PROPUNERE DE LA MUGUR ISĂRESCU PENTRU LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ: Băncile, să raporteze BNR stadiul negocierilor cu clienţii

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 martie 2016

Băncile, să raporteze BNR stadiul negocierilor cu clienţii

Legea dării în plată ar putea obliga băncile să raporteze către BNR planurile de negociere cu clienţii şi stadiul acestora, a spus, ieri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Potrivit oficialului, în documentul trimis de BNR Parlamentului, ca răspuns la cererea făcută de preşedintele Klaus Iohannis pentru reexaminarea legii, Banca Centrală propune o serie de criterii clare pentru departajarea beneficiarilor de drept ai iniţiativei legislative, precum şi o serie de obligaţii pentru bănci, în vederea garantării unui proces "corect" de împărţire a poverii între instituţiile financiare şi consumatori.

Mugur Isărescu a atras atenţia băncilor că executarea silită ar urma să fie doar "o soluţie de ultim resort".

Domnia sa a menţionat, ieri, în cadrul unei dezbateri: "Pentru a trece de la ceea ce noi facem şi în prezent, constrângere morală, la instrumente mai constrângătoare, în concordanţă cu Codul Civil şi cu legile bancare existente de 25 de ani, şi nu în dauna legislaţiei bancare, poate să prevadă (n.r. Legea dării în plată) reglementări prin care băncile să fie obligate să construiască parteneriate de bună credinţă cu debitorii despre care am vorbit. Aceste măsuri vor cuprinde cel puţin următoarele obligaţii pentru bănci, care pot să fie prevăzute în lege: să elaboreze planuri de negociere transparente, în care luarea în considerare a executărilor silite să fie o soluţie de ultim resort, băncile să raporteze Băncii Naţionale planurile de negociere şi stadiul negocierilor cu clienţii".

Potrivit guvernatorului, este necesar ca legea să aibă în vedere mai multe criterii stricte, printre care: consumatorii să aibă încheiat un contract de credit garantat cu ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă, a cărui valoare la momentul acordării nu depăşea un prag rezonabil; să deţină o singură locuinţă ipotecată în favoarea băncii, care reprezintă domiciliul acestora; să aibă o situaţie financiară depreciată semnificativ faţă de momentul încheierii contractului, măsurată printr-un grad de îndatorare împovărător raportat la venituri; să fi încercat să negocieze cu băncile, de bună credinţă, şi să nu fi reuşit să ajungă la un rezultat.

Conform Guvernatorului, "BNR a susţinut, continuă să susţină şi va susţine recomandări către băncile comerciale, pentru a evita demararea de către acestea a procedurilor de executări silite asupra consumatorilor de produse financiare ale căror obligaţii financiare au devenit prea împovărătoare, din cauza unor schimbări neaşteptate survenite după încheierea contractului de credit, prin iniţierea unor negocieri menite să conducă la identificarea unor soluţii echilibrate".

Mugur Isărescu a făcut referire la Directiva 17/2014 privind contractele de credit ipotecar, care are termen de transpunere 21 martie 2016: "Directiva se referă la o umanizare a creditării prin asigurarea unui caracter sustenabil şi, inclusiv, prin refacerea încrederii consumatorilor în sistemul financiar, prin creşterea gradului de educaţie financiară a consumatorilor în ceea ce priveşte practicile responsabile de gestionare a datoriilor. Din acest punct de vedere, privind şi la prevederile Directivei 17, dacă se poate în acest text de lege, cel puţin parţial, dacă nu într-un text de lege special, pentru stocul de credite, adică pentru creditele în derulare, acest proces de umanizare, de renegociere, de găsire de soluţii pe cale bilaterală, trebuie derulat ca urmare a unei evaluări realizate pe criterii obiective, care să justifice începerea acestui proces de renegociere. Finalitatea obţinută trebuie să fie împărţirea între clienţi şi bănci a poverii suplimentare. Această povară suplimentară apărută ca efect al crizei şi împărţirea ei se poate introduce în textul legii (n.r. dării în plată)".

O altă propunere, care vine din partea sistemului bancar şi este agreată de BNR, prevede ca planurile de negociere, criteriile, să fie însuşite de industria bancară în mod voluntar şi să facă parte dintr-un cod de conduită etică a băncilor.

Dacă băncile nu vor face acest lucru extrem de rapid, BNR propune ca "această problemă să fie reglementată în textul legii", a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a spus că sprijină în totalitate poziţia Guvernului prin care arată că Legea dării în plată trebuie să capete un caracter social şi că programul Prima Casă nu trebuie să fie prins în lege.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a menţionat că trebuie evitată decredibilizarea programului Prima Casă, menţionând: "Pe fond, Guvernul susţine rezolvarea cu înţelepciune a cazurilor sociale reale şi îndeamnă actorii implicaţi să fie solidari ca să reuşim până la urmă să avem o lege bună, care să răspundă aşteptării oamenilor care într-adevăr au nevoie de aceasta, dar să evităm ca prin această lege să creăm beneficii unor speculatori, o lege care apoi să afecteze încrederea într-un stat care schimbă regulile jocului în mod retroactiv, care riscă să afecteze, totodată, radical şi accesul unor noi generaţii de tineri la locuinţe, inclusiv prin blocarea sau decredibilizarea unor programe care s-au arătat de succes până acum, cum a fost şi cum este programul Prima Casă".

Mugur Isărescu a venit cu propuneri pentru viitorii clienţi - Programul să fie exclus de la prevederile acestei legi, iar pentru creditele clasice, clienţii să poată alege între un credit cu dare în plată, dar cu avans mai mare, şi unul fără dare în plată, cu avans mai mic.

În ultima perioadă, deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, iniţiatorul legii, a spus în mai multe ocazii că intenţionează să amendeze legea cu o prevedere care să indice faptul că garanţiile statului acordate prin Prima Casă nu vor intra sub incidenţa legii.

Premierul Cioloş a spus, ieri, că în 2016, fiind an electoral, există multe proiecte legislative care pun presiune pe buget fără a preciza sursa de finanţare, Guvernul fiind nevoit să dea avize negative.

El a explicat că în acest an construcţia bugetară este "extrem de strânsă" şi că lucrurile trebuie făcute astfel încât credibilitatea pe care o are piaţa economică şi de capital din ţara noastră să nu fie afectată.

Opinia Cititorului ( 74 )

  1. adica sa bage transparenta...asta e disperare maxima, mugurele

    1. Bisnitarii numarau de doua-trei ori banii in fata ta si intotdeauna erau cu + pt el.

    Conditii utopice, fantezii birocratice inutile, astea sunt propunerile guvernatorului.

    Legea asta a dării în plată e o lege bună pentru oameni. Așa ți-au spus. Ce nu ți-au spus însă e pentru ce oameni. Că pentru omul obișnuit, care se duce în fiecare zi la muncă și e foarte atent cu banii ca să se ajungă de la o lună la alta, nu e.

    Ar fi chiar foarte bună pentru cei câțiva care au cumpărat nu un apartament, ci multe. Și poate și multe terenuri, că tot 'imobile' sunt. Doar că, pentru ca ei să scape de 'pagube', o generație întreagă va plăti. Asta nu ți-a mai spus nimeni. 

    Nu ți-au spus nici că există o lege a insolvenței persoanelor fizice. O lege care îl poate proteja pe omul simplu, ajuns în necaz. La fel cum ți-au spus nici ce consecințe are legea asta a dării în plată. Nu ți-au spus că va crește avansul pentru credite. Nu ți-au spus că va dispărea programul prima casă. Nu ți-au spus că un tânăr va trebui să aștepte 8 ani în plus ca să poată să își ia o casă. 

    Și nu ți-au spus nici că piața imobiliară se va bloca. Că în provincie probabil nu se va mai vinde și nu se va mai cumpăra nimic. 

    Și că greu, foarte greu, se va mai construi ceva. 

    Nu ți-au spus nici că mulți își vor pierde poate locurile de muncă. La fel cum nu ți-au spus nici că vor crește chiriile. Și că, în final, pierderea asta o vom plăti cu toții. De la buget. Din banii țării. Din banii noștri. 

    Ți-o spunem noi. Și te întrebăm: chiar e o lege bună pentru oameni? Una care face ca 19 milioane de români să plătească pentru câteva sute? 

    Legea dării în plată dăunează grav României. 

    1. De ce se tot repeta mesajul asta ?am inteles din prima ca voua,bancherilor nu va convine aceasta lege pt ca va pierdeti din castiguri cat despre ce-si doresc tinerii lasati-i pe ei sa spuna

      Unii tineri incearca sa spuna ce isi doresc, chiar si pe pagina de FB a lui Zamfir, dar sunt facuti "ordinari, prostituate, handicapati, drogati, inculti, retardati, bolnavi psihic" de postaci ca Robu Ion, Buta Sorin, Betelie Mihai, Pantis Sorin si multe alte lepre din astea angajate de Zamfir !

      Bravo bravo

      Au vazut generatia de fripti ei se descurca FARA BANCA.

      Tinerii vezi pro tv sau kanal d o familie de romani in Saragoza, reststaurant , 2 copii , NU MAI VIN in tara datorilor vanfuti Miorita. cca ora 20 

      Acest mesaj cretin este un abuz, dar nu stiu daca voi avea timp astazi sa ma ocup de caz.

      Ba....nu tie rusine bancher [...],nu tie de ajuns cat ai furat,mie mi ai modificat marja unilateral,fara o baza legala...chiar atata nedimtire,daca ai fi in fata mea te as scuipa [...]

      Acesti oameni nu sunt persoane publice,asta inseamna atac la persoana,riscati un proces,un ip este foarte usor de aflat.

      Deci tu ai inteles ca 19 mil de oameni vor avea de pierdut pentru cateva sute de "castigatori".

      Tara de "saraci" cu duhul.

      Legea spune ca daca Banca iti ia casa sa nu te mai urmareasca si restul vietii pentru datoria ramasa, ceea ce e omenesc. 

      Draga stop_abuse, respect cele spuse mai sus pana la un punct. Pana la punctul unde nu se aduce in discutie, intentionat sau nu (nu are nimeni curiozitatea sa se informeze?) ca in acei ani (2007-2008) avansul era de 25%, nimeni nu putea comenta, daca il aveai bine daca nu - nu interesa pe nimeni, cu atat mai mult pe stat - nu luai credit. Atunci nu tot asa stateai in chirie sau cu parintii fara nici o speranta sa poti lua un apartament pana la adanci batraneti? Pai aici nu e discriminare? Acum avem “Prima casa” iar cei din 2007 sunt niste fraieri si fraieri sa fie pana la moarte? Platim TOTI toate tunurile, gaurile din economie date de baietii destepti (ex.Bancorex) dar vezi doamne ca “Legea dării în plată dăunează grav României”.

      Ai dreptate cu situatia cand un individ are mai multe case si legea l-ar absolve de datorii. Dar banca ce a pazit cand a dat creditul? Nu a fost lacoma? Sa-si asume acum si pierderea. Acum, daca nu platesti, banca ia apartamentul, de ex de 50.000 euro, nu are nici un interes sa il vanda cat mai bine, si il vinde cu 22.000 euro. Atentie! La oameni de-ai lor! Ca doar restul il recupereaza de la fraier! Si-l tine sclav inca vreo 20 de ani pentru diferenta de bani. Daca te duci la banca sa negociezi ceva ti se ofera doar variante prestabilite care nu pot fi negociate, in favoarea bancii, pentru ca banca se situeaza pe o pozitie de putere. Legea dării în plată ar echilibra aceasta pozitie. Sunt ferm convins ca marea majoritate a celor cu credit ipotecar nu doresc sa isi dea apartamentul dupa o cotizare de 8-10 ani ci sa negocieze corect cu banca. Ti-o spunem noi, astia care am luat cu adevarat apartamente (mici de 42-50 mp) FARA NICI UN AJUTOR DE LA STAT! Prima casa e o afacere a statului si nu va disparea, cel mult se va adapta. Chiriile nu vor creste pentru ca fara platitori ele nu pot sta sus. Putem continua la nesfarsit, doar atat doresc, sa nu plangem de mila bancilor.

      In mare parte, mesajul lui stop_abuse este corect, chiar dacă este puțintel exagerat.

       

      Da, mă aștept, pe baza datelor INS, ca vreo 30 de mii de oameni din construcții să fie concediați. 

       

      Da, mă aștept ca angajații din serviciile de intermediere a tranzacțiilor imobiliare (agenți, vânzători de credite din bănci) să fie concediați... Estimez câteva mii (2-4 mii). 

       

      Chiriile nu se vor mări imediat, ci după 5-6 luni de la propagarea efectului în piață. Cine va avea bani cash va merita să aștepte puțin scăderea prețurilor iar apoi buy-to-rent deoarece chiria va amortiza mult mai repede costul casei. 

       

      Dacă programul Prima Casă va continua (și sunt semne de întrebare pentru că ieri, premierul Cioloș a spus cam așa "vrem să îl continuăm dar este an electoral și sunt multe programe care trag din același buget ... să vedem"), aceste efecte se vor micșora foarte mult. Dar... Eu nu prea sunt de acord ca statul să garanteze atât de mult cu un avans atât de mic, 5%.

      Dupa darea in plata, iti garantez ca nimeni nu va mai negocia.

      Ce vrea clientul: a, pai daca chf ajunge 4 lei, vreau sa negociez, vreau sa mi se scada, am fost furat, niste nenorociti. Daca chf ajungea 1 ron, clientul ne ura sanatate si virtute, sa avem ce bea si ce manca, tragem fesul pe urechi. In general, valutele au crescut, rare sunt cazurile cand s-au ieftinit. 

      Clientii au avut posibilitatea de a alege chf,euro sau ron. Ca nu m-am incadrat, ca mi-a spus ofiterul de credite baliverne, ca mi s-a schimbat si mi s-a luat, astea-s lucruri de spus conferinta. Sau lui mutu. 

      Omul obisnuit care se duce zi de zi la munca si-si dramuieste banii sa-i ajunga pana la salarul urmator. Dar acel om mai doarme noaptea? Iti spun eu ca nu, din cauza stresului. Din 2 salarii, dai 42% bancii si cu restul... traieste. Dobanda marita nejustificat, rata a ajuns de la 600 la 1300 lei. Intrebati-i pe cei care au sperat ca vor avea o casuta a lor si s-au inrobit bancii pe foarte multi ani. Incredere in banci? Egala cu 0, din punctul meu de vedere. Aveti grija ce semnati cu ei, pentru ca apoi numai dupa ce va judecati in Instanta vreo 3-4 ani mai puteti corecta ceva. Daca semnati vreun contract cu vreo banca, consultati un avocat mai intai. Acesta este sfatul meu.

      io amu nu's obisnuit cu bancili, da firma la care lucri nu cumva a lucrat cu banca, a luat credit de la ea, eu as face o cercetare. daca are parteneriat cu bancutza eu unul mi-as da demisia, n'as putea lucra intr-o firma care are parteneriate cu banca. Daca'i fura bnca si eu raman pe strazi ? sau imi taie din salar sa acopere cresterea de curs la coroana norvegiana ?

      eu propun ca toti oamenii sa-si dea demisia din firme care lucreaza cu bancile. 60000 de oameni din banci sa fie declarati persona non-grata. la fel si cei din asigurari, ifn-uri, leasing, piete de capital(ca daca sc 

      si ce are ip-ul cu persoana ? de unde stii cine a tastat ?

      Corect

      Cu 42% grad de indatorare esti cam la limita oriunde pe planeta ... nu te mai smiorcai... ca nu iti da nimeni casa gratis....

      Corect

      Baliverne, sa te sperie.

      Trebuie sa te dea in judecata, nu o sa faca ca oricum imaginea bancilor e f patata. 

      Milioane de procese pe rol.

      Vezi portaljust.ro. 

      tocmai am vazut pe portal si sunt 9000 de procese despre clauze abuzive, mincinosule ordinar.

      Marturisesc ca la asta am ras cu pofta :)))))) La cate jigniri, calomnii, amenintari cu bataia sau cu moartea, au imprastiat postacii lui Zamfir, chiar sunt rugati sa dea pe oricine in judecata. SUNT RUGATI, IMPLORATI CHIAR ! Nu de alta, dar e o sansa sa se vada public scriitura lor infecta. Va deranjeaza ca se afla numele postacilor vostri infecti? Si pe tine si pe marele Vasilica (Make Don)? :)))) La cate ordinarii, articole, mesaje de amenintari, telefoane pe la diversi oponenti ai legii in miez de noapte(Sorin Bota de ex.), la cate golanii si linsaje ati facut in spatiul public, voi mai aveti tupeul sa deschideti gura mai nenorocitilor?! Aveti tupeul sa amenintati cu procese ordinarilor? Te supara ca se publica numele astora?

      De maine incep si eu sa va injur, cu nume, cu date si va public si numerele de telefon. Dati-ma pe mine in judecata, e visul vietii mele !!! 

      Tine-i pentru tine draga Topsac Petru, poate iti cumperi o carte de gramatica

      Probabil nu sti in ce secol traiesti stimabile.

      Auzi boss, lasa mincinile. Minciuna asta a voastra, postacii platiti din escrocat lumea, e demontata de date concrete! Anul asta sunt de doua ori mai multe cereri de credit decat anul trecut, ma refer la perioada ianuarie- februarie. Deci MINCIUNA voastra cu "nu mai cere nimeni credit" e nu numai gogonata dar si penibila:)))) Zi-le sefilor tai sa-ti schimbe si tie script-ul.

      Bai BANQUERU LU' PESTE. Clientul vrea sa se respecte ceea ceeste scris in contract. Daca am semnat ca am marja zero, pricepi - zero, asa sa ramana. Dar nu, banca modifica unilateral orice conditie semnata initial, adica se [...] pe tine. Nu vrei sa platesti cf noilor conditii te executa. Cum crezi este sa=ti creasca marja din formula de calcul a dobanzii de la zero la 7%???? Cumplit, dar vine un [...] ca tine si crede ca stie el cum sta treaba.

      Off-topic. Ba desteptu' pamantului; daca mesajul e dat de la un internet cafe?:))) Dar daca e dat din casa unui prieten, din casa parintilor, bunicilor, sau de la vreun terminal din ala cu net gratuit:)))) Ce faci, declansezi ancheta nationala pentru ca v-au jignit postacii? :)))) Trimite-i tati la mine ca ma judec eu cu ei, eu ma rog zilnic la D-zeu sa ma dea vreo lepra din asta in judecata:)))

      FFFF CORECT. STOP_ABUSE, dar ale bancilor. Banca abuzeaza zilnic, si tot banca striga hotiiii. Cand bancherii au modificat contractele de credit si au marit costurile nu se numeste tot abuz? Cand banca maresti marja din contract iar rata se dubleaza cum se numeste???? ABUZ. Cand scade indicele (libor, euribor) si banca uita sa actualizeze costurile fiecarui contract cum se umeste??? TOT ABUZ.

      De ce este acest mesaj un abuz stimate Florian Goldstein? Adica mesajul asta este un abuz, dar intoxicarile GCCC nu sunt abuzuri. Linsarea publica a unor oameni, de catre acesti domni din GCCC, ce este draga Make? Sa publici numele, datele unei functionare amarate din Raiffeisen si sa o acuzi de CRIMA, de FURT, de tot felul de nazbatii, nu e un abuz draga Make? Repet, nu vreun sef Raiffeisen, o functionara amarata, o telefonista din aia care sta cu castile pe urechi toata ziua. Ti-am dat un singur exemplu, iti pot da mai multe. Publicari de numere de telefon si indemnat oamenii sa sune si sa ameninte, tot felul de golanii pe care voi le stiti, doar va luati subiecte de pe pagina lor. Golaniile astea nu sunt abuzuri, in schimb un mesaj care a aparut pe primele pagini ale multor ziare, e un abuz. Cam fraieruti baietii, eu l-as si in RING, dimineata la metrou, ziar gratis...intelegi ce vreau sa spun:)). Oricum, ma bucur sa vad ca in opinia marelui domn Goldstein orice golanie GCCC e acceptabila, sau chiar subiect de presa, dar un mesaj anti-DIP e un abuz...La mai mare !

      Cu 42% tu te plangi? Aloooooo, sunt oameni care dupa chirie, intretinere, lumina, telefon si alte facturi dau 82%. Dar aia nu au dare in plata sa ii apere ca aia sunt chiriasi, sunt prosti, nu proprietari in franci ca voi smecherii

      Legea dari in plata ajuta cetateni Romaniei.

      Este dezastru ce sa intamplat pana acum. 

      Un IP e usor e usor de aflat si in cazul domnilor de care vorbiti si care profereaza jigniri 24 din 24. Cand scrii in numele lui Isarescu texte "pamflet" ca:

      "Pai voi credeti ca in 26 ani eu nu am stiut pe cine sa mituiesc, cui sa-i dau un imprumut cu dobanda 0? Recunosc, unele nu s-au mai platit niciodata, dar ce, a pierdut mandea? Plateste prostimea ba, ca de-aia avem popor. Cu Bancorex abia mi-am facut mana, invatam si eu cum se face lucrul bine facut. Acum, am BRD nenica, are tatal vostru experienta si jongleaza milioanele cum jonglati voi cu voturile", asta nu e atac la persoana? Cand spui ca iti este scarba de cei care vor sa acceseze un credit pe viitor nu este tot atac la persoana?  

      Cristi C,

      Axum ai inceput sa minti fara jena, dupa ce ai dat dovada de o partinire cel putin ciudata, considerand clientii bancilor niste infractori, in timp ce pe bancherii, care evident au incalcat legea, ii consideri niste mielusei. 

      Care "lege a insolventei persoanelor fizice" exista?!?

      Si cum ceva ce nu exista i-ar putea ajuta pe cei la necaz?!?  

      Legea 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 464 din 26 iunie 2015

      Nu exista, nu?  

      Amice, esti idiot!

      Sau, si mai rau, jigodie! 

      Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 464 din 26 iunie 2015 si ar fi trebuit sa intre in vigoare in 26 decembrie. Termenul de aplicare a legii a fost insa prorogat prin OUG nr. 61/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 962 din 24 decembrie. 

      Ordonanta de urgenta stabileste ca: 

      Articol unic. - Termenul de intrare în vigoare prevăzut la art. 93 teza întâi din Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 464 din 26 iunie 2015, se prorogă până la data de 31 decembrie 2016. 

      Tu esti idiot si esti si jigodie. Legea exista, nu cum spuneti voi. A fost doar amanata iata de ce:

      "(CSM) a solicitat Ministerului Justiţiei (MJ) amânarea acestei iniţiative legislative, motivele care stau la baza acestei cereri fiind lipsa personalului şi a bugetului necesare aplicării noilor reglementări în domeniu". Ba mai mult un alt motiv invocat de guvern pentru amanare este si legea voastra de 3 lei: 

      "Surse din guvern ne-au precizat că se urmăreşte amânarea intrării în vigoare a Legii falimentului personal inclusiv pentru scenariul în care ar fi aprobată Legea dării în plată".  

      Problema voastra a postacilor si a lui Zamfir este ca legea insolventei nu avantajeaza borfasii. Nu se aplica alora cu vile sau cate 4 case, gen Voivozeanu si Hadarean, pe scurt e mult mai stricta decat DIP. 

      Deci, lege care sa rezolve problemele datornicilor in dificultate exista si va intra in vigoare curand, "gura de oxigen", cum o numiti voi mai are cateva luni si poate fi respirata. Ca sa nu vorbim ca legea insolventei il ajuta mai mult pe cel in dificultate decat DIP.

      Deci, lege aveti, doar un pic de rabdare va trebuie, nu va trebuie o lege prin care sa faceti rau altora, sa destabilizati niste piete, sa amanati unora planurile de viitor sau creati instabilitate. Aveti deja o lege, pentru voi, care va ajuta mult mai mult, tot ce va mai trebuie acum e un pic de rabdare.  

      Pt 3.31, am spus "este corect, chiar dacă este puțintel exagerat."

       

      Mi se pare că ori nu ai înțeles, ori ești nesimțit (fără jenă). Unde am mințit eu? Unde minte comentariul original? Că despre ușoarele exagerări, am spus și eu dar și 3.32, 3.33, 3.34 (și recunosc că asta cu legea îmi scăpase). Chiar dacă ultimii trei se ceartă rău, realitatea este că legea EXISTĂ (adoptată, PUBLICATĂ în MO - deci are putere de lege), iar termenul ei de aplicare este peste 9 luni. Ți se pare minciună sau o oarecare exagerare? 

      Te rog, extrage un citat din ceea ce spun eu și cere-mi explicații. Așa se face în mod civilizat. 

      Draga Cristi, eu nu m-as certa dar vezi bine cam care este felul in care se comporta postacii CHF. Jignesc, injura, mistocaresc si partea care ma enerveaza cel mai mult, omit sau trunchiaza adevarul.

      Intre timp o publicatie a descoperit ca Zamfir si ai lui au angajat o firma specializata de call-center care sa le trimita sute de mesaje senatorilor. Cu alte cuvinte "oamenii disperati", "cei sufocati de banci" care trimiteau mesaje ca sa treaca legea nu erau decat un calculator ce rula un program de call-center. Sper ca la Camera Deputatilor sa nu mai puna niciunul botul la astfel de intoxicari zamfiristo-piperiene.

      Asta e tare :))))

      Uite aici o parte din text, ca nu pot sa pun link:)))

      "La o simplă lectură se observă că toate au un numitor comun “Votaţi Legea în forma propusă de iniţiator” şi ”noi vă votăm, nu băncile.” Consultat de Flux24, un profesor de psihologie susţine că acestea sunt scrise diferit, trimise de la numere diverse, dar prin constanta aceluaşi mesaj, multiplicat,demonstrează existenţa unui pupitru secret de comandă cu scopuri manipulative.Senatorii au încercat să sune înapoi apelanţi, dar degeaba. Erau call-center-uri automatizate" 

    Dupa 10 ani de criza vrei sa mimezi negocierea.

    Nici nu stii cate dosare au firmele de EXECUTARI, nu stii cine sunt. 

    Ai luat bani sa taci si sa inchizi ochii la firmele de EXECUTARI SILITE ? 

    10 ani sa taci ca kk aa in iarbapt firmele de EXECUTARI acum sa vii cu povesti de Popa beat. 

    10 ani ai vazut cum pleaca banii in Luxemburg, Cipru, Insulele Virgine, toate acestea au fost pro Banca. 

    Apare ldp sari ca cocosul pe rosta, popcorn facut la foc, pt paltonarii mitici.Deci daca nu e interes ce e ? 

    V- au virat milioane de euro €$ in Cipru sa latrati ? 

    Prima casa e ajutor de stat pe fata dat de catre Statul Roman Bancilor Straine ! Deci interzis ! Din bani mei nu vreau sa tin pretul caselor sus ! 

    Esti obosit ex comunistule ? 

    Mai da-le 100 de lei, aceeasi disperare o ai in ochi ca soti Ceausescu. 

    Transmite-le la cine ti-au cotizat ca NU le mai poti tine spatele ?!? 

    Esti expirat, obosit. 

    Vreau tanar la Bnr ! 

    Cum dr.. sa iti mai spun pis * olc * cos *u - le sa te cari ! Cu tot cu alaiul de parveniti sa nu zic ciocoi noi gen Olteanu vechi Vasilescu ! 

    Vreau sef de promotie de la Ase Bucuresti sau Cluj. Dam cu banul, unul de pe trepte. Poate sa greseasca ii aceptam dar tu lasa-ne, lasa-ne, si Piti a plecat cand poporul i-a cerut. 

    Nu se opreste Romania.Pamantul tot o sa se invarta in jurul Soarelui si fara tine sef la Bnr, iti garantezi. 

    Trebuie sa limitamnr de ani cat are voie sa stea un guvernator cu alaiul lui. Iliescu a avut aceeasi tendinta ca tin dupa ce a fost puscat Ceausescu. (Cred ca Iliescu a facut de a stat 3 mandate, un an sau doi nustiu vum nu s-a pus, eram copil, nu sunt in masura sa vorbesc eu despre el, dar sunt altii). 

    Cat sta guvernatoru-guvernatoarea in Sua, Germania, Japonia, Marea Britania dar in Cuba ?

    " PROPUNERE DE LA MUGUR ISĂRESCU PENTRU LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ:

    Băncile, să raporteze BNR stadiul negocierilor cu clienţii" Nenea asta incearca sa-si repare imaginea! Dupa ce a avut o pozitie transanta in favoarea bancilor acum cand vede dezastru o da la intors spunand ca si bancile ar trebui sa faca ceva! Mergi la vie la Dragasani, Mosule si lasa BNR-ul laaltul care mai tine si cu romanul sau cu omul de rand. Oamenii s-au prins ca o mare parte (poate cea mai mare) pentru dezastru din Romania iti apartine tie.  

    Le dau eu negru pe alb, negocierile cu banca si rezultat zero. Am toata corespondenta tinuta cu banca, sa vada BNR-ul ca nu au ascultat sfatul lor, sa negocieze cu clentii.

    1. banka tre sa negocieze cu totii carpacii ? io intreb nu dau cu paru, da si cand dau.

      eu am trimis de anul trecut toata comunicatia mea cu banca in care imi spuneau ca nu au cu ce sa ma ajute si rapsunsul BNR a fost ca nu intervine in relatiile dintre banca si client si daca nu sunt multumit cu banca mea, pot oricand sa apelez la alta banca!

    Sa ma calific in prevederile acestei legi numai daca locuiesc efectiv in imobilul adus garanție? !!! Ce e nebunia asta ! Pai daca n-am avut ce ipoteca si am ipotecat apartamentul părinților înseamnă sa nu beneficiez de această lege?! Unde e logica?! Adica eu o duc mai bine decât cel care are ipotecă asupra imobilului în care locuiește? ! E o nebunie!

    Cam tarziu cu recomandatrile, ce crede acest Alde Isarescu ca noi sutem marionete, pana acum a spus ca avem risc peste risc cu aceasta lege, apoi ca este de acord la presiune mediatica , acum vine cu recomandari.recomandarile trebuiau date bancilor in 2006-2009 cand au credit urmarind doar castigul.

    Noi o spunem deschis nu mai vrem banci care sa ne jecmaneasca, nu mai vrem conducfere BNR care sa ne fure si prosteasca pe fata.Pana nu se vor lua masuri de corectie in aceste directii nu ne vom opri, noi oamenii de rand furati si jecmaniti ani la randul .Ne-a ajuns cutitul la os ca sa mai putem suporta magariile acestor sacali 

    Bai oamenilor eu nu imi dau seama cum de dna sai diicot nu se autosesiseaza in privinta lui Isarescu ,cand s-a dovedit pe fata si cu acte ca nu a facut nimic pt romanul de rand ,ci din contra a sustinut si ajutat bancile sa fure banii romanilor greu munciti , cum [...] mai are asta curaj sa iasa in fata romanului si sa spuna ,dupa 26 de ani de dezastru in care ne-a adus, ca sufera stabilitatea tarii, pai care [...] stabilitate ca nu exista ,noi ,romanii facem tara stabila ,iar cacatelul a uitat asta cand a primit banii in conturi de la banci in insulele virgine, vanzatorul asta de tara trebuie eliminat de la bnr si toata conducerea , ca degeaba pleaca asta daca vine olteanu sau vreunul din actuala conducere in locol lui !!

    Isarescule ROMANII S-AU TREZIT SI NU MAI POTI SA MINTI IN CONTINUARE PE NIMENI !!! 

    1. ahahahahahahaha

    si totusi....cat mai dureaza pana sea plica aceasta lege.....???? deja mi au vandut casa, sunt execupat, poprit pe salariu....cat mai dureaza???? ca eu unul nu mai pot

    1. da cand ai luat mony si te laudai pe la pretini mai puteai ? e bine ca ai si salar...oare shini te'o fi angajat ca slujbas..?!

      Esti o scursura umana.

      eu ti-am vorbit cuviincios, rog sa reformulezi.

      Esti un baiat fain,ce imi doresti tu mie asta iti doresc si tie.

      Berila ,caut de lucru ca postac.

      lucri si la negru ? ca bani in cont nu dau iar casierita am concediat-o (ma costa de 12 ori spezili bancare, in banii aia intra si mumu ).

    Pai de ce nu a venit la dezbatere sa prezinte mizeriile astea ca sa poata fi demontate de catre cei prezenti la dezbaterea pro si contra legii DIP. E simplu, aceste aberatii ale BNR nu stau in picioare si nu fac decat sa transforme legea in ceva inaplicabil si care sa stea atacata pe la CCR ani de zile. Omu asta e un nemernic odinar care nu mai are ce cauta in BNR sa se duca dracu la puscarie ca face trafic de influenta pentru bancile private.

    1. ahahahahahaha

    da zamfir cand si-a tras pensie de 6000 de ron a negociat cu reprezentantii poporului ?!?!?! ca doar a luat din banii poporului .

    România se împrumută la cele mai mici dobânzi din istorie, datorită a faptului că investitorii au mare încredere să finanțeze datoria publică a țării, a declarat Jiru, la conferința Growth Forum, organizată de Profit.ro la Banca Națională a României. Totuși, investitorii se interesează de legea dării în plată, și există un potențial de îngrijorare, spune oficialul Finanțelor.

    “Rom ânia, ca stat, primește întrebări, care se regăsesc în prospectul de emisiune. Am fost întrebați cu privire la diferite evenimente politice și legislative, care ar fi impactul lor. Simțim că ar fi un potențial de îngrijorare. Aici mă refer, strict, la ce se întâmplă cu legea dării în plată. Și nu ne-am dori ca semnalele să transfere ceva în costuri”, a declarat Jiru. 

    Legea dării în plată, care prevede că persoanele fizice pot stinge creditele la bănci, în schimbul renunțării la imobilul ipotecat, se află în Camera Deputaților, în procedură de reexaminare. Legea a fost aspru criticată de către BNR și băncile comerciale, dar și de Guvernul Cioloș, care a cerut ca darea în plată se aplice doar în cazurile sociale. 

    “Datoria publică se bazează pe încredere, finanțarea ei se bazează pe încredere. Ne aflăm într-un mediu de piață încă volatil, cu toate acestea România are o mare încredere din partea investitorilor. De aceea aș atrage atenția. Pentru că toate lucrurile se vor reflecta, mai devreme sau mai târziu în bugetul de stat”, a adăugat secretarul de stat. 

    1. Si profit.ro si zf sunt trompetele bancilor.

      De ce vii aici ? 

      pentru ca aici sunt trompetele mafiotilor imobiliari

      Zau? Dar cand il ridica in slavi pe incompatibilul Zamfir sau cand il pupau pe hartogarul mincinos Piperea, cum era? Nu mai erau trompetele bancilor?

    acelasi lucru l-a spus BNR si la inceputul anului trecut cand a explodat francul, dar fara vreun impact real asupra bancilor. luati-ma drept studiu de caz, domnule Isarescu, haideti cu mine la o negociere la Credit Europe Bank. si apropo, trei insi de la ei mi-au explicat ca le e mult mai simplu sa ma execute silit decat sa imi reesaloneze creditul sau sa imi faca vreun discount de care nici nu se pune problema. deci, ce spuneti dumneavoastra este fix apa de flori, nu va cred!

    1. ce ai cautat la banca aia de tepari

      la ce te referi cand spui "banca de tepari"? si in ce calitate o spui? constat in ultimele doua zile ca unul stie de credite ilegale de sute de milioane de euro (prin deductii bineinteles, nu prin acces la info tainuite), altul spune ca CEB e banca de tepari...evident ca aveti mai multe info decat un om obisnuit si doar le picurati pe aici, in loc sa mergeti la insititutii abilitate

      au pe dracu' sa-i ia. minciuni si speculatii

      despre CEB a scris unu', Cristi C, acum cateva zile

    Auzi la el..."parteneritate de buna credinta" din partea bancilor. Asta-i maxima! Un fel de a doua venire a lui Hristos pe pamant!

    daca BNR este atat de preocupata de profitabilitatea bancilor, de ce nu intreaba anumite banci cum gestioneaza ansamblurile rezidentiale cu care au ramas in brate dupa falimentele dezvoltatorilor ambitiosi din 2008? cred ca exista multe zone gri ale sistemului bancar, care ies la iveala accidental, cand o doamna suparata se duce la DNA. dincolo de poleiala de respectabilitate a BNR-ului, e mult de cercetat si de scos la lumina

    1. Nu cred ca o sa fie ceva nou de raportat...BNR tot bate campi intentionat si nu îi intereseaza cu adevarat de starea consumatorilor..noroc de LEGEA DĂRI ÎN PLATĂ ca îi mai agită un pic ..dar bancheri fac tot ce vor ei...( posteaza ca sint legi ..dar momentan nu e nici una ...nici indolenței...nimic de parte consumatorilor de credite) Fraților vorbim de oameni cu necazuri mari din cauza creditele.....avem nevoie de de LEGEA DĂRI ÎN PLATĂ ...Avem nevoie de mai multe astfel de legi ...Toata stima pt domnule Zamfir

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb