Programul operaţional de creştere a competitivităţii, derulat de Ministerul Economiei şi Comerţului, are ca scop creşterea competitivităţii şi a calităţii firmelor româneşti, a declarat Bogos Zsolt, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului. Companiile pot să beneficieze de acest program în mai multe feluri, fie îşi finanţează proiectele de dezvoltare, fie sînt furnizori de bunuri şi servicii pentru cei care îşi finanţează dezvoltarea, fie sînt firme de consultanţă şi ajută companiile să acceseze acest program.
"Avantajul direct pentru companie este faptul că nu trebuie să îşi finanţeze integral dezvoltarea. Nu trebuie să aibă toţi banii pentru dezvoltare şi poate să aplice pentru aceste fonduri care sînt nerambursabile şi care vin din partea Uniunii Europene tocmai în ideea ca economia, societatea românească să diminueze acea rămînere în urmă faţă de alte state din Uniune", a precizat Bogos.
Acest program internaţional sectorial are mai multe direcţii prioritare, prima fiind dezvoltarea unui sistem de producţie, a doua creşterea competitivităţii economice, a treia cercetarea-dezvoltarea, fiind inclus aici şi fondul propriu al firmelor de cercetare, dar şi al firmelor de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a patra direcţie se referă la îmbunătăţirea eficienţei energetice în condiţiile dezvoltării durabile a sistemului energetic, a cincea vizează dezvoltarea turismului şi a şasea asistenţa tehnică, care duce la derularea în condiţii optime a celorlalte cinci.