Programul de restructurare a combinatului Oltchim, adoptat în urma Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) din 6 august, prevede disponibilizarea, până la finalul anului, a 1.206 persoane, din cele 3.799 angajate la combinat.
"Reducerea personalului se va face prin externalizare de activităţi, prin vânzări de active, restructurarea unor activităţi şi a unor posturi din schemele de personal. Astfel, din cei 3.799 salariaţi existenţi la 31 decembrie 2008 vor fi disponibilizaţi 1.206, ajungându-se la sfârşitul anului 2009 la 2.593 salariaţi", se arată în Nota de fundamnetare privind solicitarea aprobării Programului de restructurare al S.C. Oltchim S.A. Râmnicu Vâlcea, publicată pe site-ul companiei. Potrivit documentului, compania speră ca în primul an de aplicare a acestor măsuri de restructurarea a activităţii să economisească 8.536.000 lei.
Programul de restructurare aprobat de acţionarii Oltchim prevede externalizarea unor activităţi conexe, precum dispensar medical, cantină, producţie de apă potabilă Bistriţa, îmbuteliere oxigen, producţie profile din PVC - RAMPLAST, precum şi măsuri de reducere a personalului prin pensionarea salariaţilor care îndeplinesc condiţii de pensionare şi încetarea contractului de muncă la salariaţii care cumulează pensia cu salariul. De asemenea, programul prevede şi concedierea colectivă a 488 de salariaţi începând cu 1 septembrie.
"Prin aceste măsuri de natură organizatorică personalul se reduce de la 3.799 salariaţi existenţi la 31 decembrie 2008 la 2.593 salariaţi, la care se vor adăuga aproximativ 600 salariaţi prin preluarea activităţii de petrochimie de la Petrom sucursala Arpechim Piteşti. Prin programul de restructurare propus, se va reduce numărul de personal cu 1.206 persoane cu implicaţii în reducerea cheltuielilor cu personalul şi creşterea productivităţii muncii", se arată în document.
De asemenea programul prevede şi trimiterea în şomaj tehnic a personalului care lucrează la instalaţiile care nu funcţionează din cauza neasigurării etilenei şi propilenei de la Petrom., precum şi a personalului din secţiile auxiliare şi servicii, proporţional cu ponderea activităţii de producţie temporar suspendată, respectiv cu 50%.
Nota de fundamentare a programului de restruturare prevede şi luarea unor măsuri financiare, precum majorarea capitalului social cu 538 milioane lei, până în luna noiembrie, echivalentul datoriei înregistrate faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Pentru redresarea financiară a combinatului, acţionarii Oltchim au aprobat, de asemenea, vânzarea participaţiilor deţinute de Oltchim la alte firme, precum şi a mai multor active - teren, construcţii, mijloace fixe- care nu sunt utilizate în activitatea principală de producţie a societatii, cu un preţ total de 77,8 milioane de lei.
Combinatul petrochimic intenţionează să obţină până la finalul anului "finanţări pentru credite de 486 milioane euro precum şi a scrisorilor de garanţie din partea statului pentru 80% din valoare, respectiv 388,8 milioane euro", se arată în document.
"Implementarea programului de restructurare propus va fi finalizată în anul 2013, când societatea va înregistra o cifră de afaceri de 960 milioane de euro, profit net de 82 milioane de euro, iar EBITDA (profitul înainte de plata dobânzilor, impozitelor, includerea deprecierii şi a amortizării - n.r) va ajunge în acel an la un nivel de 197 milioane de euro. Societatea va înregistra profit pe total activitate în fiecare an, începând cu anul 2010 şi va reduce nivelul plăţilor restante cu aproximativ 80%", se precizează în programul de restructurare.
Combinatul petrochimic Oltchim este deţinut în proporţie de 54,79% de Ministerul Economiei. Alte 12,15% din acţiuni sunt deţinute de compania germană PCC SE, iar diferenţa aparţine mai multor firme şi persoane fizice.