PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Transelectrica şi Transgaz, transferate la Ministerul Finanţelor

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 martie 2013

Transelectrica şi Transgaz, transferate la Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind transferul, în subordinea sa, a Transelectrica şi Trans-gaz, care sunt, în prezent, în subordinea Ministerului Economiei. Ziarul BURSA a publicat, în exclusivitate, din 11 ianuarie, informaţia despre transferul transportatorilor naţionali de electricitate şi gaze.

În nota de fundamentare a actului normativ, autorităţile arată că, prin Directiva 2009/72/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice, a fost reglementată necesitatea separării efective a activităţilor de producţie sau de furnizare de activităţile de transport şi de sistem. Astfel, s-a prevăzut că separarea proprietăţii reprezintă o modalitate eficace şi sigură de soluţionare a conflictului de interese inerent între producători, furnizori şi operatori de transport şi de sis-tem. Totodată, măsura în cauză este de natură să garanteze siguranţa alimentării cu energie electrică şi gaze naturale.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 a stabilit, la art. 31 alin. (2) şi la art. 126 alin. (2) faptul că, pentru respectarea principiilor separării calităţii de acţionar la operatorii economici care des-făşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale, pe de o parte, de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport a electricităţii şi gazelor naturale, pe de altă parte, la propunerea ministerului de resort, prin hotărâre a Guvernului, se desemnează entitatea publică ce deţine calitatea de acţionar majoritar la operatorii economici care desfăşoară activităţi de producere şi furnizare, pe de o parte, precum şi entitatea publică ce deţine calitatea de acţionar majoritar la operatorii economici de transport şi de sistem, pe de altă parte.

Pentru respectarea principiilor separării calităţii de acţionar, precum şi pentru evitarea demarării de către Comisia Europeană a unei eventuale proceduri de infringement împotriva României pentru nerespectarea aces-tor principii, autorităţile au ales mutarea Transelectrica şi Transgaz la Ministerul Finanţelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb