PROIECT PSD:  Proba video, neacceptată în cazul abuzurilor exercitate de poliţişti

G.M.
Politică / 5 mai 2020

Proba video, neacceptată în cazul abuzurilor exercitate de poliţişti

Poliţiştii care vor comite abuzuri în exercitarea funcţiei nu vor mai putea fi traşi la răspundere pe baza probei video se arată într-un proiect legislativ iniţiat de social-democraţii Florin Iordache, Niculae Bădălău, Paul Stănescu şi Alfred Simonis, care legitimează astfel toate acţiunile poliţistului făcute în legătură cu îndeplinirea serviciului. Dacă actul respectiv, care acum se află la Senat, în procedură de urgenţă, va trece de Parlament, dovada că poliţistul nu şi-a îndeplinit datoria va putea fi demonstrată doar prin intermediul martorilor sau înscrisurilor.

Proiectul modifică practic Statutul poliţistului şi introduce un nou alineat:

"Sunt prezumate a fi realizate în mod legal toate activităţile exercitate de un poliţist în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu, precum şi actele prin care acestea sunt constatate. Dovada contrară poate fi realizată doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri".

Prevederea că toate acţiunile poliţiştilor pot fi legale în interes de serviciu deschide calea abuzurilor, până să fie contestate.

Deputatul PSD Florin Iordache, iniţiator al proiectului, a afirmat la Digi 24 că lipsa probei video reprezintă o "scăpare".

Iordache a spus: "E un amendament care se depune la acest articol, în condiţiile în care toate probele, adică şi video, audio şi aşa mai departe....e o scăpare în proiect. Orice proiect poate fi îmbunătăţit.

Pentru a nu da naştere la interpretări că anumite probe nu pot fi folosite, audio, video, toate probele, se va completa. Conform Codului se completează.Nu cred că asta este singura modificare. Probabil că în urma dezbaterii pot apărea diverse completări, modificări. Vedem şi punctul de vedere al Ministerului, al asociaţiilor profesionale. Această chestiune pe care o invocaţi am văzut-o şi noi şi deja la Senat.Colegii mei la comisiile respective depun amendamente în completare. Nu vrem să dăm senzaţia că o anumită probă video, audio şi aşa mai departe nu poate fi folosită de cel care consideră că i-au fost încălcate drepturile".

Iniţiatorii motivează propunerea de "nivelul în scădere al autorităţii poliţiştilor în spaţiul public, al încrederii şi respectului arătat de către cetăţeni şi resortisanţi reprezentanţilor instituţiilor de ordine publică, dar şi a nivelului în creştere a conduitei sfidătoare, provocatoare şi chiar a celei ce ajunge la nivelul ultrajului, mai ales în contextul excepţional în care se regăseşte întreaga societate românească, alături de comunitatea internaţională, determinată de pandemia epidemiologică a coronavirusului SARSCoV 2, care a atras prin măsurile speciale impuse o creştere a numărului de infracţiunilor împotriva forţelor de ordine publică".

"Astfel se instaurează un just echilibru pentru ambele părţi implicate în procesul de menţinere a ordinii publice, persoanele nemaiputând astfel să conteste/ se manifeste în mod public sfidător şi chiar să ultragieze invocând presupuse nelegalităţi, acesta putând fi constatată doar pe căile prescrise de lege", mai arată motivarea iniţiatorilor.

Prevederile din noul proiect de lege se vor aplica poliţiştilor din structurile MAI şi, printre altele, personalului Poliţiei de frontieră, Inspectoratului general pentru imigrări, Direcţiei generale de informaţii şi protecţie internă, Direcţiei generale anticorupţie, Agenţiei naţionale antidrog.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. PNLu a va raspunde in fata poporului pentru amenzile disproportionat de mari aplicate in situatia de urgenta.

    Sunt cazuri in care acestea au fost aplicate justificat dar presa (in perioada in care nu era sponsorizata de Guvern) a relatat despre multe cazuri in care organele de forta au facut abuzuri.  

    Mi se pare penibil ca in cea mai saraca tara din UE sa te lauzi la televizor cu cuantumul amenzilor aplicate pe timpul situatiei de urgenta.  

    Televiziunea sistemului - Digi24 s-a acoperit de penibil insistand pe aceste amenzi.  

    1. Tara cea mai saraca din Europa nu este Romania (scrii prostii din nou)! Penibila este postarea ta (si tendentioasa in acelasi timp)

      Nu s-a laudat vreun membru al gvernului cu cuantumul amenzilor (din nou ai scris prostii).

      Insistarea pe amenzi la Digi 24 a fost benefica intrucat i-a determinat pe multi romani sa repecte criteriile de deplasare (spre beneficiul lor). Chiar si asa mule clanuri de interlopi au sfidat cerintele de siguranta sociala. 

      Interzicerea probei video (la propunerea amicului tau PSD-ist) va incuraja aceste "numeroase" abuzuri.

      Daca tot esti ingrijorat de abuzurile politistilor, nu era mai potrivit sa combati aceasta propunere PSD-ista care le incurajeaza? De abuzurile PSD-ului la adresa justitiei nu ai postat nimic. Toate astea denota ca nu te intereseaza bunul mers al lucrurilor in Romania si dezvoltarea ei ci te intereseaza numai propaganda anti-romaneasca pe care o afisezi mai mult au mai putin voalat. 

    :) nu sunteti sanatosi la cap... chiar vreti romani multi in strada ... si asa politistii si jandarmii faceau abuzuri .... acuma sa va tineti de abuzuri!

    PNL se minte singur daca crede ca lumea nu stie cine a fixat amenzile babane la valoarea minima de 2000 lei, adica cu 500 lei mai mult decat castiga in medie cca. 60% din clasa muncitoare in Romania intr-o luna.

    Daca vor mai fi alegeri se va reflecta la vot, admiratia poporului pentru PNL 

    1. Cu siguranta vor mai fi alegeri pentru ca la noi nu este dictatura ca la voi (unde este cunoscut dinainte castigatorul suprem).

      Daca alegerile vor reflecta "admiratia" poporului fata de PNL, de ce fuge PSD-ul de ele ca dracul de tamaie? 

    Tot personalul de la STAT în timpul serviciului să aibă CAMERĂ pe EL, poliția având și PISTOL implicit,altfel RO. în râpă.

    Deci cu alte cuvinte care pe care fiindcă acolo o să se ajungă, cât o să fie îmbrăcat în haina de stat o să fie șmecher cum a dat-o jos și a ieșit din servici l-am rupt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb