Deputatul PNL Dan Cristian Popescu propune printr-un proiect de lege deconspirarea întregului personal al fostei Securităţi - ofiţeri, colaboratori, informatori - prin publicarea listei cu toate persoanele care au făcut parte din această structură, fără un caracter punitiv, potrivit Agerpres.
Liberalul susţine că, în prezent, în arhivele SRI şi SIE se mai află aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul din Securitate.
Iniţiativa legislativă prevede desecretizarea dosarelor fostei Securităţi comuniste din România din perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, aflate în prezent în arhivele SRI, SIE şi MApN, dar care nu au fost predate până în prezent Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Proiectul stipulează că, în termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, instituţiile care deţin în arhivele proprii documente referitoare la personalul care a făcut parte din fosta Securitatea vor proceda la desecretizarea şi predarea dosarelor către CNSAS.
În expunerea de motive, liberalul arată că în România nu a existat o lege clară a lustraţiei prin care să fie stabilită şi considerată activitatea fostei Securităţi din perioada comunistă ca fiind un aparat ideologic ce a sprijinit regimul comunist.
"S-a creat impresia că numai membrii de frunte ai nomenclaturii comuniste au fost cei care au susţinut acest regim. Există însă legislaţie adoptată după anul 1990 care a stabilit doar anumite aspecte legate de activitatea Securităţii comuniste din România şi care a condamnat formal o parte din persoanele care au desfăşurat activităţi represive în acea perioadă", precizează iniţiatorul.
Potrivit acestuia, "condamnarea comunismului în Parlamentul României a fost doar o formalitate, aceasta neavând consecinţe efective în a îndepărta persoanele care au aplicat şi au abuzat de puterea regimului comunist pentru a persecuta semenii lor în numele unei ideologii străine poporului român".
Deputatul PNL mai arată că, până în prezent, au fost predate CNSAS - în baza a trei hotărâri CSAT - o mare parte din dosarele de colaboratori şi informatori ai fostei Securităţi comuniste, rămânând în prezent în arhivele SRI şi SIE aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul din aceste instituţii.
"Considerăm că după 26 de ani de la schimbarea regimului comunist din România nu se mai justifică nedeconspirarea acestor ultime dosare, iar prin menţinerea lor în situaţia actuală se creează suspiciunea că persoanele care ar putea fi identificate în acestea încă pot influenţa viaţa social-economică şi politică a ţării. Prin similitudine, fosta RDG a procedat la deconspirarea întregii arhive a STASI, prin Comisia Gauck, preşedintele comisiei, Joachim Gauck, ajungând apoi preşedintele Germaniei", adaugă liberalul.
El precizează că "legea nu se vrea a avea un caracter punitiv pentru persoanele care au făcut parte din această instituţie a regimului comunist, ci doar a oferi, prin listele publicate ulterior, o imagine a istoriei României în perioada comunistă".
"Deconspirarea acestor ultime dosare ale fostei Securităţi comuniste din România nu ar bulversa deloc viaţa politică internă a ţării, ci, dimpotrivă, prin ieşirea la iveală a adevărului din aceste documente s-ar îndepărta multe suspiciuni privind anumite persoane care au ocupat sau ocupă în prezent funcţii publice", mai arată deputatul liberal.
Proiectul de lege a fost depus miercuri la Camera Deputaţilor.
1. o idee senzationala...
(mesaj trimis de The Brute în data de 18.06.2016, 05:16)
vom putea afla astfel cine ne para la director in liceu cand fugeam de la ore calare pe paratraznetul din Cismigiu. Nu ar fi bine da incepem de pe 7 martie 1945 fiindca pe 6 martie a fost decizia UE in cazul Oltchim...
2. foarte bine
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2016, 10:47)
Asa aflam ca dupa 89 ne-au condus tot oamenii apropiati ai lui Ceausescu.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2016, 14:04)
Va fi destul de socant pentru gâștele de facebook sa afle cati securisti au ajuns sa lucreze in domeniul financiar-bancar.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2016, 18:08)
Toti e prea mult?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2016, 18:35)
Au fost imprastiati in partide, industria IT e structurata pe ei, toate schemele complexe care includ dilutii si extractii, mai ales de la buget, ii includ in fruntea listei. :))
In domeniul financiar-bancar joaca mai ales rolul de slugi responsabile cu traficul de ifnluenta.
Urmariti trompetele din ARB cum propuneau diverse solutii care deveneau la scurt timp realitate.
Intrebati-va de ce Polonia si Ungaria si-au nationalizat fondurile de pensii pentru a evita infringementul pe deficit excesiv si de ce guvernele romanesti continua sa-si bata joc de romani. :D
Oare cine a pus la punct schemele de asigurari obligatorii?
Dar pentru toate astea e nevoie de securisti dârji, bravi și capabili care să fure pâne la epuizare!!! :))))))
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2016, 19:03)
Nimic nou sau socant!
Toate astea cu deconspirarea sunt doar vise la trezirea de dimineata !
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2016, 21:32)
Au tot fost incriminati informatorii Securitatii. N-ar strica sa apara si tovarasii securisti. Abia isi mai completeaza unii anii lipsa din CV.
Nou si socant va fi pentru multe gaini fara cap care nu vad in marii reformatori ai Romaniei ceea ce sunt de fapt, niste slugi securiste.
3. BOMBĂ S.F.
(mesaj trimis de anonim în data de 18.06.2016, 18:25)
Tezaurul L- ați văzut? Pe D-zeu L- ați văzut? Lista ...???
4. fără titlu
(mesaj trimis de d.i. în data de 18.06.2016, 22:48)
ce'nseamna sa mobilezi puterea legislativa cu prosti si papagali!?
5. fără titlu
(mesaj trimis de Dan Desliu sau George Tarnea în data de 21.06.2016, 09:00)
Acesti-s in toate, in cele ce sint
Si zilnic vor ride sub soare
"legea nu se vrea a avea un caracter punitiv pentru persoanele care au făcut parte din această instituţie a regimului comunist, ci doar a oferi, prin listele publicate ulterior, o imagine a istoriei României în perioada comunistă".
Si daca n-o sa-i convina maestrului Bestea?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2016, 09:12)
......până în prezent, au fost predate CNSAS - în baza a trei hotărâri CSAT - o mare parte din dosarele de colaboratori şi informatori ai fostei Securităţi comuniste, rămânând în prezent în arhivele SRI şi SIE aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul din aceste instituţii. ....
Pana cand nu voi fi sigur ca vecinul, fostul coleg de serviciu, de pahar, de umblat la fete, de mers la meciurile de fotbal...... "nu mi-au purtat de grija" nu am cum sa accept democratia si pe cei care incearca sa ne-o baga pe gat.
Avea stralucitul Pastorel un catren, referitor la aceasta patura ; citez din memorie:
Beau baietii' ntruna,
De cu seara'n zori
Unii sunt paharnici.
Altii..... turnatori.