Proiectele de dezvoltare economică în zona Mării Negre înregistrează un volum de aproximativ 10 miliarde de dolari, deşi potenţialul de afaceri pentru întreprinderile româneşti în această zonă a fost estimat la circa 42 de miliarde de dolari, a anunţat, ieri, Giuseppe Belsito, directorul biroului regional pentru Europa şi CIS al Programul Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare (PNUD). "România se află printre primele cinci ţări din regiune din punct de vedere al potenţialului de afaceri în sectoarele de dezvoltare economică, iar Programul de Promovare a Investiţiilor şi Comerţului din Regiunea Mării Negre (PICRMN) lansat de PNUD, pe o perioadă de trei ani, poate oferi noi oportunităţi de afaceri pentru sectorul privat din România în bazinul Mării Negre", a spus Belsito, cu ocazia lansării PICRMN.
Programul PNUD are ca scop identificarea sectoarelor de dezvoltare, a companiilor care vor să se implice în astfel de proiecte dar şi a problemelor cu care se confruntă acestea pentru dezvoltarea proiectelor în ţările din care fac parte. În cadrul acestui program, PNUD va încerca să pună faţă în faţă companiile beneficiare, organizând cinci programe de promovare.
"În prima fază, în maxim o lună, vom selecta organizaţiile de comerţ interesate să promoveze programul de Promovare a Investiţiilor şi Comerţului din Regiunea Mării Negre, în funcţie de interesele României, iar împreună vom pregăti lucrările primul seminar al programului din luna octombrie, care se va desfăşura la Atena. Împreună cu aceste organizaţii vom analiza, în perioda următoare, propunerile de îmbunătăţire a afacerilor pentru România şi ulterior vom elabora o strategie pentru România care va fi prezentată la Atena", a declarat Florin Bănăţeanu, şeful biroului PNUD în România, citat de Rompres. Acesta a precizat că datele prezentate de PNUD referitoare la potenţialul de afaceri în această zonă sunt foarte exacte, deşi nu poate estima perioada în care se va ajunge la acest rulaj al afacerilor.
"Nu putem spune când se va ajunge la această cifră, dar consider că este un prim pas de a începe astfel de proiecte, iar din implementarea acestora se poate învăţa cum să îmbunătăţim relaţiile dintre ei şi ce e de făcut în perioada următoare", a spus Bănăţeanu. În acest moment, companiile româneşti ar putea derula în zona Mării Negre proiecte de comunicaţii, de infrastructură şi de energie, consideră reprezentanţii camerelor de comerţ.
Beneficiarii programului PICRMN vor fi întreprinderile mici şi mijlocii, dar o atenţie specială va fi acordată întreprinderilor conduse de tineri antreprenori sau femei. Programul va fi implementat în cooperare cu camera locală de comerţ şi organizaţii de suport al afacerilor.
Programul de Promovare a Investiţiilor şi Comerţului din Regiunea Mării Negre este co-finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Turcia, Ministerul Economiei şi Finanţelor din Grecia, PNUD şi Organizaţia Cooperarea Economică la Marea Neagră (CEMN). Acesta este primul program co-finanţat de Guvernele Turciei şi Greciei sub auspiciile PNUD-ului şi este de asemenea primul proiect între PNUD şi CEMN. PNUD, prezentă în 166 de ţări, este reţeaua globală de dezvoltare a Naţiunilor Unite, care pledează pentru schimbare şi conectează ţări la cunoştinţe, experienţă şi resurse.