Camerele de comerţ şi indus-trie asigură organizarea şi funcţionarea Oficiului Regis-trului Comerţului şi evidenţa permanentă a situaţiei firmelor comerciale din unitatea administrativ-teritorială respectivă, prevede un articol din proiectul de lege privind camerele de comerţ şi industrie, amendat joi de Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Discuţii aprinse au avut loc asupra unui articol care prevede că, începînd cu 1 ianuarie 2007, bazele de date şi bunurile necesare în vederea adminis-trării registrelor comerţului de către Oficiul Naţional al Regis-trului Comerţului (ONRC), res-pectiv oficiile registrului comerţului de pe lîngă tribunale, rămîn în folosinţa Registrului Comerţului şi a oficiilor regis-trului comerţului.
Acestea se preiau pe bază de protocol de predare-primire încheiat între reprezentanţii Ministerului Justiţiei, respectiv ai tribunalelor, şi cei ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), respectiv ai camerelor judeţene.
Prezentă la şedinţă, Claudia Roşianu, consilier juridic în Ministerul Justiţiei, a apreciat, citată de Rompres, că Legea camerelor de comerţ şi industrie intră în contradicţie cu o serie de alte legi şi este "în dezacord cu legea concesiunii".
Potrivit Claudiei Roşianu, atribuirea unui serviciu public "este neconstituţională". În replică, social-democratul Ioan Bivolaru a spus că membrii comisiei nu vor ataca Legea concesiunii, indiferent dacă este bună sau rea.
La rîndul său, directorul Direcţiei Juridice din cadrul ONRC, Ana Ujică, a afirmat că toate bunurile Registrului Comerţului preluate de Ministerul Justiţiei în anul 2002 au fost predate înapoi camerelor de comerţ.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii, deputatul PNL Cristian Boureanu, a spus că s-a urmărit ca, prin modificarea acestei legi, camerele de comerţ judeţene să capete importanţa pe care o merită ca structuri asociative ale firmelor din teritoriu.
"Am dorit să existe un control al proiectelor şi activităţii Camerei de Comerţ a României din partea firmelor din judeţe", a spus Boureanu. Acest control a funcţionat cu succes pînă acum, dar, de multe ori, CCIR a avut o activitate "total independentă", care nu implica nici măcar la nivel de decizie camerele de comert şi industrie judeţene, a adăugat liberalul. Boureanu este de părere că banii colectaţi din tarifele percepute de registrul comerţului trebuie să rămînă în judeţele res-pective iar cei care plătesc tarife în judeţ să beneficieze de aceşti bani pentru dezvoltarea camerelor judeţene. Acest lucru ar duce la dinamizarea şi implicarea într-o măsură mai mare a firmelor în proiectele locale, susţine deputatul PNL.