PROIECT ANRP-MINISTERUL FINANŢELOR Cesionarii de drepturi litigioase, impozitaţi retroactiv pe profitul din despăgubiri

SIMONA ŞERBĂNESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 iulie 2013

Cesionarii de drepturi litigioase, impozitaţi retroactiv pe profitul din despăgubiri

Guvernul vrea să impoziteze cesionarii care au primit despăgubiri mari pe imobile, fără să plătească taxele aferente acestora. Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că Autoritatea Naţională pentru restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi Ministerul Finanţelor analizează un sistem de impozitare a persoanelor care nu au plătit până în prezent niciun fel de impozit, deşi au încasat despăgubiri foarte mari pentru imobile naţionalizate. Impozitul este unul pe profit, cu o cotă de impozitare 16%, aplicată profitului obţinut de cesionari în tranzacţiile imobiliare.

George Băeşu, preşedintele ANRP, susţine că acest sistem va fi aplicat doar pentru cesionarii de drepturi litigioase.

"Impozitarea cesionarilor, corectă faţă de foştii proprietari"

Atât domnul George Băeşu, preşedintele ANRP, cât şi domnul Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Acţionarilor Privaţi din cadrul Fondului Proprietatea (FP), susţin că măsurile de impozitare, aplicate cesionarilor, sunt corecte.

Domnul Marius Murgu ne-a declarat că proiectul sistemului de impozitare conceput de ANRP împreună cu Ministerul Finanţelor urmăreşte impozitarea cumpărătorilor de drepturi litigioase. Domnia sa ne-a spus că decizia luată de autorităţi este una corectă, ţinând cont de faptul că scutirea de la plata impozitelor trebuie aplicată doar deţinătorilor iniţiali de proprietăţi naţionalizate: "Legea îi susţine pe despăgubiţii de drept, care evident că nu au de ce să fie impozitaţi. Aceştia nu au realizat niciun venit, pur şi simplu li s-a restituit ceea ce li se cuvenea". Domnia sa a mai afirmat că foştii proprietari de drept nu ar trebui să fie afectaţi de implementarea sistemului de impozitare, singurii vizaţi fiind "samsarii" de drepturi litigioase: "Aceştia au speculat oportunităţile şi scăpările legii, obţinând venituri foarte mari fără să fie, însă, impozitaţi aferent acestora".

La rândul său, domnul George Băeşu ne-a confirmat faptul că sistemul de implementare vizează cesionarii care au primit, fără taxe, despăgubiri pe imobile naţionalizate: "Legea retrocedărilor spune că deţinătorii de drept ai proprietăţilor naţionalizate sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit. Vizaţi de noul proiect de impozitare sunt cei care au cumpărat, ulterior, drepturi litigioase de la posesorii lor iniţiali". În ceea ce priveşte despăgubirile "mari" la care se referă sistemul de impozitare propus de ANRP şi Ministerul Finanţelor, domnia sa a afirmat că acesta se referă la aceiaşi cesionari de drepturi litigioase: "De obicei, cesionarii au dosare cu o valoare foarte ridicată. De exemplu, în ordine descrescătoare a valorii, aproximativ 400 din primele 500 de dosare aparţin cesionarilor, care s-au calificat la despăgubiri în detrimentul foştilor proprietari de drept".

În acelaşi timp, domnul George Băeşu a ţinut să precizeze că deşi numele despăgubiţilor nu mai este făcut public de către ANRP, sunt însă menţionate numărul dosarului de restituire şi soluţionarea cazului. "ANRP nu poate fi, sub nicio formă, acuzată de lipsă de transparenţă. Există legi care protejează datele cu caracter personal, nu vrem să fim amendaţi pentru divulgarea unor informaţii confidenţiale", a mai spus domnia sa.

În această privinţă, domnul Marius Murgu este de altă părere. Preşedintele Asociaţiei Acţionarilor Privaţi din cadrul FP susţine că despăgubiţii sunt de acord ca numele lor să fie făcute publice: "E cât se poate de firesc ca numele foştilor proprietari să fie publice, foştii proprietari încurajând chiar o astfel de iniţiativă. În acest mod, transparenţa întregului proces va creşte", a afirmat domnia sa.

Plata despăgubirilor, în puncte

În 17 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14 la sută pe an din suma punctelor.

Ultima tranşă va reprezenta 16 la sută din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb