PROIECT DE ORDONANŢĂ ÎN DOMENIUL PROTECŢIEI CONSUMATORILOR: ANPC propune amenzi in funcţie de cifra de afaceri

M.I.
Politică / 23 ianuarie 2019

ANPC propune amenzi in funcţie de cifra de afaceri

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pregăteşte un set de măsuri care vor lovi dur companiile din România ce încalcă legislaţia de protecţie a consumatorilor. Mai exact, acestea vor fi amendate în funcţie de cifra de afaceri inclusiv dacă etichetează greşit produsele sau dacă vând produse expirate.

În plus, ANPC vrea să introducă în legislaţie şi prevederile unui nou regulament european care va da bază legală inspectorilor să acţioneze "sub acoperire". Ei vor putea "să achiziţioneze produse sau servicii sub o altă identitate, astfel încât să le poată inspecta, testa sau chiar dezasambla, pentru a constata dacă se încalcă prevederile legale", se arată într-un proiect de lege. "Actele normative din domeniul protecţiei consumatorilor prevăd un regim sancţionator nu foarte aspru, fapt ce a demonstrat că operatorii economici nu sunt descurajaţi în a continua să eludeze prevederile legale cu repercursiuni asupra consumatorilor".

Conform propunerii legislative, orice încălcare a legii generale (OG 21/1992) sau a celor specifice de protecţie a consumatorilor va aduce o amendă aplicată la cifra de afaceri. În cazul contravenţilor grave ANPC va avea dreptul să închidă firma respectivă. De exemplu, comercializarea de produse care pun în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor, de produse falsificate sau contrafăcute ori neconforme sau folosirea în activitatea de producţie şi depozitare de spaţii necorespunzătoare vor atrage amenzi de până la 2% din cifra de afaceri, inclusiv dacă sunt vândute produse în afara termenului de valabilitate.

Dacă "fapta a avut ca urmare vătămarea sănătăţii sau a integrităţii corporale a uneia sau mai multor persoane", atunci amenda merge până la 4% din cifra de afaceri. Autoritatea va propune şi închiderea definitivă a unităţii, în acest caz. Totodată, contravenienţii vor fi obligaţi să suporte şi cheltuielile necesare vindecării persoanelor vătămate.

Informarea incorectă (inclusiv prin etichetare) a consumatorilor va fi amendată cu până la 2% din cifra de afaceri. Şi problemele cu garanţia produselor ar putea fi drastic sancţionate, se arată în proiectul de lege. Legea impune obligaţia profesioniştilor să remedieze deficienţele apărute la produse sau servicii sau să înlocuiască produsele în garanţie în maximum 15 zile. Depăşirea acestei perioade este pasibilă de o amendă de până la 2% din cifra de afaceri.

De asemenea, operatorii economici sanctionati de organele autorităţilor publice prevăzute în acest proiect de lege sunt obligaţi sa afişeze pe uşa de la intrarea principală în unitate pe o perioadă de 30 de zile o informare cu privire la masurile aplicate prin actele de control.

Prin aceeaşi ordonanţă, ANPC propune ca băncile să poată fi amendate cu până la 5% din cifra de afaceri, dacă în contractele încheiate cu clienţii există clauze abuzive. În plus, orice bancă care include în documente una sau mai multe astfel de clauze va fi obligată să modifice absolut toate contractele de credit.

Dacă această ordonanţă va fi adoptată, amenzile date băncilor pot ajunge şi la 3 miliarde de lei, având în vedere că, cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor bancare, Banca Transilvania, a raportat în 2017 active totale de 59,3 miliarde de lei, sumă care include valoarea tuturor tranzacţiilor din acel an, a depozitelor şi a creditelor acordate. În ultimii ani, pe rolul instanţelor au fost înregistrate peste 13.000 de litigii legate de clauze abuzive împotriva 11 bănci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb