PROIECT OUG: Patronii care nu plătesc contribuţiile sociale pentru angajaţi, pasibili de închisoare

SORIN LUNGU
Macroeconomie / 10 decembrie 2017

Patronii care nu plătesc contribuţiile sociale pentru angajaţi, pasibili de închisoare
  • document ataşat Proiectul OUG de modificare a Legii 241/2005
    apasă aici pentru a descărca.

    Patronii şi administratorii de firme care nu vor plăti la stat contribuţiile sociale pentru salariile agajaţilor sau alte impozite ar urma să fie pedepsiţi cu închisoarea, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă emis, joi, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

    Potrivit actului normativ, aceste modificări răspund necesităţii reformării sistemelor sociale publice din România în vederea creşterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat şi de responsabilizare a angajatorilor în ceea ce priveşte plata la timp a contribuţiilor sociale obligatorii datorate atât de către aceştia, cât şi de către angajaţi.

    Astfel, conform proiectului OUG de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoare de la un an la 6 ani nereţinerea sau neîncasarea, reţinerea şi neplata ori, după caz, încasarea şi neplata, în tot sau în parte, cu intenţie, în cel mult 30 zile de la termenul de scadenţă, a impozitelor şi contribuţiilor prevăzute de lege.

    Printre impozitele şi contribuţiile la care face referire legea se numără impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozit pe venitul din salarii şi asimilate salariilor, contribuţia de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor sau contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor.

    Aceste pedepse ar urma să se aplice şi pentru evaziunea fiscală la: impozit datorat pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, impozitul pe veniturile din arendă, impozitul pe venituri din profesii independente desfăşurate în România, obţinute de un nerezident - medic, avocat, inginer, dentist, arhitect, auditor şi alte profesii similare - în cazul când sunt obţinute în alte condiţii decât prin intermediul unui sediu permanent sau într-o perioadă ori în mai multe perioade care nu depăşesc în total 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive care se încheie în anul calendaristic vizat, impozitul pe veniturile din pensii sau impozitul pe veniturile din alte surse.

    Totodată, proiectul de OUG prevede că infracţiuni de evaziune fiscală, pedepsite cu închisoarea de la 2 ani la 7 ani sunt şi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală.

    Puteţi consulta, în documentul ataşat, proiectul complet al OUG privind modificarea Legii 241/2005.

    Opinia Cititorului ( 12 )

    1. Sa faca inchisoare aia care tin angajatii peste program si nu le dau zile libere sau concedii asa cum prevede legea==>. Imi bag BIP in neamul lot de carpanosi hapsani. F*&* !

      1. Aia de la OMV tin angajatii in picioare toata ziua si nu-i lasa sa stea pe scaun sau sa manance nici macar un biscuit in fata clientului, iar intr-un anumit service angajatii sunt tinuti pana la 9-10 la serviciu si nu au sambete sau duminici libere decat foarte rar, ma auziti d-le Premier Tudose?!_Ar trebui sa discutati public si despre cei care tin angajatii MULT peste program si nu le dau zile libere si nici nu ii platesc bine.

        Omul ramane cu varice, firma cu profitul.

        Cati sunt de acestia cum ai spus.

        Dar cand intra la 06 iese la 22? La Omw am vazut acelasi om la pompe.16 ore de lucru! Poate sa ia Itm filmarile? 

        "Patronii şi administratorii de firme care nu vor plăti la stat contribuţiile sociale pentru salariile agajaţilor sau alte impozite ar urma să fie pedepsiţi cu închisoarea, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă emis, joi, de Ministerul Finanţelor Publice. "

        Referitor la aceasta normativa :  

        1. Din moment ce contributiile sunt ale angajatului nimeni nu ar trebui sa se ocupe de acestea in afara de angajat. 

        2. Daca angajatul ajunge sa incheie un contract cu un anume salariu brut cu angajatorul el are dreptul sa incaseze acel brut integral si el al trebui sa plateasca contributiile aferente .

        3. Se putea , si era mult mai convenabil pentru angajat ca toate contributiile sa fie trecute la angajator iar angajatul sa negocieze salariul net . 

      Fujikura Cluj acum la fel.

      Platesc 25 000 euro amenda si le convine. Aceasta suma e contributia ce trebuia sa o plateasca pe caveva zile. Daca il are ca muncitor de 1 an cat pierde statul? 

      Omul se trezeste la pensie ca nu are ani sau merge la doctor si nu e angajat. 

      Cate firme mai sunt ca ele?

      Crede cineva ca aceste firme fac de capul lor ceea ce fac? Au spatele asigurat? 

      Buna hotarare, toata lumea trebuie sa plateasca...Toata lumea trebuie sa raspunda!!!

      Bine ca a facut loc in puscarii. Sa scoata toti politicienii din puscarii ca sa faca loc la patroni. Ca doar parlamentarii produc plusvaloare in tara asta.

      interesant titlu, l-am vazut in toata presa... e vorba de patronii care nu platesc contributii... ciudat e ca cele mai mari restante la contributii le au firmele de stat. CFR Calatori avea la un moment dat datorii restante de circa 900 milioane eur. datorile respective au fost sterse prin convesia acestora in actiuni, proprietar Ministerul Transporturilor. Intreb cititorii: vi se pare corect? Fraierii platesc iar firmele de stat fac conversii? Lumea urla impotriva bancilor si multinationale, dar cele mai mari fraude se fac la stat, cu legea in mina. Ziarul Bursa, ce zici este corect?

      1. vorbim de restante la care se aplica alta legislatie!! acum dupa noua lege cind contribuţiile sunt in sarcina salariatului, de ce mai este nevoie de aceasta lege (daca bani sunt ai salariatului si patronul vrea sai foloseasca in alte moduri = furt) nu avem legi care sanctioneaza asta!!!

        Si eu ma scarpin la ureche dreapta cu mina stinga si nu inteleg de ce....

      ....Mare HAOS este in tara aceasta.Pai daca plata contrib.sociale intra in sarcina angajatului...atunci ??? Pai sa schimbat ceva fata de dinainte ?? doar si atunci angajatorul platea cele doua parti de contributie sociala doar ca una revenea angajatului si alta angajatorului.

      Au trecut deja 28 de ani......si parca TOT mai mare IMBECILISM in tara aceasta. 

      1. ........iar acesti IMBECILI vor sa-si legifereze "pragul de FURT" pentru abuzul in serviciu......Astia trebuie expulzati din tara ca altfel inebunim noi...

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb