Proiectul de lege privind camerele de comerţ şi industrie stârneşte în continuare controverse, la mai bine de un an de la promovarea lui. Conducerea Camerei de Comerţ Imobiliar din România, organizaţie neguvernamentală, apolitică, non-profit, înfiinţată în urmă cu doi ani şi înregistrată, conform legii, la judecătoria sectorului 3, şi-a exprimat nemulţumirea că nu a fost consultată la elaborarea proiectului de lege. Preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar, Emil Giurgiu susţine că, în loc să fie sprijinită, organizaţia pe care o conduce urmează să fie desfiinţată dacă proiectul este adoptat în forma actuală. Domnia sa ne-a explicat: "Proiectul de lege este neconstituţional, potrivit art. 3(1), 3(2) şi 3(3), care practic, ne obligă să ne schimbăm denumirea în termen de trei luni pentru că este asemănătoare cu cea a Camerei de Comerţ şi Industrie. În caz că nu se schimbă denumirea în trei luni, sîntem desfiinţaţi în procedură necontencioasă, adică nu o să ne putem susţine cauza în faţa judecătorilor. Cel puţin aşa reiese din textul ambiguu al articolului menţionat. O asemenea formulare lasă loc la foarte multe interpretări, pe lîngă faptul că se înţelege că prevederile legii se aplică şi retroactiv!".
Reprezentanţii Camerei de Comerţ Imobiliar vor să fie consultaţi, să contribuie prin experienţa şi profesionalismul lor la realizarea unei legi eficiente, în sprijinul real al mediului de afaceri, care să îmbine armonios ceea ce există şi funcţionează bine, Registrul Comerţului, cu ce ar fi trebuit să devină sistemul de organizare al instituţiilor camerale, un sistem modern, adaptat economiei de piaţă globalizată. În acest sens, Camera de Comerţ Imobiliar a şi pregătit mai multe amendamente la proiectul de lege. Emil Giurgiu ne-a mai spus că nu este clar ce se va întîmpla cu Registrul Comerţului, care este un serviciu public, ce se pare că va fi încredinţat, potrivit proiectului de lege, unei organizaţii private, fără ca aceasta să îşi asume nişte responsabilităţi.
Deputatul PNL Ioan Ovidiu Silaghi, unul din iniţiatorii actului normativ, a luat notă de obiecţiile Camerei de Comerţ Imobiliar. Domnia sa ne-a declarat: "În nici un caz, legea nu va fi aplicată retroactiv dacă va fi aprobată. Ea urmează să fie discutată în Parlament, cel mai probabil, săptămîna viitoare. Cît despre denumire, Camera de Comerţ Imobiliar nu are de ce să îşi facă probleme. Articolul invocat de organizaţie se referă numai la instituţiile care vor să se numească tot Cameră de Comerţ şi Industrie". Deputatul Silaghi ne-a mai spus că, din 2005 şi până în prezent, autorii proiectului de lege au derulat mai multe dezbateri şi consultări cu patronatele, de opinia cărora s-a ţinut cont la varianta finală a proiectului de lege.