PROIECT ÎN ANALIZA MINISTERULUI FINANŢELOR Impozit suplimentar pe veniturile companiilor petroliere

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 noiembrie 2014

Impozit suplimentar pe veniturile companiilor petroliere

Statul şi-ar fi luat adio de la posibilitatea majorării redevenţelor petroliere, pe fondul scăderii cotaţiilor petrolului din ultima perioadă, dar ar analiza, acum, posibilitatea introducerii unui impozit pe veniturile suplimentare obţinute din exploatarea hidrocarburilor, ne-au spus surse apropiate situaţiei.

"Proiectul va fi supus dezbaterii publice în decembrie, cel mai probabil", ne-au spus sursele noastre, care au adăugat: "Nivelul impozitului va fi diferenţiat pe tipuri de zăcăminte şi va fi negociat cu fiecare companie în parte, întrucât concesiunile în derulare sunt pe 30-40 de ani".

Ziarul BURSA a arătat, încă de la începutul lunii iunie, că proiectul de majorare a redevenţelor petroliere a făcut fâs. La vremea respectivă, premierul Victor Ponta a declarat că noul sistem al redevenţelor petroliere nu se aplică contractelor de concesiune existente. Domnia sa a explicat că autorităţile au încă în lucru acest nou sistem de redevenţe, care va intra în vigoare anul viitor, şi că nu poate fi aplicat retroactiv concesiunilor aflate în derulare.

Tot atunci, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, a declarat, că, împreună cu Ministerul de Finanţe, lucrează la un nou sistem de taxare, care urmează să fie aplicat companiilor ce au concesiuni în derulare pentru resursele de petrol şi gaze şi cărora nu le poate fi aplicat noul sistem de redevenţe.

Domnul Duţu a ţinut să sublinieze că acest sistem fiscal amplu va trebui să fie unul echilibrat, astfel încât să nu descurajeze investiţiile în domeniu.

Cea mai grea negociere a statului român se anunţă cu Petrom, care, în raportările periodice din acest an, a indicat profituri în scădere nu numai din cauza condiţiilor de piaţă, ci şi din cauza taxării.

Profitul net al Petrom din primele şase luni ale acestui an a fost de 1,3 miliarde lei, mai mic cu 42% faţă de perioada similară a anului trecut.

În luna august, când a prezentat aceste rezultate, Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom SA, a comentat: "Cererea redusă de produse petroliere şi gaze, combinată cu impozitarea suplimentară introdusă în 2013-2014, a neutralizat, în mare măsură, beneficiile rezultate în urma liberalizării preţului gazelor.

Cu toate acestea, avand în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze şi presupunând un viitor cadru fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor, ne vom continua proiectele, concentrându-ne în special pe cele de explorare şi redezvoltare zăcăminte, atât onshore, cât şi offshore".

Domnia sa a afirmat că Petrom a plătit, în primul semestru, 370 milioane de lei pe taxa pe construcţii speciale, pe impozitul pe veniturile suplimentare rezultate în urma liberalizării preţului gazelor şi pe taxa pentru exploatarea resurselor naturale (0,5% din valoarea ţiţeiului). Conducerea Petrom apreciază că toate aceste taxe suplimentare, introduse în perioada 2013-2014, reprezintă echivalentul unei creşteri de 90% a redevenţelor pentru ţiţei şi gaze.

La nouă luni, Petrom a anunţat o scădere de 34%, la 2,4 miliarde lei, a profitului net al companiei pe primele nouă luni faţă de perioada similară a anului trecut. Conducerea companiei a precizat că-şi va revizui planurile viitoare de investiţii, în contextul scăderii dramatice a cotaţiilor petroliere internaţionale.

Statul s-a angajat, la privatizarea Petrom, să menţină, până la finalul acestui an, nivelul redevenţelor petroliere. Petrom este controlat de grupul austriac OMV.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Astea sunt niste povesti!

    Noua legislatie va fi facuta in asa fel incat companiile petroliere sa nu plateasca mare lucru in plus. 

    Statul roman continuand vanzarea pe 2 lei a brumei de resurse pe care o mai detine. 

    Bine ca vrem justitie, economie in stil occidental, dar avem taxe africane (NU OCCIDENTALE) pe resursele tarii! 

    Cand am" donat "Petrom austriecilor pe motiv ca erau la sefia Uniunii si vezi doamne altfel nu ne-ar fi primit ( bulgarii nu au "donat" nimic si totusi au aderat) barilul era cotat la 29$ iar in contractul cred ca a fost facut pe 19$ pentru redeventa .Asa a semnat Mucea. Dorinel Mucea.

    Deci fata de ce a scazut cotatia? 

    1. Romania are printre cele mai mici redevente petroliere..e un adevarat "El Dorado" pt cei care extrag petrol. Sper totusi sa se modifice redeventele si cel putin sa le dubleze valoarea de acum.

      Valoarea de piata a Petrom a fost puternic subevaluata la “privatizare” in detrimentul statului ca vanzator si in avantajul OMV ca si cumparator. (sa nu uitam cine era atunci prim-minstru).  

      Privatizarea Petrom a fost poate cel mai mare jaf national.

      Un imens eșec al statului roman, Petrom a fost vandut pe MAI NIMIC. Sau mai bine zis facut cadou. Faptul ca statul Roman mai are azi 20,6% din SNP...e o chestiune extrem de grava nu credeti? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb