PROIECT LEGISLATIV ANPC ar putea trece sub controlul Parlamentului

E.O.
Ziarul BURSA #Politică #Legislatie / 11 mai 2016

CES a avizat negativ propunerea legislativă, iar Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil

Pandelică: "Schimbările ar putea genera nişte pierderi din punct de vedere al imaginii instituţiei, ce nu pot fi cuantificabile"

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ar putea trece din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului dacă proiectul legislativ iniţiat de un grup de parlamentari liberali va fi aprobat.

Propunerea a fost depusă, în aprilie, la Camera Deputaţilor spre avizare, de către deputatul PNL Răzvan Mironescu, unul dintre semnatarii documentului fiind deputatul Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat Legea dării în plată.

Domnia sa ne-a spus: "Guvernul vrea să păstreze ANPC sub controlul său, dar o instituţie nu poate fi echilibrată dacă este în subordinea statului".

Până acum, proiectul de lege a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi a fost avizată negativ de Consiliul Economic şi Social.

Expunerea de motive publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor arată: "Reorganizările repetate prin care a trecut această instituţie nu au fost de natură să-i permanentizeze o formă de organizare stabilă, ci, din contră, i-au creat o vulnerabilitate, riscând să afecteze în final drepturile consumatorilor. Schimbarea modului de organizare şi funcţionare a Autorităţii, în sensul poziţionării ei sub controlul parlamentar, prin faptul că va fi condusă de un organ colegial, denumit Consiliul ANPC, format din şapte membri, desemnaţi de Parlament, la propunerea Comisiilor de specialitate reunite, îi asigură autonomia şi independenţa, devenind o structură stabilă, cu buget propriu, capabilă să ia decizii în interesul consumatorilor fără a fi supusă presiunilor din partea unui terţ, fie el şi instituţie a statului".

Documentul subliniază că modul de selecţie a membrilor Consiliului ANPC se va face printr-un proces transparent, în baza unor puteri clar stabilite în prezenta lege, "criterii care reflectă profesionalismul şi integritatea persoanelor respective". Numirea în funcţie a membrilor Consiliului se va face prin decret prezidenţial în urma prestării jurământului de credinţă în faţa Preşedintelui României. Anual, până la 30 iunie, ANPC va comunica Parlamentului un raport privind activitatea sa şi modul în care operatorii economici şi autorităţile publice respectă regulile protecţiei consumatorilor.

"ANPC trebuie să-şi consolideze profilul de partener credibil al consumatorului, de instituţie în slujba acestuia, nu în slujba unei alte instituţii a statului, de aceea are nevoie de o normă cu forţă de lege care să-i reglementeze modul de funcţionare şi organizare", mai subliniază expunerea de motive.

Reglementarea la nivel secundar a acestei instituţii îi ştirbeşte din autoritate şi îi crează un deficit de legitimitate, "devenind un posibil pion pe tabla de interese a unei alte structuri a statului", sunt de părere iniţiatorii.

Aceştia consideră că asigurarea independenţei ANPC este singurul mod prin care drepturile şi interesele consumatorilor vor fi mai bine reprezentate şi apărate.

Referitor la această propunere, Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC, ne-a spus, la începutul anului: "Probabil că această idee, a consumatorilor, a pornit de la faptul că în momentul în care eşti sub cupola Parlamentului schimbările conducerii sunt mai puţin fluctuante. Mandatul unui conducător este pentru cel puţin patru ani de zile şi atunci acesta îşi poate face un plan de acţiune detaliat pentru cei patru ani, pe când, în situaţia actuală, fiecare preşedinte schimbat la ANPC poate veni cu propria amprentă, putând ţine cont sau nu de ceea ce s-a întâmplat până atunci în instituţie, de direcţiile şi proiectele preşedintelui de dinainte. Schimbările ar putea genera nişte pierderi din punct de vedere al imaginii instituţiei, ce nu pot fi cuantificabile".

În opinia domnului Pandelică, orice persoană care vine la conducerea instituţiei ar trebui să fie cât se poate de profesionistă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Anpc trebuie sa fie o forta sa se poata lupta cu multinationalele acum sta in pozitia ghiocelului in fata lor cu mici excepti.

    Corn cu ciocolata mucegait in benzinarie nici o masura luata, pt imm amenda drastica. 

    Carne de cal de pe vremea lui Ceasca scoasa la vanzare acum ( in Constanta, daca nu ma insel). 

    Tiruri de marfa cu rosi, morcovi fara acte de provenienta, declaratia Ministerului Agriculturi.

    Taranul nu poate sa isi vanda produsele de marile lanturi de magazine care au acaparat tara, vezi carnea de porc. Nu se face diferenta intre carnea cu concentrat si carnea fara, faina de porumb cu ingrasamant, ierbicid si fara. La lapte se incearca ceva palid ceva. 

    Da.. aveti d-le Pandelica si o imagine buna rau....ca institutie...Ati dormit pe banii statului pina acum....asa ca poate abia acum sa imbunatatiti imaginea..institutiei...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb