Preţul grâului va fi în creştere până la 1 martie, este de părere Viorel Matei, vice-preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Anul trecut deficitul de grâu a fost crunt pentru ţara noastră. În ceea ce priveşte importurile, ţara noastră se va orienta şi în 2008 către Rusia şi Ucraina. Domnul Matei este de părere că politica cerealelor nu este niciodată credibilă. "Grânarul ucrainean susţine că suferă pierderi şi că rezerva lui este pe terminate, ca să nu existe presiuni asupra lui. Cu siguranţă, în martie va ieşi cu grâu pe piaţa agricolă", a adăugat domnul Matei.
Producţia totală de grâu pe anul trecut a fost estimată la 3-3,5 milioane tone, dar nu a depăşit 1,7 milioane tone. "Dacă existau 3,5 milioane tone de grâu, ţara noastră ar fi putut exporta. Nu s-a înţeles că grâul trebuia depozitat în ţara noastră. În lunile octombrie şi noiembrie, importante cantităţi de grâu au plecat spre Ungaria, care a oferit un preţ mai bun", a subliniat vice-preşedintele LAPAR. Domnia sa adaugă că în 2007 au rămas 1,8 milioane ha nearate.
Din bugetul anului 2007, au rămas datorii de aproape 30% pentru 2008. Cupoanele din subvenţii nu s-au plătit decât la jumătate din valoarea lor. Ministerul Agriculturii a primit doar 20% din suma alocată primului trimestru, la care se adaugă şi sumele din trimestrul patru. "Ne jucăm cu ceea ce înseamnă siguranţa în industria alimentară. Nu s-au oferit nici subvenţiile la lapte, la bovine şi la ovine", mai spune domnul Matei
Vicepreşedintele LAPAR subliniază faptul că sprijinirea agriculturii, nu este interzisă de Comisia Europeana. "Atât timp cât noi, agricultorii, nu înţelegem că fermierul european şi-a câştigat acest drept şi că într-o ţară alimentul este baza sănătăţii şi dezvoltării, nu vom putea vorbi de o agricultură performantă", a adăugat Viorel Matei.
Domnul Matei este de părere că agricultura românească a avut o evoluţie slabă în 2007, lucru care a avut o influenţă negativă asupra ţării noastre.