Promateris (BVB: PPL), grup industrial român şi lider în Europa Centrală şi de Est în producţia de ambalaje biodegradabile şi compostabile, anunţă că în 2021 solicitările pentru ambalajele biodegradabile şi compostabile pe care le produce în fabrica din Buftea au crescut cu 110% comparativ cu anul trecut, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Această cerere în creştere a contribuit la rezultatele companiei din anul 2021, Promateris înregistrând pentru primele 9 luni ale anului o majorare a cifrei de afaceri cu 66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Grupul a înregistrat o cifră de afaceri consolidată (incluzând compania de distribuţie Biodeck) de 136 milioane de lei şi EBITDA consolidat de peste 22 milioane de lei, o creştere de 112% faţă de perioada similară a anului precedent.
"Conştientizarea riscurilor pe care le ridică schimbările climatice şi în special poluarea cu plastic de unică folosinţă au determinat adoptarea unor soluţii legislative la nivelul UE, dar şi al României, rezultând în creşterea interesului publicului pentru ambalaje bio-based şi compostabile. Credem în transformarea verde ce are loc la nivelul Uniunii Europene, iar ambiţia noastră este să devenim cel mai mare producător european de ambalaje cu amprentă redusă de carbon. În ceea ce priveşte Promateris, în ultimii trei ani, am realizat investiţii de peste 50 milioane de lei în dezvoltarea de ambalaje biodegradabile şi compostabile, dar şi în reciclarea bioplasticului. Promateris se află pe un trend de creştere accelerată şi vom continua să investim în dezvoltarea companiei în vederea îmbunătăţirii performanţei, atât prin dezvoltarea unităţii de producţie, dar şi prin digitalizarea fluxurilor de lucru", a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.
Potrivit sursei citate, grupul a avut o creştere a producţiei segmentului de ambalaje biodegradabile şi compostabile de 36% în 2021 faţă de 2020. Compania are în plan creşterea producţiei pe acest segment cu 40% în 2022, consolidându-şi astfel poziţia de lider regional în Europa Centrală şi de Est. Din perspectiva reducerii amprentei de carbon, în 2021, Promateris a reciclat peste 1.000 de tone de deşeuri industriale din producţie. Acest lucru a fost realizat datorită liniei de reciclare a deşeurilor instalată în cadrul companiei.
Promateris încheie anul 2021 cu o serie de realizări semnificative, precum obţinerea unei finanţări nerambursabile în valoare de 744.000 euro pentru producţia de granule realizate din amidon de porumb. Grantul este oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismele financiare SEE şi Norvegian 2014-2021, în cadrul programului "Creşterea IMM-urilor din România." De asemenea, compania a obţinut un grant de 100.000 de euro prin programul Electric UP pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Acesta este primul pas al companiei în tranziţia către utilizarea energiei din surse regenerabile în procesul de producţie.
Tot în 2021, Promateris a publicat primul său raport ESG (Environmental, Social, Governance) şi a obţinut/reînnoit certificările ISO 9001, 14001, 45001, 22000, atestând că organizaţia îşi desfăşoară activitatea în baza celor mai bune practici. În ceea ce priveşte eficientizarea fluxurilor de lucru, compania a implementat un sistem ERP de ultimă generaţie, specializat în producţia de ambalaje, în parteneriat cu compania germană Theurer.
Conform comunicatului, în 2022, Promateris îşi propune să continue investiţiile în biomateriale în vederea consolidării poziţiei de lider regional în CEE prin dezvoltarea capacităţii de producţie pentru ambalajele bio-based & compostabile în fabrica din Buftea. De asemenea, compania are în plan dezvoltarea producţiei de ambalaje flexibile destinate industriei alimentare şi începerea producţiei de materie primă biodegrabailă şi compostabilă, pe bază de amidon de porumb. Promateris va deveni astfel prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb.
În plus, Promateris îşi propune intrarea pe un nou segment de piaţă, cel al ambalajelor din hârtie, prin dezvoltarea unei facilităţi de producţie, proiect ce va fi finalizat în anul 2023.