Proiect de aproape un milion de euro, inaugurat de primarul din Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 24 septembrie 2021

Proiect de aproape un milion de euro, inaugurat de primarul din Buzău

O zonă ocupată cu garaje vechi, transformată într-un parc atractiv, cu iazuri şi alei pavate modern, a fost inaugurată în această săptămână de primarul municipiului Buzău. Proiectul a fost început în vara anului 2020, iar investiţia anunţată s-a ridicat la aproximativ un milion de euro.

Este vorba despre "Iazul Morilor, un proiect prin care edilul Buzăului a intenţionat să reamenajeze urbanisnic o zonă neatractivă a oraşului şi, în acelaşi timp, să reînvie tradiţia a ceea ce a reprezentat sute de ani la rând, pentru locuitorii Buzăului, Iazul Morilor.

Practic, pe o porţiune de 250 de metri, aflată într-o zonă extrem de aglomerată şi circulată a municipiului Buzău, cuprinsă între cele două centre comerciale şi o biserică şi unde, în trecut, erau zeci de garaje vechi, a fost amenajat spaţiu verde, două iazuri, zonă de promenadă, dar şi o cafenea culturală şi un mini muzeu ce va cuprinde istoria municipiului Buzău şi importanţa Iazului Morii. Primarul Constantin Toma povesteşte că Iazul Morilor este atestat documentar din septembrie 1525 şi că acolo, în trecut, au existat zeci de mori, pive de postav, darace de lână şi tăbăcării.

După mai bine de un an de lucru intens, proiectul a fost finalizat, urmând ca, în curând, Primăria să organizeze licitaţia pentru ca spaţiul destinat unei cafenele să fie ocupat şi mai apoi amenajat. Inaugurarea Iazului Morii a avut loc joi, iar la tăierea panglicii au participat atât primarul municipiului Buzău, cât şi doi parlamentari.

Momentul a fost unul festiv pentru primarul Constantin Toma, aşa că edilul a invitat la inaugurare şi pe buzoienii curioşi să vadă cum s-a transformat zona care până acum câteva luni era doar un spaţiu ocupat de garaje vechi. La final, oamenii s-au înghesuit pentru a primi o bucată din panglica tăiată, să o păstreze ca amintire.

Imediat ce accesul a fost permis, noile alei s-au umplut de trecători dornici să confrunte realitatea cu "paradisul urban" prezentat pănă acum doar în fotografiile oferite publicităţii de primarul Toma . Cei mai mulţi s-au arătat încântaţi şi au rămas şi la momentul tăierii panglicii, alţii doar au trecut pe acolo, nemulţumiţi de faptul că nu este amenjată şi o pistă pentru biciclete.

Cert este că, acum, tronsonul cuprins în centrele comerciale şi biserica Sf. Ştefan arată cu totul diferit faţă de anii trecuţi. Zona este bogată în spaţiu verde şi înfrumusetaţă de cele două iazuri pe care a fost montată şi o moară de apă, construită după modelul uneia veche din 1932, simbol al istoriei Iazului Morilor.

"Clădirea construită aici va fi utilizată ca o cafenea culturală, deci vor fi şi acţiuni în domeniul culturii dar, bineînţeles, acţiunile culturale va trebui să fie finanţate şi prin bănuţii care se vor putea obţine aici. Deci este o locaţie în care se va dezvolta şi o braserie, probabil că vor fi câteva mese şi afară. Se va ţine o licitaţie publică, dar asta după ce vom intra în posesia clădirii", a anunţat Toma.

De altfel, Toma a făcut cu această ocazie mai multe promisiuni, una dintre ele adresându-se chiar buzoienilor care au rămas fără spaţii de parcare odată ce garajele lor au fost demolate pentru a putea amenaja Iazul Morilor

"Întotdeauna când termini un proiect trebuie să te gândeşti iemdiat la următorul. Aş vrea să vorbesc despre dezvoltarea care este în faza de proiect. Toate maşinile vor trece printr-un pasaj subteran , vom avea o parcare subterană, P-2 şi vom extinde acest parc până la uşa de la intrare în bloc. Va fi un proiect pe fonduri europene şi vom rezolva şi probelma parcărilor. Este un proiect finanţabil pe fonduri europene astfel încât să putem, să extinem acest parc cu două treimi şi aici în prajma blocurilor, ceea ce este un lucru deosebit", a promis Toma .

Tot la capitolul promisiuni, edilul municipiului a vorbit şi despre reabilitarea blocurilor, iarăşi un aspect care ar duce la înfrumuseţarea oraşului.

"Deja am început să avem solicitări din partea asociaţiilor de proprietari. Se finalizează deja un prim proiect de 20 de blocuri în toate zonele Buzăului. Se vor introduce, într-o primă fază în consolidare şi reabilitare, blocurile cu bulinele roşii şi, bineînţeles, aşteptăm că cel mai uşor este pe fonduri europene. Avem bănuţi promişi de 130-140 de blocuri cu tendinţă până la 170, în funcţie de cât vom consuma pe fiecare bloc", a promis Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Iazul Morilor a costat, potrivit primarului Toma, 800.000 de euro, adică mai puţin de un million de euro, cât a anunţat iniţial. Investiţia a fost făcută de Primăria Buzău, în urma unui credit bancar obţinut anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb