USR va depune, astăzi, la Parlament, un proiect de lege prin care salariile în învăţământul preuniversitar urmează să fie majorate cu 25% din salariul minim pe economie, informează Agerpres.
Senatorul USR Ştefan Pălărie a declarat, la Palatul Parlamentului, că această iniţiativă legislativă îşi propune revizuirea grilei salariale pentru învăţământul preuniversitar.
"Dacă ne dorim să avem o societate în care educaţia este performantă, absolvenţii să poată fi primiţi cu uşurinţă în piaţa forţei de muncă, elevii şi copii să nu mai plece din ţară, dacă ne dorim să putem avea o economie robustă, inovativă, cu randament ridicat şi valoare adăugată crescută, atunci avem nevoie de învăţământ puternic şi avem nevoie să regândim statutul cadrului didactic, statutul profesorului român. Anul 2022 este un an bornă pentru o suită de modernizări care vor pune bazele învăţământului pe următorii 10 ani. Discutăm de o nouă structură de an şcolar, discutăm de o nouă formă de evaluare a elevilor din învăţământul preuniversitar, discutăm despre posibil o nouă lege a educaţiei, despre viziunea România educată, discutăm despre jaloane PNRR şi posibilitatea de a absorbi 3,6 miliarde de euro în acest domeniu", a spus Pălărie.
Senatorul USR Irineu Darău a menţionat că proiectul de lege propune mărirea salariilor tuturor cadrelor didactice şi nedidactice din învăţământul preuniversitar cu 25% din salariul minim.
"De unde izvorăşte această propunere? Ne dorim ca niciun cadru didactic debutant să nu mai obţină o sumă, ca salariu net, sub coşul minim de consum pentru o persoană adultă singură. Astăzi un cadru didactic debutant obţine doar 1.985 de lei net, conform grilei de salarizare aflate în vigoare. Noi propunem de fapt translatarea acestei grile cu 25% din salariul minim, ceea ce va duce un cadru debutant la 2.715 lei, cu câţiva lei peste coşul minim de consum. Credem că nu putem avea un sistem de învăţământ atrăgător pentru tineri şi performant dacă nu asigurăm tuturor celor care predau un salariul, aş spune, minimal decent, cu siguranţă nu suficient.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2022, 16:06)
Invatamantul preuniversitar este bataia de joc a guvernantilor. Subfinantarea scolilor, 2,7% din PIB pentru invatamant (clasa politica te vrea prost, desi exista lege din 2011 care prevede 6% din PIB o amana mereu), nu exista nicio ierarhie intre bugetari, medici din spital au salariu 30 de mii de lei de 10 ori mai mult ca un profesor, o asistenta din spital castiga de 3 ori mai mult ca un profesor, pana si o infirmiera are de doua ori mai mult, sa numai vorbim de judecatorii, procurori, angajatii din primarii, consilii judetene si altii. Nu exista nici unde in UE asa ceva, doar in Romania. Foarte bine ca au, atunci cresteti si la profesori minim triplu ca este acelasi buget, nu va mai bateti joc de invatamant si de personalul din invatamant, stiu faceti asta pentru ca puteti. PSD, PNL si UDMR tradatori, mafioti si hoti.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2022, 17:27)
Cadrele didactice sunt carne de tun pentru inspectori, elevi si parintii lor. Toti se sterg la fund (scuzati expresia) cu ele.
Exemplu concret:
La o scoala din Bucuresti (10) un elev isi tot dadea jos pantalonii in fata colegilor si se stergea cu penarele lor in zona organelor. Diriginta a aflat si a propus scaderea notei la purtare, motiv pentru care mama (avocat de profesie) elevului a intervenit la Inspectorat, iar ulterior la cererea inspectorului a fost anulata reducerea notei la purtare a elevului respectiv.
Ce invatamnt si ce educatie sa poata face profesorii in aceste conditii in care nu au nicio putere, niciun drept si nicio protectie?
Nu exista niciun regulament cadru la nivel national din care apoi fiecare unitate de inavatamant sa isi elaboreze propriul regulament intern. Nu exista asistenta juridica si protectie pentru profesorii hartuiti. Singura preocupare (si "realizare") a actualului ministru a fost modificarea cu obstinatie a programului scolar, atat si nimic altceva. In fiecare an a bulversat vacantele scolare si semestrele. Atat l-a dus mintea si atat a putut impreuna cu toate gastile din minister si inspectorate.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2022, 20:55)
Continuam pile, relatii si cunostinte (PCR), tot ei sunt. Cel mai slab ministru, a subfinantat invatamantul de tot, nu stie sa faca altceva si trebuie sa arate ca a facut si el un anumit lucru si schimba vacantele si semestrele atat poate nu poti sa ii ceri mai mult, pacat ca a ajuns sa conduca invatamantul.