Primăriile din Râşnov şi Făgăraş au fost informate recent că proiectele pentru reabilitarea cetăţilor din aceste oraşe prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020 (Axa 5) au obţinut punctaje bune, după cum a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea. "Sper să fie printre primele proiecte care vor fi selectate pentru a demara cât mai repede reabilitarea celor două cetăţi, extrem de importante pentru judeţul nostru", a precizat Adrian Veştea.
La Râşnov, proiectul prevede reabilitarea Cetăţii de sus, iar valoarea totală a lucrărilor este estimată la 3,68 milioane de euro. În primă fază vor fi dezafectate toate amenajările neautorizate efectuate în perioada 2000-2006, când monumentul a fost administrat de un investitor italian. În cea de-a doua etapă se vor efectua lucrări de consolidare, vor fi reconstruite total sau parţial mai multe turnuri şi două căsuţe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiţionale. Proiectul mai prevede refacerea porţii de acces din zona Turnului Armelor, dar şi restaurarea sistemului de apărare de tip "gură de lup" care exista în această zonă.
Cum va fi readusă la viaţă Cetatea Făgăraşului
În ceea ce priveşte refacerea Cetăţii Făgăraşului, valoarea proiectului este ceva mai mare, respectiv de 4,9 milioane de euro. "Practic, vrem ca prin acest proiect, cetatea să fie exact cum era în urmă cu mai multe sute de ani. Vom realiza două podeţe de lemn peste şanţul de apărare, unul la intrarea principală, iar celălalt pe latura de nord, unde era o intrare secundară", a explicat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgăraşului. Totodată, ar urma să fie reamenajat şi şanţul de apărare, iar valul de pământ de lângă ziduri, rezultat în urma curăţărilor lacului, să fie îndepărtată. "Zidurile de apărare sunt construite pe piloni de stejar, iar prin îndepărtarea pământului va fi asigurată umezeala necesară conservării lemnului. Se va lucra la turnuri, la ziduri şi vor fi amenajate ateliere, inclusiv unul de fierărie. După ce se vor termina lucrările, în cetate se vor desfăşura activităţi, iar turiştii vor vedea exact care era atmosfera în urmă cu mai multe sute de ani", a precizat Sucaciu.