PROIECT DE OUG Guvernul pregăteşte eliminarea companiilor chineze din achiziţiile publice

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 2 februarie 2021

Companiilor din state terţe care nu au acorduri pentru intrarea pe piaţa europeană a licitaţiilor publice vor fi excluse de la achiziţiile publice organizate în ţara noastră, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă care este pregătit de guvern.

Înaintea iniţierii acestui demers normativ, Cabinetul Cîţu a adoptat în şedinţa de săptămâna trecută un memorandum care prevede excluderea companiilor respective de la licitaţiile pentru infrastructură.

Memorandumul a fost propus de Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, şi va fi urmat de o ordonanţă de guvern care va modifica legea achiziţiilor publice, în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene, care nu tolerează concurenţa neloială a companiilor susţinute de statul chinez, dar şi calitatea proastă a lucrărilor efectuate de acestea.

Memorandumul adoptat de guvernul Cîţu la mijlocul săptămânii trecute prevede că pot fi excluse de la licitaţiile pentru infrastructură companiile provenite din ţări non-UE fără un acord cu Uniunea Europeană care să le permite accesul pe piaţa europeană a achiziţiilor publice de lucrări.

Referitor la acest lucru, prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, ieri, că memorandumul trebuie transpus într-o ordonanţă de urgenţă.

Conform memorandumului adoptat de guvern, excluderea se va aplica atât licitaţiilor viitoare, cât şi celor în curs. O astfel de decizie vizează companiile chineze controlate de stat care participă la achiziţiile publice pentru Autostrada Sibiu - Piteşti, drumul expres Piteşti - Craiova şi achiziţia de trenuri electrice lansată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Motivele excluderii companiilor chineze de la licitaţiile din România ar fi concurenţa neloială provocată de susţinerea acestora de către statul chinez, lipsa omologării produselor lor în Uniunea Europeană, dar şi antecedentele de lucrări ratate sau prost executate în alte state europene.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă ce va pune în aplicare memorandumul adoptat de Cabinetul Cîţu va fi elaborat de Secratariatul General al Guvernului şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice.

Prevederile legale ale UE care permit emiterea unei astfel de ordonanţe de urgenţă sunt cuprinse în Comunicarea Comisiei Europene nr. 5494 din 2019. Aceasta arată că "operatorii economici din ţări terţe, care nu au un acord care să prevadă deschiderea pieţei de achiziţii publice a UE sau ale căror produse, servicii şi lucrări nu intră sub incidenţa unui astfel de acord, nu au acces securizat la procedurile de achiziţii din UE şi pot fi excluşi". UE a încheiat un Acord privind achiziţiile publice cu 19 state terţe, printre care SUA, Canada, Australia, Japonia, Israel şi Moldova, dar China nu este parte semnatară. Ca atare, companiile din China pot fi excluse de la licitaţiile publice din UE.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Pai, de ce sa vina chinezii aici in Colonie, ca sa ne faca treburile repede si ieftin, cand pot veni "marile firme" tzepare din UE, care pe langa faptul ca nu fac absolut nimic, ci doar subcontracteaza afacerile obtinute unor Doreli autohtoni(asta inseamna treaba de mantuiala si mult intarziata), ne mai iau si o groaza de bani!

    Pe de alta parte, cretinii astia neomarxisti submineaza si relatiile de toate felurile cu China, mare putere economica si militara(cu care toti vor sa faca afaceri) , la fel cum le-au torpilat si pe cele cu Rusia, cu care acum suntem inamici ireconciliabili, ambele, cu consecinte dezastruoase pt noi ca tara si ca neam, in viitorul apropiat! Dar nu-i de mirare, cand noi ii avem pe Plavan, Cuţu Cîţu si pe Goldman-Aurescu, drept mari oameni de stat.......................... ......in limba! 

    1. Te platesc noemarxistii (Cristian) in yuani? Sau in ruble?

      ...

      ...

      Cretin ai fost, cretin esti inca, si-oi fi in neamul romanesc! De fapt, e starea ta naturala!

    n-am crezut , ca voi fi vreodata de acord cu acest guvern , dar n-am ce face ......

    1. ...corect, firmele americane, gen bechtel, sunt bune rau

    Asta da economie de piata - companiile scose din joc prin hotararea partidului, ca pe timpul lui Stalin.

    Cat de rau am ajuns, cat de jos, in aceasta tara condusa de slugile occidentului si ale Ocultei Mondiale ? 

    Companiile chineze n-au voie ca asa s-a hotarat la Washington si Bruxelles

    Cat de slugi pot fi alde Iohannis si Catzu ?? 

    1. iti este dor de o dictatura mondiala chinezeasca , cu parazi militare in tunica de cinci ori pe zi ? le cam amesteci . si de acolo , i se trage bietului Trump , care s-a opus unei suprematii toxice .

      ... imaginieaza-ti o societate viitoare in care pana si telefoanele destepte devin depasite ... o societate in care totul este "activat" prin recunoastere faciala si comanda vocala ... o sociatate in care daca nu esti in "sistem" nu existi ... china deja o practica (partial, inca) ... este nevoie de platformele 5g (eventual 6g) pentru "integrare" totala ... doctrinele politice isi pierd sensul ... cetatenul este doar o colectie de terabytes socialgameizata ... iar "partidul" popular-corporatist decide absolut ... china este lider in domeniu ...

      Ce este Oculta Mondiala?

    China sa semneze acord cu UE, din care facem parte, si apoi sa pofteasca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb