• Traian Băsescu: "Nimeni nu va bloca accesul proiectului rusesc (n.r. South Stream) spre Marea Neagră"
România a dat un răspuns pozitiv Federaţiei Ruse pentru începerea prospectărilor în zona economică a ţării noastre de la Marea Neagră, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unui forum economic româno-japonez, ce a avut loc în Japonia. Lucrările de cercetare au scopul de a descoperi şi localiza zăcăminte ce ar putea să fie utile gazoductului.
"Am dat deja un răspuns pozitiv ruşilor, care ne-au cerut să le permitem să înceapă prospectarea în zona economică a României care este situată pe Marea Neagră", a spus şeful statului, citat de Agerpres.
Traian Băsescu a subliniat că România, în calitate de stat membru al UE, promovează cu prioritate proiectul energetic Nabucco (în privinţa căruia a semnat un acord), însă nu are nimic împotriva realizării proiectului South Stream.
Şeful statului a precizat: "Nimeni nu va bloca accesul proiectului rusesc spre Marea Neagră. România nu este împotriva South Stream, dar vom sprijini prioritar Proiectul Nabucco, care este un proiect UE".
Traian Băsescu se află într-o vizită de oficială în Japonia, la invitaţia Majestăţii Sale Imperiale, Împăratul Akihito. În cadrul vizitei sale, şeful statului a avut o serie de întâlniri cu oamenii de afaceri niponi şi cu investitorii români din Japonia.
Şeful statului le-a sugerat niponilor să investească în sectorul energetic naţional, domeniu în care "avem un mare număr de termocentrale care trebuie retehnologizate", arătând că Japonia are o experienţă în domeniu şi o tehnologie extrem de ridicată.
• Băsescu: "Orice investiţie în România se adresează unei pieţe de 500 de milioane de cetăţeni"
Traian Băsescu le-a spus oamenilor de afaceri că ţara noastră a intrat în criză economică după nouă ani consecutivi de creştere economică ridicată şi a evidenţiat şi rolul bun al crizei, care "ne-a arătat toate deficienţele din economie", "lipsa de competitivitate" şi faptul că "avem un aparat de stat care cheltuieşte prea mult".
Băsescu le-a mai spus oamenilor de afaceri că Guvernul va continua reforma statului şi şi-a exprimat speranţa că firmele japoneze, ce au adus în economia naţională tehnologie şi performanţă, îşi vor mări interesul pentru investiţii în ţara noastră.
Şeful statului a arătat că ţara noas-tră prezintă o serie de avantaje pentru investitorii niponi, cum ar fi accesul la fondurile europene, faptul că nu a fost crescută fiscalitatea, forţă de muncă ieftină şi un potenţial ridicat în domeniul agro-alimentar şi în cel turistic.
"România are unul din cele mai scă-zute niveluri de fiscalitate din Uni-unea Europeană", a susţinut şe-ful statului, adăugând că "orice investiţie în România se adresează unei pieţe de 500 de milioane de cetăţeni, piaţa Uniunii Europene".
• Împrumut pentru reţeaua de metrou Bucureşti-Otopeni
Tot ieri, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului nipon Yukio Hatoyama, a fost semnat acordul prin care Japonia acorda ţării noastre un împrumut de 315 milioane de euro pentru reţeaua de metrou Bucureşti - Aeroport "Henri Coandă" - Otopeni. Proiectul finanţat de către Guvernul japonez este o soluţie pentru eliminarea blocajelor rutiere şi a poluării aerului cu care se confruntă Bucureştiul.
• Acord între Camerele de Comerţ Bucureşti şi Tokyo
Camera de Comerţ şi Industrie din Tokyo şi Camera de Comerţ şi Industrie din Bucureşti au semnat, ieri, un acord de cooperare. În baza acordului, cele două instituţii vor încuraja acţiunile menite să contribuie la dezvoltarea schimburilor comerciale şi industriale, dar şi la cooperarea economică dintre companiile interesate. Camerele de Comerţ vor căuta modalităţi de promovare şi dezvoltare a relaţiilor bilaterale, a schimburilor comerciale şi industriale şi a cooperării economice.