Conducerea companiei de proiect pentru hidrocentrala Tarniţa a anunţat, aseară, că prelungeşte, de la 27 noiembrie 2014 până la 30 ianuarie 2015, termenul pentru depunerea documentelor de participare la etapa de precalificare şi de negociere preliminară şi neangajantă în cadrul procedurii de selecţie a investitorilor. Proiectul este evaluat la circa un miliard de euro.
Conform unui comunicat remis redacţiei, decizia a fost luată ca urmare a creşterii interesului investitorilor pentru proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti şi a solicitării acestora.
Proiectul Tarniţa este unul strategic pentru România, noi fiind una dintre foarte puţinele ţări din Europa care nu dispune de o centrală cu acumulare prin pompaj pentru siguranţa sistemului energetic naţional (SEN), deşi avem o locaţie foarte favorabilă.
Dezvoltarea impetuoasă din ultimii ani a energiilor regenerabile (curate, dar şi necontrolabile) fac din proiectul Tarniţa o necesitate absolută pentru siguranţă SEN, dar şi pentru valorificarea optimă a acestor energii curate şi ieftine în beneficiul direct al consumatorului final, prin stocarea energiei ieftine din perioadele de exces de producţie şi redarea acesteia către consumatorii racordaţi la SEN în perioadele de vârf de consum şi preţ. Potrivit sursei citate, niciun alt tip de tehnologie disponibilă în România nu este capabilă să realizeze acest transfer temporal de resurse energetice, ceea ce atrage o funcţionare aritmică, poluantă, cu uzură mărită şi costuri excesive pentru producătorii tradiţionali de energie electrică (termo, hidro), precum şi riscuri majore pentru SEN, din cauza fluctuaţiilor mari de producţie sau consum.