Proiectul "România Cunoaşterii", lansat de Academia Oamenilor de Ştiinţă

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 mai

Proiectul "România Cunoaşterii", lansat de Academia Oamenilor de Ştiinţă

English Version

Dezvoltarea prin cunoaştere este fundamentală pentru orice stat modern. Proiectul "România Cunoaşterii", dedicat dezvoltării ţării prin intermediul educaţiei, ştiinţei, cercetării şi tehnologiei, vectori ai progresului şi evoluţiei economiei, societăţii şi civilizaţiei, a fost lansat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".

Preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, profesorul Adrian Badea, a afirmat că iniţiativa se adresează decidenţilor de la care aşteaptă un feedback: "Ne dorim ca acest proiect naţional să fie diferit de alte proiecte ştiinţifice, care îşi propun să organizeze conferinţe ştiinţifice naţionale şi internaţionale pe anumite probleme. Ştiind că deciziile, în orice ţară din lume, nu le iau oamenii de ştiinţă, ci oamenii politici, ne-am gândit ca prin acest proiect să ne adresăm oamenilor politici pe anumite problematici actuale ale României, pentru că este un proiect pentru România. Dar dorim şi legătura inversă, adică dânşii, când au probleme, decizii de luat, să se adreseze acestui proiect". Adrian Badea a arătat că în 10 zile de la anunţarea proiectului peste 35 de instituţii s-au alăturat ca parteneri, începând cu ministerele Educaţiei, Cercetării, Inovării şi Digitalizării: "Dorim să oferim o expertiză gratuită, nepartinică, Guvernului, Parlamentului, administraţiei locale, companiilor şi mai ales IMM-urilor, pentru că niciunul dintre noi nu are niciun fel de parti-pris politic, ci dorim doar să fim ascultaţi. Sigur, noi prezentăm un punct de vedere. Dânşii iau deciziile, pentru că aşa este normal în orice ţară a lumii. Sperăm să fie un proiect de succes". Rectorul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, profesorul Mihnea Costoiu, a salutat iniţiativa AOSR şi a atras atenţia că acesta îşi propune să atenueze numeroase dezechilibre cu care se confruntă ţara noastră: "România este într-un declin demografic major, există, de asemenea, un impact economic major ca urmare a lipsei resurse umane calificate. Şi vrem să atragem atenţia asupra acestei acestui subiect pe termen lung. Există un impact major în deciziile statale şi vrem să aducem alături de noi actori importanţi, minţile luminate ale societăţii, evident Academia Română ş.a.m.d., în a creiona un proiect pe termen lung. E un proiect care nu se va termina astăzi". Acesta a mai adăugat că, pe măsură ce timpul va trece, iniţiatorii proiectului doresc "să pună în faţa societăţii mai multe date, colectate din surse deschise, din date publice, proiecte, studii făcute de diferite organisme internaţionale sau naţionale", cu care să fie fundamentate propunerile de soluţii pe care le vor o avea în societate în perioada următoare. Mihnea Costoiu a subliniat că iniţiativa "România Cunoaşterii" nu are o conotaţie politică. Potrivit unor clasamente care vizează indici globali de cunoaştere, precum învăţământul preuniversitar, educaţia tehnologică, învăţământul superior, cercetarea şi dezvoltarea, telecomunicaţiile şi tehnologia informaţiei, economia, România "nu ocupă poziţii destul de bune", a evidenţiat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti, profesorul Viorel Jinga.

Potrivit iniţiatorilor, Proiectul "România Cunoaşterii" îşi propune să realizeze un cadru naţional al dezbaterii, un think-tank care să reunească personalităţi reprezentative pentru fiecare domeniu implicat, din ţară şi din străinătate, oameni de ştiinţă, cercetători, membri ai corpului academic, experţi şi specialişti, decidenţi şi responsabili politici. În cadrul acestui for vor fi abordate domenii şi teme fundamentale pentru procesul dezvoltării durabile a României prin cunoaştere.

Domeniile şi coordonatele tematice pe care este structurat Proiectul "România cunoaşterii" sunt: Educaţie; Cercetare, Inovare; Comunicaţii, tehnologia informaţiilor şi inteligenţa artificială; Dezvoltare eficientă şi durabilă; Reindustrializare; Agricultură performantă şi ecologică; Sănătate; Cultură, civilizaţie, spiritualitate; Energie şi resurse minerale; Resurse umane; Politici sociale; Ecologie, Mediu, Schimbări climatice; Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb