Proiecte de 1,6 miliarde de euro, depuse pentru POR

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 2 iulie 2008

Proiecte de 1,6 miliarde de euro, depuse pentru POR

Implementarea Programului Operaţional Regional (POR) este, în momentul de faţă, în grafic. Laszlo Borbely, minis-trul Dezvoltării, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în cadrul POR se află în evaluare şi contractare 163 de proiecte în valoare totală de 5,5 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro). La acestea se adaugă alte 776 de proiecte depuse în cadrul domeniului major de intervenţie (DMI) 4.3 "Sprijinirea microîntreprinderilor", care a avut ca termen limită-data de 16 iunie. Valoarea acestor proiecte este de circa 117 milioane de euro, a precizat domnia sa.

Absorbţia fondurilor din cadrul POR depinde exclusiv de capacitatea autorităţilor publice locale de a crea şi derula proiecte viabile, susţine ministrul Dezvoltării. Autorităţile publice locale trebuie să se grăbească să pregătească proiectele şi să adune avizele pentru a putea beneficia de cât mai multe fonduri, susţine Laszlo Borbely. În prezent, ţara noastră este în grafic şi a lansat toate cele şase axe şi circa 14 subaxe, mai puţin Axa 1 - Dezvoltare Urbană Integrată.

Pe Axa 2 a POR au fost depuse 113 proiecte în valoare totală de 4,6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro). Pe Axa 3, sunt în evaluare 28 de proiecte de circa 254,7 milioane de lei (aproximativ 70 de milioane de euro). În cadrul acestei Axe, pe DMI "Reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate" sunt 9 proiecte, de 88,3 milioane de lei. Pe DMI 3.2 "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale" sunt 10 proiecte, de 27,1 milioane de lei. Pe DMI 3.4 "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă" sunt 8 proiecte, de 96,7 milioane de lei.

Axa 4 are depuse 777 de proiecte, în valoare totală de circa 509 milioane de lei. Din acestea, 776 de proiecte sunt cele depuse pentru dezvoltarea microîntreprinderilor. Pe Axa 5, sunt în evaluare 21 de proiecte în valoare totală de 472,6 milioane de lei (129,4 milioane de euro). Pe DMI 5.1 sunt 9 proiecte în valoare totală de 343,17 milioane de lei pentru restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, cu infrastructura conexă. Pe DMI 5.2 sunt 12 proiecte de 129,4 milioane de lei pentru crearea şi dezvoltarea infrastructurii de turism.

Pe Axa 6 au fost semnate zece contracte de finanţare, în valoare totală de 44,2 milioane de lei (12,1 milioane de euro). Laszlo Borbely a declarat că, până în prezent, au mai fost semnate două contracte de finanţare în cadrul Axei 2, în valoare totală de 132,3 milioane de lei (36,2 milioane de euro). Banii vor fi folosiţi pentru Reabilitarea DJ 132 - beneficiar Consiliul Judeţean Harghita, dar şi pentru reabilitări de drumuri judeţene în Gorj. Domnia sa susţine că, în cadrul Axei 2, în următoarea perioadă, vor mai fi încheiate alte 12 contracte de finanţare în valoare totală de 451,9 milioane de lei (123,8 milioane de euro).

Ministrul Borbely apreciază: "Dacă 2007 a fost un an al pregătirii proiectelor şi nu un an de absorbţie şi am fost un stat care a primit mai mult decât a plătit, anul acesta încep deja să se încheie contracte şi depinde de capacitatea adminis-trativă, în mare parte a autorităţilor publice locale, de a cheltui aceşti bani. Probleme pot apărea la implementarea proiectelor, dacă nu sunt derulate în condiţiile prevăzute în Ghidul solicitantului".

POR este descentralizat 100%, iar autorităţile publice locale au o responsabilitate imensă în implementarea lui, deoarece îşi organizează singure procedurile de licitaţii.

Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltării, crede că nu vom avea probleme cu absorbţia fondurilor structurale. Domnia sa a explicat că statul a cheltuit peste 60 de milioane de euro, în ultimii doi ani, pentru programe de asistenţă pentru elaboarea proiectelor. Cea mai solicitată Axă din POR este nr. 2, care priveşte infrastructura mare. Proiectele depuse au o valoare considerabil mai mare decât cea alocată României în cei şapte ani de implementare. Regiunile de dezvoltare cu cele mai multe proiecte pe POR Axa 2 sunt nord-est şi sud-est.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb