Proiecte SAPARD de peste 14 milioane de euro, blocate pe motiv de conflict de interese

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 1 martie 2004

Nu mai puţin de 16 proiecte de investiţii în infrastructura unor comune din judeţul Suceava, în valoare de peste 14 milioane de euro, sînt în prezent blocate din cauza unor directori din cadrul Consiliului Judeţean Suceava. Cei doi directori, în calitate de verificatori autorizaţi, au analizat studiile tehnice ale proiectelor amintite, realizate de către firmele soţiilor lor!

Datorită acestei situaţii de incompatibilitate, Agenţia SAPARD a sistat decontarea cheltuielilor pentru cele 16 proiecte care valorează fiecare în medie, circa 900.000 de euro. Valoarea cumulată a studiilor pe care le-au verificat cei doi directori se ridică la 200.000 euro. Agenţia SAPARD a plătit deja 120 de milioane de lei, bani care vor trebui returnaţi de cei doi directori, Radu Veleanu şi Nicolae Dobre Climec.

Valeriu Steriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, afirmă că graficul lucrărilor a fost dat înapoi cu cîteva luni bune: "Studiile amintite vor fi verificate din nou pe banii primăriilor. Dacă se va dovedi că sînt bine întocmite, lucrările vor continua, iar agenţia SAPARD va relua plăţile. Dacă studiile nu sînt însă în regulă, Consiliile Locale vor fi nevoite să plătească din banii lor altele, să angajeze alţi verificatori şi, dacă sînt în regulă, să începem din nou să decontăm cheltuielile făcute".

Autorităţile locale - singurele vinovate?

"Programul SAPARD este des-centralizat, ceea ce înseamnă că numai comunităţile locale cheltuiesc banii şi numai ele răspund pentru corectitudinea cu care se desfăşoară etapele de implementare ale proiectelor", afirmă Alexandru Dincă, purtător de cuvînt al Ministerului Agriculturii. Pe de altă parte însă, senatorul PNL de Suceava Gheorghe Flutur afirmă că situaţia durează de mai bine de un an de zile şi că însuşi Gavril Mîrza, preşedintele Consiliului Judeţean, îi protejează pe cei doi: "Consiliul Local a început ancheta acestor cazuri după sesizările mele de săptămîna trecută, deşi ar fi putut interveni încă de acum un an, cînd am adus subiectul pentru prima dată în faţa opiniei publice. Iată baronii locali corupţi despre care vorbesc oficialii europeni".

Multe Consilii Locale se împrumută de la bănci pentru a plăti primele lucrări de construcţie, deoarece Agenţia SAPARD decontează cheltuielile deja efectuate şi nu oferă bani în avans. Durata medie de rambursare a creditelor este de 90 de zile, dar cum Agenţia SAPARD a blocat decontările, însemnă că unele comune ar putea ajunge la sapă de lemn, îngropate în credite care cresc de la zi la zi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb