PROIECTUL DE BUGET PENTRU ANUL 2019:  Alocaţiile copiilor rămân la acelaşi nivel

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 februarie 2019

Alocaţiile copiilor rămân la acelaşi nivel

Una dintre problemele spinoase din proiectul de buget pentru anul 2019 o constituie alocaţiile copiilor, al căror cuantum nu va cunoaşte nicio majorare în acest an. Problema a fost ridicată, ieri, de deputatul liberal Robert Sighiartău, în şedinţa comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, care l-a acuzat pe ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale că nu respectă programul de guvernare în care se menţionează dublarea cunatumului alocaţiei pentru copii.

Robert Sighiartău a spus: "În proiectul de buget nu este prevăzut niciun leu pentru mărirea alocaţiei acordată copiilor. Sunt peste 4 milioane de copii în ţara noastră, care au o alocaţie de 2 lei pe zi (n.r. - 2,8 lei pe zi, la alocaţia lunară de 84 lei), în condiţiile în care demografia stă foarte prost, statisticile arătând că anul trecut a fost cel mai slab an din punct de vedere al natalităţii din ultimii 100 de ani. Este o bătaie de joc din partea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să vină cu astfel de retorică şi să propună vitamina D pentru copii, în condiţiile în care nivelul alocaţiei pentru copii este cel mai scăzut din Uniunea Europeană".

Marius Budăi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale a menţionat că este în atenţia domniei sale majorarea alocaţiei pentru copii, iar când va avea toate datele necesare se va prezenta cu o propunere în cadrul comisiei de buget-finanţe.

Marius Budăi a arătat: "Anul trecut am acordat mai multe majorări, chiar de 500%, care a avut drept scop creşterea nivelului de trai al familiei, per ansamblu, şi nu doar pentru copii. Am majorat alocaţiile pentru orfani, invalizi de război, văduve de război, nivelul burselor, am asigurat transport gratuit. Vom realiza şi o majorare a alocaţiei pentru copii, în funcţie de posibilităţile bugetare pe care le vom identifica în cursul acestui an".

Deputatul liberal Robert Sighiartău a susţinut că mărirea alocaţiei pentru copii poate fi realizată din excedentul bugetar realizat la pensii şi care anul trecut a fost de 0,2%.

Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a menţionat că o astfel de majorare a alocaţiei copiilor va duce la creşterea deficitului bugetar preconizat pentru acest an, de la 2,55% la 2,78%.

Faţă de precizările de mai sus, Robert Sighiartău a spus: "Bine că aveţi bani pentru susţinerea nepotismului din cele 27 de ministere, pentru cei pes­te 130 de secretari de stat şi pentru alte cheltuieli".

El a fost susţinut şi de colegul său, deputatul Florin Roman care a declarat: "Doamna Pescaru ne întreabă des­pre sursa de finanţare. Ia uitaţi-vă mai bine la Autoritatea Electorală Permanentă unde aţi dublat în acest an alocaţiile pentru partidele parlamentare, iar pentru copii nu aţi găsit bani. Ia uitaţi-vă la bugetul imens al Secretariatului General al Guvernului. Mai bine spuneţi că nu vreţi să găsiţi surse de finanţare".

Amendamentul propus de liberali pentru majorarea alocaţiei acordată copiilor a fost respins de comisiile reunite de buget-finanţe din cadrul Parlamentului. S-au înregistrat 16 voturi împotrivă, 15 pentru şi o abţinere.

În concluzie, şi în 2019, copiii vor rămâne cu acelaşi nivel al alocaţiei, deşi senatorul Varujan Vosganian (ALDE) considerată că aceasta trebuia mărită cu cel puţin nivelul inflaţiei înregistrată din 2014 până acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb