Guvernul pregăteşte o ordonanţă-trenuleţ care prevede că începând cu data de 1 ianuarie 2024 plata pensiilor speciale pentru primari va fi suspendată până la 1 ianuarie 2025 şi că legea 195/2020 privind statutul personalului feroviar va intra în vigoare în anul 2025, arată Sindicatul Naţional Sport şi Tineret pe baza unui document publicat pe pagina oficială de Facebook şi pe site-ul oficial al grupării sindicale.
Proiectul de act normativ mai prevede majorarea cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 a cuantumului brut al salariilor pentru funcţionarii publici - inclusiv indemnizaţiile pentru, eliminarea deducerii sponsorizării la microîntreprinderi şi reducerea anumitor facilităţi acordate de patroni angajaţilor.
În ceea ce priveşte majorarea veniturilor personaluluii didactic, se pare că Guvernul s-a răzgândit şi, în loc de majorarea de 45% promisă, astă vară liderilor sindicali şi greviştilor din Educaţie, de la 1 ianuarie 2024, salariile vor fi majorate anul viitor doar cu 20%, în două etape: din 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, iar din 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
Proiectul de ordonanţă de urgenţă mai prevede că, începând cu 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
O altă măsură cuprinsă în această ordonanţă-trenuleţ prevede că anul viitor munca suplimentară în sectorul bugetar şi orele de muncă efectuate în zilele libere sau de sărbători legale nu va mai fi plătită, ci va fi compensată cu timpul liber corespunzător.
Executivul mai doreşte suspendarea posturilor vacante din sectorul bugetar, iar acolo unde este nevoie ca anumite posturi să fie ocupate, procedura va fi îndeplinită numai după aprobarea unui memorandum special în acest sens în şedinţa de guvern.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă mai prevede eşalonarea, timp de doi ani, a plăţilor stabilite de instanţe pentru drepturi salariale restante, plafonarea rentelor viagere şi indemnizaţiilor de merit acordate foştilor sportivi de performanţă, reducerea numărului gratuităţilor la călătorii pentru persoanele care beneficiază de facilităţi de transport, în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple.
Un pasaj important este cel care se referă la activitatea desfăşurată de personalul cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum şi de către poliţiştii de penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător. Pentru această categorie de personal, Guvernul doreşte să acorde o majorare de 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenită/cuvenit, plata majorării urmând a fi efectuată, doar în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.
O altă prevedere arată că anul viitor, instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, nu acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă. Aceste prevederi nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.
Mai mult, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional nu vor mai primi anul viitor miere de albine ca supliment nutritiv.
Totodată, Guvernul vrea să amâne pentru 1 ianuarie 2025 implementarea schemei pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescăreşti şi de acvacultură.
Angajatorii vor putea pot oferi salariaţilor abonamente la sala de fitness în limita a 100 euro, nu 400 de euro ca în prezent, iar părinţii vor putea primi 1.500 lei/lună pentru creşă de la angajator. Suma se va acorda unui singur părinte şi ar urma să se scadă din impozit.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2023, 07:50)
ce pensii speciale ma, iar pensii speciale?
mie imi cresc taxele de la 1 ianuarie si altii iau baniu nemunciti.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2023, 09:59)
Se simte o nevoie acuta de marire a pensiilor bietilor primari.Bunurile acumulate pe timpul mandatului nu le permite o viata de lux la incetarea mandatului.DAR ,GUVERNUL SA ANALIZEZE CU SIMT DE RASPUNDERE ,SA NU NEGLIJEZE CONSILIERII LOCALI SI FUNCTIONARII PRIMARIILOR .Va dati seama ca la o comuna de 1000 locuitori ,nu pre sunt surse de TRAI NENEACA,si raman pe drumuri bietii reprezentanti ai statului in teritoriu
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2023, 15:29)
La o comuna de 1000 locuitori, primaria are 30-50 cel putin!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2023, 15:29)
Angajati
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2023, 16:23)
tara-i cu un pas inainte retrogradare la junk, cu inflatie de 10% si lor le arde de mariri de cheltuieli bugetare cu mai multi pensionari speciali, dupa ce mint ca se straduiesc sa-i elimine pe cei actuali