PROIECT Industria exceptată de la plata certificatelor verzi, verificată anual la criteriile de eligibilitate

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 noiembrie 2014

Ajutorul de stat, returnat dacă nu sunt întrunite mai multe condiţii

Companiile din industrie exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi vor returna acest ajutor de stat dacă pe parcursul implementării schemei de sprijin nu mai îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Economiei.

Executivul a adoptat, pe 11 iunie, o hotărâre pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, prin cote obligatorii de certificate verzi.

Exceptarea a fost elaborată în conformitate cu Orientările privind ajutoarele pentru protecţia mediului şi energie pentru perioada 2014 - 2020, adoptate de Comisia Europeană în luna aprilie 2014, care prevăd că, pentru a evita ca întreprinderile afectate în mod deosebit de finanţarea sprijinului acordat energiei din surse regenerabile să fie plasate într-o situaţie concurenţială dificilă, este necesară exceptarea parţială de la suportarea costurilor suplimentare, pentru a evita relocarea acestora, se explică în nota de fundamentare.

Potrivit Agerpres, schema de ajutor de stat se aplică pe o durată de 10 ani, începând de la 1 decembrie 2014. Exceptarea de la plata certificatelor verzi variază între 85% şi 40% şi se realizează diferenţiat, în funcţie de ponderea costurilor cu energia ale respectivelor companii din totalul costurilor.

Schema de ajutor de stat prevede criterii de eligibilitate pentru exceptare suplimentare faţă de cele prevăzute de Orientări, respectiv punerea în aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice, menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei, precum şi nedisponibilizarea pe respectiva perioadă a mai mult de 25% din numărul angajaţilor, încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat.

Companiile trebuie să depună în fiecare an o documentaţie din care să reiasă că încă sunt eligibile.

De asemenea, mai este necesară depunerea unui document din care să reiasă modul de calcul al electro-intensităţii, împreună cu situaţiile financiare pe ultimii trei ani anteriori, precum şi raportul de audit energetic ce evidenţiază situaţia întreprinderii din perspectiva eficienţei energetice, măsurile recomandate de auditorul energetic pentru a fi implementate de întreprindere, măsurile asumate de întreprindere şi stadiul implementării măsurilor de eficienţă energetică asumate, după caz.

"Dacă în cursul monitorizării se constată înregistrarea unui excedent al ajutorului de stat acordat prin exceptare de la plata certificatelor verzi, Ministerul Economiei ia măsurile necesare ca respectivul ajutor excedentar să fie rambursat înainte de data de 1 iulie a anului următor înregistrării excedentului. Excedentul se consideră înregistrat dacă întreprinderea nu se mai încadrează în procentul de exceptare prevăzut în acordul pentru exceptare emis de Ministerul Economiei, respectiv dacă acest procent este mai mic decât cel menţionat în acordul pentru exceptare", se arată în proiectul Ghidului de exceptare.

Criteriile de eligibilitate nu se mai consideră îndeplinite pe perioada de valabilitate a acordului pentru exceptare în cazul în care se constată că beneficiarul nu mai îndeplineşte criteriul de electro-intensitate; înregistrează debite restante la bugetul de stat şi la bugetele locale; nu a pus în aplicare măsurile de eficienţă energetică asumate; a disponibilizat mai mult de 25% din numărul de salariaţi de la momentul calificării în schema de ajutor de stat; nu mai are în derulare parteneriate şi/sau contracte cu instituţiile de învăţământ şi/sau sponsorizări şi/sau programe de pregătire profesională pentru elevi şi profesori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb