se aşteaptă ca în luna iulie să fie înregistrat nivelul minim al inflaţiei, 5,3%, însă nu elimină posibilitatea unei reduceri chiar şi mai abrupte.

"Inflaţia va continua să se tempereze până în iulie, având în vedere contracţia puternică a cererii..., însă, cu toate acestea, începând cu luna august, ne aşteptăm la o inversare a procesului dezinflaţionist, din cauza efectelor asupra ofertei, pentru preţul petrolului, un an agricol slab şi noi deprecieri ale leului", subliniază economiştii ING, Nicolae Alexandru Chidesciuc şi Vlad Muscalu.

Ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale a României pentru 2009 şi 2010 a fost stabilită la 3,5%, plus sau minus un punct procentual, însă prognoza Băncii Centrale este de 4,4% la finalul lui 2009 şi de 2,8% pentru 2010. În luna aprilie din acest an inflaţia anuală s-a temperat până la 5,95%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb