"Progress Advisory" România a oferit consultanţă pentru peste 120 de proiecte europene, în valoare totală de peste 110 milioane euro, cu un volum al ajutorului nerambursabil de aproximativ 84 milioane euro (valoare granturi), potrivit lui Tomasz Pierzga, administratorul companiei. "Pentru mediul privat valoarea granturilor obţinute este de 25.238.922 euro, pentru proiecte implementate/în implementare aceasta a fost de 17.541.546 euro, iar pentru proiecte realizate sau implementate pentru instituţii publice de aproximativ 72.000.000 euro", ne-a declarat domnia sa.
La capitolul serviciilor oferite, reprezentantul "Progress Advisory" România ne-a detaliat oferta societăţii, care este destinată atât etapei de pregătire cât şi celei de implementare a proiectelor. "Compania noastră a realizat, cu specialiştii noştri, peste 120 de contracte pentru servicii de consultanţă în vederea obţinerii de fonduri europene nerambursabile, pentru prezent şi viitor eforturile noastre fiind în creştere accentuată", ne-a declarat Tomasz Pierzga.
În cei patru ani de activitate, "Progress Advisory" a realizat proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.
Societatea-mamă a "Progress Advisory" România este "Progress Consulting Limited Liability Company" din Polonia, care activează pe piaţa europeană din anul 2003.
Potrivit consultanţilor citaţi, în România, procesul de realizare şi implementare a proiectelor este unul anevoios din pricina birocraţiei. Un exemplu în acest sens este solicitarea nejus-tificată a unor documente, încă din momentul depunerii cererii de finanţare, documente care ulterior trebuie reînnoite în momentul semnării contractului de finanţare.
Tomasz Pierzga ne-a declarat că este încrezător în simplificarea procedurilor începând cu anul 2012, fiind încurajat de crearea Ministerului Afacerilor Europene. Un alt set de măsuri pe care îl propune pentru anul viitor cuprinde includerea TVA în categoria cheltuielilor eligibile sau creşterea procentului finanţării nerambursabile pentru unele linii de finanţare.
Tomasz Pierzga ne-a relatat: "Proiectele realizate de noi au vizat în principal: Investiţii productive şi pregătirea pentru concurenţa pe piaţă a întreprinderilor, în special IMM-uri (axa 1.1 POS CCE); Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public (Axa 3 POS CCE); Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale şi pentru creşterea calităţii serviciilor turistice (Axa 5.2 POR); Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale (Axa 3.2 POR); Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale (Măsura 3.2.2 PNDR); Încurajarea activităţilor turistice (Măsura 3.1.3 PNDR), Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea de energie verde (Axa 4.2 POS CCE).
În continuare, domnia sa ne-a enumerat o serie de proiecte realizate şi beneficiarii de finanţare cu care a colaborat "Progress Advisory". Printre acestea sunt: "Reamenajare şi conservare Cetatea Medievală Tg.Mureş" - 8.424.350 euro; "Modernizarea societăţii Cafmin SRL, prin achiziţia de utilaje şi echipamente necesare ciclului de producţie" - 381.042 euro; "Îmbunătăţirea infrastructurii fizice şi a serviciilor de bază în comuna Covăşânţ judeţul Arad" - 3.028.029 euro şi multe altele.
•
"Progress Advisory" România este certificată conform ISO 9001 privind managementul calităţii, ISO 14001 protecţia mediului şi, de asemenea, OHSAS 18001 privind activitatea de consultanţă în managementul proiectelor de investiţii şi elaborarea de strategii de dezvoltare.