PROIECTUL CONPOSE Armă cu tragere duală de fabricaţie românească

EDUARD OVIDIU OHANESIAN
Ziarul BURSA #Companii / 4 mai 2017

Armă cu tragere duală de fabricaţie românească

Academia Tehnică Militară (ATM), în colaborare cu Agenţia de Cercetări pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Uzina Mecanică Sadu, a prezentat, ieri, primul proiect al unei arme care poate folosi atât muniţie letală, cât şi neletală. CONPOSE, aşa cum se numeşte proiectul propus de consorţiul românesc, a venit în întâmpinarea preocupărilor Armatei pentru integrare industrială, socială, politică şi militară în spaţiul european şi este finanţat de guvern prin intermediul Ministerului Educaţiei. Suma alocată cercetării se ridică la 1.500.000 lei, lucrările derulându-se pe o perioadă de trei ani.

Cercetătorii militari doresc să dezvolte un sistem de armament de calibru mic rapid convertibil, care are posibilitatea să utilizeze două tipuri de muniţie - una standard NATO, pentru efectul letal şi un alt tip de muniţie pentru efect neletal. Conversia între cele două tipuri de tragere (letală şi neletală) urmează a se face în timp operativ, doar prin schimbarea rapidă a ţevii. În acest fel sistemul va deveni extrem de util trupelor de ordine care îşi vor putea adapta tacticile de intervenţie în funcţie de nevoile imediate.

Directorul de proiect, şeful catedrei de Ingineria Armamentului şi Mecatromnică din cadrul ATM, lct. colonel Marius Cîrmaci, a purtat discuţii anterioare cu persoane cheie din sistemul de securitate naţională. În aceste discuţii au fost abordate problemele legate de mijloacele de intervenţie şi de antrenament ale militarilor români.

Nevoia pentru o armă care foloseşte muniţie standard cu efect letal şi un alt tip de muniţie pentru efect neletal a apărut în războiul din Irak, unde soldaţii s-au confruntat cu luptători de gherilă, care erau amestecaţi în mulţimi de oameni nevinovaţi sau care se ascundeau în tehnică de luptă parcată în vecinătatea spitalelor sau a şcolilor. În aceste situaţii, armele cu tragere duală ar putea să acţioneze, în mod eficient, împotriva atacatorilor, fără risc de pierderi colaterale de vieţi sau bunuri.

Avantajele sistemului CONPOSE în ce priveşte versatilitatea sa tactică, dar şi ca sistem de antrenament vin şi din minimizarea riscurilor de accidentare în antrenamente complexe. Pentru antrenamente sigure, în prezent se folosesc arme de marcare cu vopsea sau kituri de conversie montate pe arma reală pentru a putea fi utilizată muniţia de marcare. Totuşi, acestea modifică sensibil carcateristicile tehnico-tactice ale armelor. Se ştie că cel mai bun antrenament este cel efectuat cu arma din dotare şi acesta este doar unul din avantajele oferite de sistemul CONPOSE. În contextul vulnerabilităţii tot mai mari la apariţia ricoşetelor în zonelor din proximitatea poligoanelor de antrenament şi trageri, antrenamentele cu sistemul CONPOSE utilizând muniţia neletală vor diminua drastic riscurile de ricoşet, atât înăuntrul, cât şi în afara poligoanelor.

Practic, viitoarea armă cu sistem de tragere duală este dedicată războaielor neconvenţionale, în care sunt implicaţi tot mai des civili, cu voia sau fără voia lor. Muniţia neletală folosită în cadrul proiectului CONPET este fabricată din materiale siliconice, plastice, polimeri sau din baloane umplute cu făină. Armele convertite din sisteme letale în arme cu tragere duală, sunt: celebrul pistol-mitralieră AKM de calibrul 7,62 mm, pistolul de 9 mm şi aruncătorul de grenade calibrul 40 mm. Arma produsă ca rezultat al cercetărilor în cadrul proiectului CONPOSE va fi cel mai probabil fabricată la UM Sadu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. santeti prost inormati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb