Eficienţă şi stabilitate energetică, prin montarea de pompe de căldură şi panouri fotovoltaice, consum de energie mai mic cu cel puţin 50%, facturi reduse considerabil la încălzire pentru locatari. Acestea vor fi dotările şi caracteristicele blocurilor din Sectorul 1, care vor deveni clădiri inteligente şi prietenoase cu mediul şi vor asigura cele mai bune condiţii persoanelor care locuiesc în ele, conform unui comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1.
Programul "Termoficare de la Soare" al Primăriei Sectorului 1 de montare a pompelor de căldură şi a panourilor fotovoltaice pentru încălzirea şi alimentarea cu apă caldă a blocurilor reabilitate termic din această zonă administrativă, menit să asigure eficienţa energetică a clădirilor, ar putea fi finanţat prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Consiliul Local Sector 1 a aprobat în unanimitate, în şedinţa de ieri, 05 mai 2022, depunerea proiectului "Renovare energetică moderată a blocurilor de locuinţe din Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti" în cadrul PNRR, apelul de proiecte: PNRR/2022/C5/1/A3, Componenţa C5-Valul Renovării, Axa 1- Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri rezidenţiale multifamiliale, Operaţiunea A3.
"Eficienţă şi stabilitate energetică sunt cuvintele cheie. O soluţie ultramodernă, prin care rezolvăm criza apei calde şi a căldurii cu care se confruntă blocurile din Sectorul 1, asigurăm locatarilor facturi mai mici la încălzire şi independenţă şi stabilitate energetică. În plus, blocurile din Sectorul 1 vor deveni clădiri verzi şi inteligente, care vor asigura condiţii de locuit la cele mai înalte standarde", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Apelul de proiecte de renovare energetică moderată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale -titlul apel: PNRR/2022/C5/1/A.3.1/1- are o valoare maximă eligibilă de 65.045.033, 15 lei cu TVA la o arie desfăşurată de 55.518 mp. Totodată, Apelul de proiecte de renovare energetică aprofundată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale-titlul apel: PNRR/2022/C5/1/A.3.1/1- are o valoare maximă eligibilă de 7.225.888,39 lei cu TVA, la o arie desfăşurată de 4.934 mp.
Sumele reprezentând cheltuieli neeligibile care pot apărea pe durata implementării acestui proiect se vor asigura din bugetul local al Sectorului 1, notează sursa citată.
Potrivit Anexei nr. 1 a acestui proiect de hotărâre, în urma implementării Programului de eficientizare energetică a clădirilor de locuinţe multifamiliale din Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti, prin instalarea unui sistem format din panouri fotovoltaice şi pompe de căldură ce transformă radiaţia solară în energie electrică şi apoi în energie termică, va fi redus consumul de energie primară cu cel puţin 30% şi consumul de energie cu minimum 50%. Totodată, se reduc cheltuielile cu întreţinerea blocurilor de locuinţe, prin reducerea facturilor cu încălzirea şi se creează noi locuri de muncă.
Pentru prima rundă din acest an, termenul limită de depunere a proiectelor care ar putea fi finanţate prin PNRR este 30 mai, ora 23:59, iar termenul estimat pentru finalizarea etapei de verificare este 31 iulie 2022.