Proiectul de buget pe 2016 a fost aprobat de Executiv

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 decembrie 2015

Proiectul de buget pe 2016 a fost aprobat de Executiv
  • document ataşat Opinia Consiliului fiscal cu privire la Legea bugetului de stat
    apasă aici pentru a descărca.

    Actualizare 21:13 Premierul: "Autostrăzile Lugoj-Deva, Sebeş-Sibiu, Câmpia Turzii-Târgu Mureş, Transilvania şi magistralele M4, M5 - priorităţi ale bugetului"

    Primul ministru Dacian Cioloş a declarat, astăzi, că magistrala de metrou M 5, Drumul Taberei - Eroilor, şi magistrala M 4, Parc Bazilescu - Străulesti, sunt priorităţi ale bugetului pentru anul viitor, arătând că vor fi continuate proiectele în execuţie la autostrăzile Lugoj-Deva, Sebeş-Sibiu, Câmpia Turzii-Târgu Mureş şi Transilvania.

    "Pe partea de transporturi, alocarea bugetară pe care am putut să o dedicăm acestui domeniu vizează câteva proiecte pe care dorim să le continuăm, deci proiecte care sunt în execuţie şi care au nevoie de fonduri pentru a putea fi continuate. Şi aici avem Autostrada Lugoj-Deva, Autostrada Sebeş-Sibiu, Autostrada Câmpia Turzii-Târgu Mureş, Autostrada Transilvania. Pe partea de căi ferate avem modernizarea căilor ferate Sighişoara-Coslaru-Simeria, Gurasada-Simeria şi modernizarea căii ferate Braşov-Sighişoara. Pe partea de metrou, în Bucureşti, avem ca priorităţi magistrala M 5, Drumul Taberei - Eroilor, şi magistrala M 4, Parc Bazilescu - Străulesti", a precizat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

    El a spus că vor fi alocate fonduri la o viitoare rectificare şi pentru magistrala de metrou M 6, 1 Mai - Aeroport Henri Coandă, după finalizarea procesului de achiziţie publică.

    "Sigur, asta nu înseamnă că ne preocupăm doar de aceste proiecte, dar pe aceste proiecte putem executa lucrări şi deci avea alocări bugetare consistente. Vom avea şi deblocarea urgentă a precondiţiilor de demarare a proiectelor care nu sunt încă începute şi pe care le avem prinse în Master Plan. De aceea nu le-am prins aici, am văzut reacţii în presă cum că nu avem ca prioritate, eu ştiu, Autostrada Moldova sau Piteşti - Sibiu. Am spus că Piteşti - Sibiu este o prioritate pentru noi, dar cu toată capacitatea de a accelera procesul de pregătire e foarte puţin probabil să putem începe investiţiile până la sfârşitul anului viitor", a explicat Cioloş.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 21:08 Dragnea: "Teoretic, PSD nu are de ce să voteze împotriva bugetului pe 2016"

    Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat în această seară că, teoretic, social-democraţii nu au de ce să voteze împotriva bugetului pe 2016, dar a menţionat că partidul va analiza cu maximă atenţie posibilităţile de îmbunătăţire a acestuia, informează surse din presă.

    "Până la urmă, PSD va face ce spune de câteva zile: va analiza cu maximă atenţie posibilităţile prin care, în mod realist, să putem îmbunătăţi proiectul de buget. O să analizăm. Teoretic, nu avem de ce să votăm împotrivă. Încercăm să găsim soluţii pentru ca acest buget, odată ce se transformă în lege, să fie mai bun decât vine de la Guvern. Acesta este rolul Parlamentului", a precizat Dragnea, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

    El a adăugat că sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale sunt mai mici decât sunt dorinţele şi chiar nevoile comunităţilor locale.

    "O să vedem în Parlament dacă se pot găsi soluţii pentru a fi majorate. Pentru comunităţile locale sunt mai multe sume alocate - pentru dezvoltare, pentru finanţarea unor servicii sociale şi nu numai", a punctat Dragnea.

    Potrivit acestuia, poziţia PSD în ceea ce priveşte creşterea salariului minim la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, poziţie adoptată şi în cadrul Comitetului Executiv Naţional, este foarte clară, respectiv de respingere a nemajorării acestuia.

    "Respingem categoric nemajorarea salariului minim pe economie. Aşteptăm de la Guvern argumente serioase pentru care această majorare să fie întârziată, aşteptăm argumente serioase şi acel studiu de impact despre care doamna ministru de Finanţe vorbea", a completat liderul PSD.

    (S.A.)

    ----------

    Actualizare 21:02 Hosu: "Vineri vom avea discuţii cu premierul privind salariul minim"

    Preşedintele Confederaţiei Naţionale "Cartel Alfa", Bogdan Hosu, a declarat că partenerii sociali au fost convocaţi vineri pentru o întâlnire informală cu premierul pe tema salariului minim, transmit surse din presă.

    "Pentru salariul minim vom avea întâlnire informală, pentru că se pare că nu se cunoaşte în continuare Legea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, care ar fi trebuit consultat înainte de promulgare, fiind cea mai înaltă instituţie de dialog social din România, fiind prezidată de primul ministru", a spus Bogdan Hosu.

    Acesta a mai precizat că, în întâlnirea de vineri cu premierul Dacian Cioloş, ar urma să se discute şi problema bugetului de stat pe 2016.

    "Rămâne să vedem care este finalitatea. Mai este timp ca Guvernul să dea o hotărâre de guvern legată de salariul minim pe economie. Ieri (marţi, n.r.) în consiliul economic şi social s-a aprobat bugetul de stat cu nişte modificări, una dintre condiţionări fiind ca salariul minim pe economie la 1 ianuarie 2016 să fie de 1.200 de lei", a mai spus liderul sindical.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 19:58 Premierul: "La cum stă bugetul în momentul de faţă, nu ne-am putut permite alocări pentru biserici"

    Bugetul de stat nu a permis alocarea de fonduri pentru lăcaşurile de cult, mai ales în situaţia de constrângere bugetară actuală, a declarat, în această seară, premierul Dacian Cioloş, apreciind că este importantă implicarea credincioşilor şi a autorităţilor locale în investiţiile pentru biserici, transmit surse din presă.

    "Lăcaşurile de cult nu au alocare bugetară în bugetul de stat, pe de o parte pentru că avem alocări pentru culte şi cheltuielile cu salariile în urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact şi pe partea de culte, pe de altă parte faptul că nu avem alocări bugetare nu înseamnă că investiţiile care se fac în lăcaşuri de cult nu sunt importante, dar cred că aici e importantă implicarea enoriaşilor, a credincioşilor şi a autorităţilor locale", a afirmat premierul, într-o conferinţă de presă la Guvern.

    Acesta a arătat că autorităţile locale pot decide cel mai bine în ce măsură anumite investiţii sunt prioritare sau nu pentru comunităţile respective.

    "Nu ştiu dacă bugetul de stat, şi mai ales în condiţiile bugetare foarte dificile pe care le avem, mai e cazul acum să alocăm aceste bugete. Cel puţin, în momentul de faţă, aşa cum stă bugetul, nu ne-am putut permite alocări", a adăugat Cioloş.

    Cioloş a precizat că a simţit o tensiune a societăţii în discuţiile din ultimele zile despre finanţarea sau nefinanţarea lăcaşurilor de cult de la bugetul de stat şi consideră că aceste discuţii nu sunt constructive pentru găsirea soluţiilor.

    "Am trăit sentimentul în aceste zile, când au fost discuţiile legate de finanţarea sau nu a lăcaşurilor de cult, dincolo de justificarea sau nu a implicării bugetului public, am simţit şi o tensiune foarte mare în societate legată de aceste lucruri. Cred că împreună trebuie să vedem cum facem să depăşim aceste tensiuni şi aceste conflicte din societate, care nu fac bine nici de o parte, nici de alta. Nu cred că în felul acesta putem să ne clarificăm lucrurile, să ne limpezim principiile şi valorile pe care vrem să cheltuim inclusiv banul public şi nu cred că în felul acesta putem să ajungem la o stare de încredere în noi şi în ceea ce putem face", a mai afirmat premierul.

    (S.A.)

    ----------

    Actualizare 19:40 Cioloş: "Construcţia bugetară s-a derulat sub un set de constrângeri impuse de legislaţia adoptată de Parlament în 2015"

    Premierul Dacian Cioloş a declarat că bugetul pe 2016 a fost construit având în vedere un set de constrângeri impuse de legislaţia adoptată de Parlament, care a determinat o creştere a cheltuielilor cu circa 12,6 miliarde de lei, informeză surse din presă.

    "Această construcţie bugetară s-a derulat sub un set de constrângeri care au fost impuse de legislaţia adoptată de Parlament în cursul anului 2015, legislaţie care a dus la o majorare a cheltuielilor bugetare cu circa 12,6 miliarde de lei. Au existat în aceste zile tot felul de opinii legate de modul în care Guvernul ar fi trebuit să abordeze sau nu această legislaţie, aceste decizii care au un impact bugetar semnificativ, opinii cum că Guvernul ar fi fost timorat sau că a dat dovadă de laşitate prin faptul că nu a decis să respingă anumite propuneri, eventual să le respingă prin ordonanţă de urgenţă. (...) Guvernul a decis să respecte această legislaţie adoptată de Parlament şi să dăm dovadă mai degrabă de curaj asumându-ne înţelepciunea de a căuta soluţii pentru a aplica acest buget", a spus prim-ministrul, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

    Potrivit lui Cioloş, pe parcursul anului viitor, Guvernul va crea premisele încadrării pe termen mediu în limitele agreate de deficit structural.

    "În ceea ce priveşte obiectivul bugetar pe termen mediu sau MTO (...), aici Guvernul este hotărât ca pe parcursul anului 2016 să creeze premisele pentru o realiniere a deficitului structural la aceste ţinte, astfel încât, pe termen mediu - pentru că acest obiectiv bugetar este calculat pe termen mediu - să ne încadrăm în limitele agreate de 1% deficit structural. Aceeaşi abordare o au şi alte câteva state membre ale UE care au ca obiectiv respectarea pe termen mediu a acestui principiu, dar, în acelaşi timp, să îşi stimuleze şi economia", a explicat prim-ministrul.

    (A.L.)

    ----------------

    Actualizare 19:08 Conducerea Parlamentului se reuneşte în această seară pentru a discuta calendarul Legii bugetului

    Birourile Permanente ale celor două Camere, care se vor reuni în această seară, vor discuta calendarul în care va fi dezbătut proiectul Legii bugetului de stat în Parlament şi termenele de depunere a amendamentelor, aleşii dorind un program accelerat, potrivit unor surse politice, citate de Mediafax.

    Proiectul Legii bugetului de stat pe 2016 şi al Legii bugetului asigurărilor sociale a ajuns, în această seară, în Parlament, potrivit unor surse politice.

    Miercuri seară, în jurul orei 20.00, va avea loc o şedinţă a conducerii Parlamentului, în care se va decide calendarul pentru depunerea amendamentelor senatorilor şi deputaţilor, dezbaterilor din cadrul comisiilor de specialitate, precum şi programul de adoptare în plen.

    Surse politice au declarat, pentru agenţia de presă menţionată, că se urmăreşte adoptarea unui calendar accelerat, astfel încât votul final asupra bugetului să fie dat cel târziu la mijlocul săptămânii viitoare.

    -----------

    Actualizare 18:33 Proiectele bugetului de stat şi asigurărilor sociale, trimise Parlamentului pentru adoptare în regim de urgenţă

    Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, vor fi transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă, arată un comunicat al Guvernului trimis redacţiei.

    Potrivit sursei citate, veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 231,1 miliarde lei, reprezentând 31% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate la 252 de miliarde lei (33,8% din PIB), iar deficitul bugetar (cash) pe anul 2016 este estimat la 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB şi unui deficit structural de 2,73% din PIB.

    Pentru anul viitor se estimează o creştere economică de 4,1%, în condiţiile aplicării măsurilor de stimulare economică cuprinse în noul Cod Fiscal, precum şi majorarea cu 3,5% a numărului mediu de salariaţi, în paralel cu diminuarea ratei şomajului, de la 5,1% la sfârşitul acestui an, la 4,8% la finalul anului 2016.

    Potrivit Guvernului, câştigul salarial mediu brut pe economie va creşte cu 7,2%, ceea ce creează premisele de majorare a câştigului salarial real pe economie cu 6,6 %, se menţionează în comunicat.

    Conform sursei citate, estimarea cheltuielilor bugetului general consolidat a avut în vedere impactul măsurilor adoptate în acest an de Guvern şi de Parlament, care vor avea drept efect majorarea cu aproximativ 13 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare. De asemenea, s-a avut în vedere majorarea punctului de pensie cu 5%, începând cu 1 ianuarie 2016.

    La construcţia bugetului general consolidat au fost incluse pentru sănătate cheltuieli de 31,2 miliarde lei, reprezentând 4,2% din PIB, cu 3,1 miliarde lei mai mult decât în anul 2015 şi cu 4,5 miliarde lei mai mult comparativ cu 2014.

    "În vederea creşterii calităţii serviciilor medicale vor fi continuate proiectele şi programele aflate în derulare şi, totodată, vor fi iniţiate noi programe naţionale. Între acestea menţionam Programul Naţional pentru Arşi, prin care se vor înfiinţa 4 centre de arşi (Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara, Bucureşti). De asemenea, se are în vedere accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iaşi, Craiova pentru care sunt alocate fonduri nerambursabile în valoare de 320 milioane euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională", se arată în comunicat.

    Pentru educaţie, cheltuielile vor fi de 27 miliarde lei, reprezentând 3,6% din PIB, cu 2,4 miliarde lei mai mult decât în anul 2015 (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii) şi cu 6 miliarde lei mai mult decât în anul 2014 (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii), iar pentru cercetare de 2,7 miliarde de lei, cu 23% mai mult decât fondurile alocate în 2015.

    Cheltuielile incluse pentru Apărare, la construcţia bugetului general consolidat, sunt de 12,8 miliarde lei, reprezentând 1,7% din PIB, cu 2,4 miliarde lei mai mult decât în anul 2015, iar pentru asigurări şi asistenţă socială de 83,3 miliarde lei, reprezentând 11,1% din PIB, cu 3,2 miliarde lei mai mult decât în anul 2015 şi cu 7,9 miliarde lei peste cele din 2014.

    Cheltuielile cu investiţii cuprinse în bugetul general consolidat sunt în sumă de 37,7 miliarde lei reprezentând 5,1% din PIB. Creşterea faţă de estimările pentru 2015 este de peste 4 miliarde de lei. Sumele suplimentare sunt alocate în special pentru proiecte din domeniul transporturilor, apărării, educaţiei şi pentru finalizarea proiectelor din cadrul programelor cu finanţare nerambursabilă de la UE aferentă exerciţiului financiar 2007 - 2013.

    Suma alocată (din fonduri naţionale şi europene) pentru investiţii în infrastructură se ridică la aproape 4 miliarde de lei.

    "În funcţie de ritmul de realizare a lucrărilor de investiţii în domeniul transporturilor, fondurile alocate din buget vor putea fi suplimentate cu până la 2 miliarde de lei, printr-un mecanism deja convenit cu Ministerul Finanţelor Publice. Măsura are scopul de a preîntâmpina eventuale blocaje financiare în situaţia în care lucrările ar fi realizate într-un ritm mai rapid decât se estimează", se precizează în comunicat.

    Cele mai importante sume se îndreaptă către continuarea următoarelor proiecte: Autostrada Transilvania - 450 milioane de lei, Autostrada Lugoj- Deva- 348 milioane lei, Autostrada Sebeş-Turda- 247 milioane lei, Autostrada Cîmpia Turzii - Ogra - Tg. Mureş - 230 milioane lei, modernizare CF Sighişoara - Coşlariu - Simeria - 542 milioane lei, Modernizare CF km. 614 - Gurasada - Simeria - 348 milioane lei, modernizarea căii ferate Braşov - Sighişoara - 887 milioane lei, Magistrala V Metrou, Etapa I- A Drumul Taberei- Universitate- 558 milioane lei, Magistrala IV Metrou - 270 milioane lei,

    Pentru educaţie s-au bugetat pentru investiţii 1,7 miliarde de lei, bani alocaţi pentru proiecte de amenajare şi modernizare a unor unităţi de învăţământ. Din această sumă, aproape 400 de milioane de lei sunt destinate continuării proiectului de cercetare ELI - The Extreme Light Infrastructure, de la Măgurele.

    Suma bugetată pentru investiţii în sănătate este de 611 milioane de lei, bani ce vor merge către expertiză, proiectarea, asistenţa tehnică, precum şi pentru extinderea şi dotarea unor secţii specializate din spitale, iar pentru cele în apărare de 2,7 miliarde de lei, bani destinaţi achiziţiilor pentru înzestrarea armatei şi creşterea stării de operativitate a echipamentelor militare existente.

    La construcţia bugetară s-a avut în vedere faptul că, în 2016, asemenea anilor precedenţi, nu vor fi acordate o serie de drepturi personalului bugetar (acordarea tichetelor de masă, voucherelor de vacanţă, plata orelor suplimentare).

    Totodată, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine în 2016 la nivelul lunii decembrie 2015, în măsura în care personalul bugetar îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

    Nivelul acestora include majorările salariale aprobate de Guvern şi Parlament în cursul acestui an (majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din unităţile sanitare, majorarea cu 15% a salariilor pentru personalul din sistemul de învăţământ, majorarea cu 12% a salariilor pentru personalul din instituţiile publice de subordonare locală, majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul de asistenţă socială, majorarea cu 10% a salariilor pentru restul personalului bugetar, actualizare normă de hrană şi echipament pentru militari şi poliţişti).

    Astfel, tot în şedinţa de miercuri, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare.

    Potrivit actului normativ, se va menţine aplicarea, şi în 2016, a unor măsuri aprobate în anii anteriori, care au ca obiect limitarea cheltuielilor bugetului general consolidat, respectiv neacordarea de premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanţă, indemnizaţii la ieşirea la pensie, trecerea în rezervă sau retragere, precum şi menţinerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2015 indemnizaţiilor de care beneficiază unele categorii de persoane (academicieni, revoluţionari, artişti).

    Totodată, se propune ca muncă suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru să fie compensată numai cu timp liber corespunzător.

    O altă măsură inclusă în actul normativ precizează că plata titlurilor devenite executorii în cursul anului 2016, care au ca obiect atât acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cât şi dobânda legală aferentă unor astfel de drepturi, să se realizeze după o procedură similară titlurilor devenite executorii în anii anteriori, respectiv eşalonat, pe o perioadă de 5 ani.

    De asemenea, actul normativ stabileşte că vor fi menţinute şi în 2016 prevederile privind impozitarea resurselor naturale aplicate în anii 2014-2015.

    În ceea ce priveşte termenul până la care cota de contribuţie la pilonul II de pensii urmează să atingă pragul maxim de 6%, Ordonată de Urgenţă stabileşte amânarea până în anul 2017. În 2016, contribuţia se va majora cu 0,1 puncte procentuale, iar în anul 2017 cu 0,9 puncte procentuale.

    Tot astăzi, Guvernul a adoptat proiectul Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Proiectul a fost elaborat pe baza obiectivelor, măsurilor şi ţintelor prevăzute în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2016-2018.

    Proiectul de act normativ va fi depus la Parlament, însoţit de Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2016-2018 aprobată de Guvern, ca document de fundamentare.

    "Plafoanele de cheltuieli prevăzute în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2016-2018, reprezintă limite maxime. Acestea sunt indicative şi pot fi revizuite potrivit prevederilor Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, nr. 69/2010, republicată", se mai menţionează în comunicatul Executivului.

    Potrivit proiectului de lege, plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în PIB, este, în anul 2016, de -2,80% (deficit cash), iar în anul 2017, de - 2,77%. Plafonul cheltuielilor de personal a bugetului general consolidat, exprimat ca procent în PIB, este de 7,7% în anul 2016 şi de 7,4 % în anul 2017. La elaborarea proiectului legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anii 2016 şi 2017, plafoanele acestor indicatori sunt obligatorii.

    Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2016, este de 41% din PIB, luând în considerare potenţialele prefinanţări ce vor putea fi atrase în condiţiile favorabile ale pieţelor financiare, precum şi eventualele evoluţii sub aşteptări atât ale indicatorilor macroeconomici, cât şi ale pieţelor financiare.

    Pentru anul 2016, plafoanele privind finanţările rambursabile care pot fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, precum şi cele privind tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, sunt în sumă de 1,2 miliarde lei fiecare.

    Valoarea aferentă finanţărilor rambursabile, care poate fi autorizată pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum 100 milioane lei anual. Plafonul privind emiterea de garanţii de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice şi de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2016, este de 8 miliarde de lei

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 18:26 Consiliul Fiscal: "Derapajul bugetar din anii următori este generat de un mix de reduceri agresive de taxe combinate cu creşteri ample de cheltuieli salariale"

    Consiliul fiscal recomandă Guvernului accelerarea măsurilor de reforma structurală cu impact asupra ratei de colectare a veniturilor bugetare şi asupra eficienţei cheltuirii banilor publici.

    Instituţia condusă de Ionuţ Dumitru e de părere că recuperarea întârzierilor mari şi urgentarea implementării programului cu Banca Mondială semnat în 2013 de către România cu privire la modernizarea sistemului de administrare a veniturilor bugetare trebuie să fie o prioritate imediată.

    "În cadrul acestui proiect, infrastructură IT şi informatizarea procesului de colectare a taxelor ar uşura foarte mult efortul birocratic de plata a taxelor şi ar creşte conformarea voluntară", se precizează în "Opinia Consiliului fiscal cu privire la Legea bugetului de stat", remisă astăzi redacţiei.

    În textul articolului puteţi accesa întreaga opinie a Consiliului Fiscal cu privire la Bugetul pe 2016.

    (A.L.)

    -------------------

    Actualizare 18:18 Executivul a decis majorarea la 335 lei a ajutoarelor acordate veteranilor şi văduvelor de război

    Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre privind majorarea la 335 de lei a ajutorului anual acordat veteranilor şi văduvelor de război, precum şi accidentaţilor de război, pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice, transmite un comunicat al Executivului trimis redacţiei.

    Potrivit sursei citate, veteranii de război, văduvele de război, precum şi accidentaţii de război în afara serviciului ordonat, care au suferit o infirmitate, vor primi un ajutor anual în cuantum de 335 de lei, acordat pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice.

    În acest sens, Executivul a aprobat o hotărâre "ce stabileşte cuantumul ajutorului acordat în 2015, în creştere cu 11% faţă de cel de anul trecut, respectiv de la 300 de lei la 335 de lei", acest cuantum stabilindu-se anual, în funcţie de evoluţia preţurilor şi posibilităţile de susţinere din bugetul de stat.

    "De ajutorul anual vor beneficia 17.688 de persoane, iar plata ajutorului anual din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice se efectuează de către casele teritoriale de pensii publice. Plata acestui ajutor se asigură de la bugetul de stat, prin bugetele ordonatorilor principali de credite care efectuează plata indemnizaţiilor de veteran de război. Suma necesară este prevăzută în bugetele Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii", se mai arată în comunicat.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 18:07 Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie cu 5%, la 871,7 lei

    Pensiile se vor indexa anul viitor cu 5%, în loc de 4,31%, cât reieşea din calculele anterioare, astfel că punctul de pensie va urca la 871,7 lei, de la 830,2 lei în acest an, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate miercuri de Guvern.

    Creşterea punctului de pensie a fost aprobată prin Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal- bugetare.

    "În ordonanţă se prevede cadrul legal prin care se poate face majorarea punctului de pensie cu 5%, prin modificările legii privind sistemul unitar de pensii publice din 263/2010. Creşterea trebuia să fie de 4,31%, conform calculelor, dar în final s-a stabilit la 5%", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, potrivit unor surse din presă.

    Ordonanţa arată că, prin derogare de la prevederile Legii privind sistemul unitar de pensii publice, în 2016 valoarea punctului de pensie se majorează cu 5%, la 871,7 lei.

    Pentru acest an, valoarea punctului de pensie a fost de 830,2 lei, iar anul trecut s-a situat la 790,7 lei.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 17:58 Dragu (MFP): "Creşterea salariului minim ar putea avea loc după elaborarea unui studiu de impact"

    Creşterea salariului minim ar putea avea loc după elaborarea unui studiu de impact, iar acesta va fi realizat în primul trimestru al anului viitor, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, după dezbaterea publică a proiectului de buget, potrivit unor surse din presă.

    "Creşterea salariului minim se va face după elaborarea unui studiu de impact. Trebuie să analizăm toate posibilele implicaţii ale unei asemenea măsuri astfel încât să ne asigurăm că măsura în sine va avea preponderent efecte pozitive în economia românească. Vom realiza un studiu de impact în trimestrul I al anului viitor", a spus Dragu.

    În ceea ce priveşte numărul de zile în care bugetul a stat în dezbatere publică, ministrul Finanţelor a precizat că a avut de ales între a avea un proiect aprobat până la sfârşitul anului sau a avea dezbateri foarte lungi.

    "România să înceapă anul 2016 fără buget ar fi fost într-o situaţie foarte delicată şi s-ar fi reflectat într-o reacţie imediată a pieţelor", a explicat ministrul Finanţelor.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 17:38 Guvern: 255 milioane lei alocaţi pentru plata unor drepturi salariale ale personalului din educaţie

    Guvernul a aprobat astăzi alocarea sumei de 254,7 milioane lei pentru finanţarea unor cheltuieli ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat finanţate de la bugetele locale, precum şi ale unităţilor de învăţământ special finanţate din bugetele judeţelor, transmite un comunicat al Executivului.

    Potrivit sursei citate, unităţile de învăţământ preuniversitar de stat primesc 248,135 milioane lei, din care 197,613 milioane pentru pentru plata salariilor, sporurilor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale, şi 50,5 milioane de lei pentru plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

    De asemenea, unităţile de învăţământ special şi din centrele de resurse şi asistenţă educaţională primesc 6,5 milioane lei, din care 5,083 milioane lei pentru plata salariilor, sporurilor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale, şi 1,4 milioane lei pentru plata plată sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială.

    Banii se alocă din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, respectiv a comunelor, oraşelor şi municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, mai informează Guvernul.

    (S.A.)

    ----------

    Actualizare 17:34 Guvern: Plafonul garanţiilor pentru "Prima Casă" a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei

    Guvernul a suplimentat, printr-o hotărâre, cu 200 de milioane de lei, plafonul garanţiilor pentru Programul "Prima Casă" pentru anul 2015, informează un comunicat al Executivului remis astăzi redacţiei.

    "Suplimentarea plafonului pentru anul 2015 va asigura continuarea în condiţii optime a programului guvernamental, în perioada rămasă până la sfârşitul anului şi începutul anului viitor. Din 2009, anul de lansare a programului Prima Casă, şi până acum, au fost acordate peste 166.000 de garanţii pentru finanţări, în valoare de peste 13,9 miliarde lei. În 2015 au fost emise 30.070 de garanţii, în valoare de 2,522 miliarde lei", precizează sursa citată.

    (A.L.)

    ------------

    Actualizare 17:29 Dan Suciu: "În acest moment nu avem o linie bugetară explicită pentru construcţii de biserici"

    Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat astăzi că în proiectul de buget nu există alocări explicite pentru construcţii de biserici, arătând că declaraţia premierului Dacian Cioloş rămâne fermă, şi anume că Executivul are toată deschiderea pentru asemenea alocări dacă vor fi resurse, transmit surse din presă.

    "Vă pot garanta că declaraţia premierului legată de alocarea pentru culte rămâne fermă, şi anume: în măsura posibilităţilor vom face asemenea alocări. Asta înseamnă că, în acest moment, alocări de construcţii special pe linie bugetară nu există. Avem toată deschiderea pentru asemenea alocări, dacă vom avea resurse, dacă există consens şi dacă există mai ales finanţarea pentru asemenea obiective, dar, în acest moment, nu avem o linie bugetară explicită pentru construcţii pentru biserici", a declarat Dan Suciu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat dacă în proiectul de buget sunt alocări pentru culte.

    Suciu a spus că în proiectul de buget "această linie de finanţare legată de finanţare directă pentru culte pe construcţii de biserici nu există".

    El a adăugat că, în privinţa cheltuielilor salariale pentru culte, în proiectul de buget sunt prevăzute creşterile de salarii.

    (S.A.)

    ----------

    Actualizare Costescu: "Diminuarea bugetului Ministerului Transporturilor este temporară"

    Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat, astăzi că diminuarea bugetului MT pe anul viitor este doar una temporară şi că acesta va fi suplimentat cu 2 miliarde de lei, în funcţie de evoluţia lucrărilor pe şantiere, informează surse din presă.

    "Alocarea totală este de 11,864 miliarde. Se observă că s-a înregistrat o scădere faţă de anul precedent. Această scădere este doar temporară. Este vorba de noul mecanism pe care l-am pus la punct cu Ministerul de Finanţe de a păstra o rezervă nealocată la început. În cazul în care vor exista rezultate bune pe şantiere, această sumă se va majora cu 2 miliarde, ceea ce ne va duce la suma de 13,864 miliarde, ceea ce înseamnă mai mult cu jumătate de miliard faţă de alocarea de anul trecut", a spus Costescu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

    El a mai susţinut că existenţa unui fond de rezervă îi poate motiva pe constructori.

    "Acel fond de rezervă este păstrat într-o zonă specială la Guvern. Eu consider o metodă foarte bună pentru că nu mai aloci bani de la început. Constructorii consideră că li se cuvine, şefii de proiect din interiorul companiilor consideră că sunt stăpânii lor... Nu! Va fi o competiţie. Proiectele încep cu mai puţin. (...) Acesta este un motor foarte bun de motivare şi a constructorilor şi a personalului", a explicat Costescu.

    (A.L.)

    ----------

    Actualizare 16:50 Gorghiu: "Bugetul pe 2016 va fi susţinut de PNL"

    Bugetul pe 2016 va fi susţinut de PNL, deoarece condiţiile pe care partidul le-a pus Cabinetului Cioloş au fost într-o "oarecare" măsură realizate, a declarat astăzi, la Parlament, copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

    "Marţi, înţeleg că va fi prima zi de discuţie a bugetului în plen şi veţi vedea şi punctul de vedere al PNL. Condiţiile pe care PNL le-a pus Cabinetului Cioloş au fost într-o oarecare măsură realizate, vorbim de investiţii, avem un plus la Educaţie, un plus la Sănătate, plusul la buget pentru Armată, în contextul regional actual", a afirmat Gorghiu, potrivit unor surse din presă.

    Întrebată cum comentează îngheţarea salariilor anul viitor la nivelul lui 2015, liderul PNL a spus că în buget au fost prevăzute toate actele normative şi toate majorările de salarii votate în Parlament.

    "Există şi o lege antipopulism, cea a stabilităţii fiscal-bugetare, care te obligă ca într-un interval de 180 de zile înainte de alegerile generale să nu faci modificări de această natură. Dar, în măsura în care există creştere economică, se colectează mai mult la bugetul de stat şi sunt venituri, se poate discuta orice fel de variantă", a menţionat Gorghiu.

    Ea a subliniat că şi-ar dori să vadă anul viitor o propunere de modificare a Codului fiscal, în sensul scăderii taxelor pe muncă.

    "În acord cu Ministerul Finanţelor, cu majoritatea parlamentară, cu Guvernul, să scădem povara pe muncă, taxele pe muncă, dar acest lucru va depinde foarte mult de cifrele din buget", a adăugat Alina Gorghiu.

    (A.L.)

    ---------------

    Actualizare 16:00 Guvern: bugetarii nu primesc nici în 2016 tichete cadou, de masă sau vouchere de vacanţă

    Executivul a aprobat astăzi ordonanţa de urgenţă care prevede că personalul bugetar nu va primi nici anul viitor premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanţă, indemnizaţii de ieşire la pensie, de trecere în rezervă sau retragere, excepţiile fiind aplicate şi în anii trecuţi, transmit surse din presă.

    Unul dintre aspectele prevăzute de ordonanţă se referă la limitarea cheltuielilor în bugetul general consolidat cu neacordarea de premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanţă, indemnizaţii de ieşire la pensie, trecere în rezervă sau retragere, precum şi menţinerea la nivelul acordat în decembrie 2015 a indemnizaţiilor de care beneficiază alte categorii de personal. "Este vorba de acele excepţii care au fost în vigoare şi anii trecuţi, ele se continuă şi anul acesta", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, după şedinţa Executivului.

    Suciu a precizat că această ordonanţă creează cadrul legal pentru ca fiecare dintre instrumentele enumerate să fie suspendate şi în cursul anului următor.

    În aceeaşi ordonanţă se mai prevede că munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa anul viitor numai cu timp liber corespunzător acestora, cu excepţia situaţiilor când se dispune altfel.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 14:25 Dezbaterea cu societatea civilă despre buget este în desfăşurare până la ora 16:00

    Dezbaterea publică cu societatea civilă despre bugetul aprobat pe 2016 este în desfăşurare la această oră, la Palatul Parlamentului. Evenimentul este organizat de către Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

    Până ieri la ora 16:00, termenul limită pentru înscrieri la dezbatere, formularul a fost completat de 170 de persoane, dintre care: 73 de cetăţeni, 13 reprezentanţi ai instituţiilor publice şi 84 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale sau societăţi comerciale, potrivit unui comunicat publicat ieri de Guvern.

    Din totalul respondenţilor, 123 de persoane şi-au anunţat intenţia de a participa la dezbatere.

    Întrebările/punctele de vedere se extrag, în limita timpului disponibil, până la ora maximă a duratei evenimentului (ora 16:00), la faţa locului.

    Potrivit Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, întrebările pentru extragere sunt exclusiv cele privind propunerea de Buget pentru 2016 respectiv exclusiv cele comunicate anterior în cadrul formularului pentru înscrierea la eveniment.

    (A.C.)

    -----------------------

    Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2016, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, potrivit unor surse din presă.

    Acesta a precizat că la ora 14:00 va avea loc o dezbatere cu reprezentanţii societăţii civile, organizată de ministrul delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Social.

    Potrivit lui Dan Suciu, participanţii la această dezbatere au trimis propunerile lor care au fost luate în considerare de experţi şi miniştri, unele dintre ele fiind incluse în proiectul de buget.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Ca pensile sa creasca cu 5% ,valoarea punctului de pensie ar trebui sa fie 871,71 ,nu 871,7.

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    22 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9768
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
    Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb