Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, împreună cu Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România, a organizat evenimentul de închidere a Programului de Cooperare Elveţiano-Român, implementat de Swiss National Science Foundation (SNSF) şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
Evenimentul a avut loc ieri (joi) la Bucureşti, în prezenţa Ambasadorului Confederaţiei Elveţiene în România, Jean-Hubert Lebet, a Secretarului de Stat şi Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, Mihai Dima, şi a Ralitsa Atanasova, expert al Comisiei Europene, DG Research and Innovation.
Pe agenda întâlnirii s-au numărat atât prezentări susţinute de cercetători români şi elveţieni implicaţi în derularea celor 26 de proiecte de cercetare finanţate în cadrul Programului de Cooperare, cât şi o masă rotundă dedicată viitoarelor provocări pentru cercetarea ştiinţifică românească în contextul cooperării internaţionale.
În urma discuţiilor a rezultat necesitatea dezvoltării unor mecanisme prin care să se continue colaborările începute în acest Program, având în vedere faptul că România a demonstrat potenţial, atât din punct de vedere al cunoaşterii, cât şi al resurselor materiale de care dispun instituţiile de cercetare româneşti.
Prezent la eveniment, ambasadorul Elveţiei a subliniat faptul că acest Program "a deschis tinerilor cercetători români o fereastră către Elveţia şi către lume, contribuind totodată la consolidarea legăturilor bilaterale între instituţiile de cercetare".
Programul de Cooperare Elveţiano-Român a urmărit reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre România şi ţările mai dezvoltate ale Uniunii Europene, iar prin componenta sa Fondul Tematic Cercetare s-au îndeplinit toate obiectivele propuse.
Competiţia pentru proiecte comune de cercetare româno-elveţiene a fost lansată în 2011, cu un buget total alocat de 10.4 Mil CHF, iar implementarea acestora se va finaliza în acest an. Din această sumă, 85% a reprezentat contribuţia elveţiană şi 15% contribuţia românească. În cadrul programului au fost derulate 26 de proiecte de cercetare, conform sursei citate.