PROGNOZE PENTRU EVOLUŢIA S&P 500 ÎN 2022 Diferenţa ţintelor pentru S&P 500, la nivelul maxim al ultimilor ani

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 decembrie 2021

Diferenţa ţintelor pentru S&P 500, la nivelul maxim al ultimilor ani

În ianuarie, cea mai ridicată ţintă pentru S&P 500 la finalul lui 2021 era 4.400 de puncte

Noua retorică agresivă a Federal Reserve (Fed) şi evoluţia continuă a virusului SARS-CoV-2 provoacă ceva probleme prognozelor de pe Wall Street, scrie Bloomberg. Strategii fondurilor de investiţii din piaţa bursieră americană au opinii atât de diferite încât diferenţa dintre ţintele pentru cotaţia indicelui S&P 500 la final de 2022 este la un maxim al ultimilor ani.

Bloomberg citează ultima prognoză a strategului şef de la firma Ned Davis Research, Ed Clissold, care consideră că există potenţial ca o încetinire a ritmului de creştere a afacerilor şi întărirea de politică monetară pe care a început-o Fed să împingă indicii americani într-o "foarte mică piaţă bear" anul viitor, evoluţie urmată de o revenire care să aducă S&P 500 pe un plus modest la final de 2022.

Acest ton prudent contrastează totuşi cu aşteptările strategilor de la Credit Suisse şi JP Morgan Chase. Jonathan Golub, strategul şef de investiţii de la Credit Suisse şi-a majorat ţinta pe 2022 pentru S&P 500 cu 200 de puncte la 5,200, acesta subliniind perspectivele în îmbunătăţire pentru ritmul de creştere a afacerilor companiilor listate şi condiţiile financiare încă relaxate. În acelaşi timp, Marko Kolanovic şi echipa sa de la JP Morgan consideră că volatilitatea din piaţa bursieră americană va da înapoi anul viitor când pandemia se va încheia şi economia se va redeschide complet.

Aceste naraţiuni aproape complet diferite pot fi considerate valide în mod egal în condiţiile în care evoluţia economiei globale a devenit aproape imposibilă de prognozat şi traderii din piaţa bursieră americană se confruntă pentru prima dată în ultimii trei ani cu un Fed agresiv care trebuie să tempereze creşterile de preţuri pentru a prelungi ciclul economic într-o perioadă în care incertitudinea economică asociată pandemiei rămâne ridicată.

Până acum, ţintele pentru indicele S&P 500 din piaţa americană la finalul lui 2022 variază de la o valoare de 4.400 de puncte la o valoare de 5.300 de puncte - un spread de 20%, al doilea cel mai mare din ultimii 10 ani.

Ed Clissold, analistul care estimează un scurt "bear market" în 2022, anticipează totuşi că S&P 500 va termina anul viitor la o valoare de 5.000 de puncte, o creştere de circa 6-7% faţă de închiderea pieţei de joi. "Condiţiile din pieţe în mod sigur nu vor fi la fel de prietenoase în 2022. Ne aşteptăm la un ritm mai lent de câştiguri, scăderi mai frecvente, (luăm în calcul) o probabilitate foarte ridicată pentru o corecţie de două cifre şi considerăm că există o şansă realistă pentru o piaţă bear foarte puţin adâncă", arată Clissold într-o notă pentru investitori, citată de Bloomberg.

Analiştii care în mod profesional realizează prognoze pentru evoluţia pieţelor au avut un 2021 destul de dificil în condiţiile în care piaţa americană nu a făcut altceva decât să continue raliul masiv demarat din minimele lunii martie 2020. În ianuarie 2021, cea mai ridicată ţintă pentru S&P 500 la finalul anului curent era 4.400 de puncte. Miercurea trecută, S&P 500 se tranzacţiona la valoare de puţin peste 4.700 de puncte.

O problemă pentru companii şi implicit şi pentru cotaţiile bursiere ar fi presiunile inflaţioniste de pe partea de salarii care ar putea să ducă la o contracţie a marjelor de profitabilitate. Totuşi economia americană şi piaţa muncii înregistrează o evoluţie extrem de favorabilă, cererea agregată şi creşterea PIB fiind cu mult peste nivelurile înregistrate în deceniul anterior, perioadă în care dobânzile au fost extrem de scăzute.

Cem Karsan, fost market-maker şi fondator al fondului Kai Volatility Advisors specializat în opţiuni, se aşteaptă la rândul său la o continuare a tendinţei ascendente la nivelul pieţelor cel puţin până în debutul primăverii lui 2022 în condiţiile sezonalităţii pozitive, a continuării injecţiilor de lichiditate de către Fed şi a aprobării de către SUA a unui nou program de stimulare fiscală, iar apoi la un "blow-off top" în primele şase luni din 2022 asemănător perioadei 1999 - 2000. Blow-off top este o evoluţie ascendentă subită a preţului şi volumului (vizibilă pe un grafic) a unui activ financiar, evoluţie urmată de un declin abrupt al preţului pe un volum de asemenea ridicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb