Proiectele de reabilitare a cetăţilor din Râşnov şi Făgăraş au şansa la finanţare europeană

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 23 martie 2017

Primăriile din Râşnov şi Făgăraş au fost informate recent că proiectele pentru reabilitarea cetăţilor din aceste oraşe prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020 (Axa 5) au obţinut punctaje bune, după cum a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea. "Sper să fie printre primele proiecte care vor fi selectate pentru a demara cât mai repede reabilitarea celor două cetăţi, extrem de importante pentru judeţul nostru", a precizat Adrian Veştea.

La Râşnov, proiectul prevede reabilitarea Cetăţii de sus, iar valoarea totală a lucrărilor este estimată la 3,68 milioane de euro. În primă fază vor fi dezafectate toate amenajările neautorizate efectuate în perioada 2000-2006, când monumentul a fost administrat de un investitor italian. În cea de-a doua etapă se vor efectua lucrări de consolidare, vor fi reconstruite total sau parţial mai multe turnuri şi două căsuţe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiţionale. Proiectul mai prevede refacerea porţii de acces din zona Turnului Armelor, dar şi restaurarea sistemului de apărare de tip "gură de lup" care exista în această zonă.

Cum va fi readusă la viaţă Cetatea Făgăraşului

În ceea ce priveşte refacerea Cetăţii Făgăraşului, valoarea proiectului este ceva mai mare, respectiv de 4,9 milioane de euro. "Practic, vrem ca prin acest proiect, cetatea să fie exact cum era în urmă cu mai multe sute de ani. Vom realiza două podeţe de lemn peste şanţul de apărare, unul la intrarea principală, iar celălalt pe latura de nord, unde era o intrare secundară", a explicat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgăraşului. Totodată, ar urma să fie reamenajat şi şanţul de apărare, iar valul de pământ de lângă ziduri, rezultat în urma curăţărilor lacului, să fie îndepărtată. "Zidurile de apărare sunt construite pe piloni de stejar, iar prin îndepărtarea pământului va fi asigurată umezeala necesară conservării lemnului. Se va lucra la turnuri, la ziduri şi vor fi amenajate ateliere, inclusiv unul de fierărie. După ce se vor termina lucrările, în cetate se vor desfăşura activităţi, iar turiştii vor vedea exact care era atmosfera în urmă cu mai multe sute de ani", a precizat Sucaciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb