PROPUNERE DIN PARTEA MINISTERULUI DEZVOLTĂRII: Consolidarea clădirilor cu risc seismic- pe bani publici, dar cu interdicţii de vânzare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 5 ianuarie 2022

Consolidarea clădirilor cu risc seismic- pe bani publici, dar cu interdicţii de vânzare

Proprietarii apartamentelor consolidate seismic nu le vor putea vinde timp de 25 de ani În cazul în care le vând, vor fi obligaţi să achite statului cota-parte din valoarea lucrărilor efectuate pentru consolidarea clădirii

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) are pe circuitul de avizare interministerială un proiect de lege privind consolidarea a clădirilor cu risc seismic, a anunţat, ieri, ministrul Attila Cseke, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat bilanţul pe anul trecut şi priorităţile pentru anul 2022.

"Proiectul de lege privind programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic nu a parcurs încă circuitul de avizare interministerială. Avem nevoie de un program cu principii şi criterii noi, pentru că cel aflat în vigoare a fost aprobat în anul 1994, e depăşit ca actualitate şi trebuie trebuie revigorat, mai ales că estre prevăzut acest lucru ca o reformă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Proiectului îi mai lipsesc avize de la două ministere importante şi va introduce, faţă de progrmaul aflat în vigoare dar nefuncţional, o finanţare multianuală. (...) Includem pentru prima dată la finanţare şi clădirile publice. În forma în vigoare sunt incluse acum doar clădirile multirezidenţiale, adică blocurile de locuinţe. (...) Nu va mai exista o cofinanţare, pentru că prevedem o finanţare integrală din bugetul de stat al acestor clădiri pentru a evita discuţiile despre proprietarii care nu au fonduri pentru acest lucru şi, din acest motiv, proiectul prevede o interdicţie de vânzare pentru proprietar. Acesta îşi poate vinde in perioada respectivă apartamentul, dar trebuie să restituie cota-parte din investiţia respectivă. Perioada de interdicţie pe care o propunem este de 25 ani pentru persoanele fizice şi de 10 ani pentru persoanele juridice", a declarat Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Acesta a precizat că bugetul ministerului este unul generos şi în anul curent, dar se aşteaptă la o execuţie bugetară cu mult peste suma alocată prin legea bugetului de stat.

"Bugetul iniţial pentru 2021 a fost de 7,15 miliarde lei, iar bugetul executat este de 9,55 miliarde lei. Anul acesta bugetul iniţial este de 7,72 miliarde lei, dar preconizăm că vom avea iar o execuţie bugetară mai mare. Probabil, la finele anului 2022 vom depăşi 10 miliarde lei execuţie bugetară, mai ales că indicatorii pentru investiţii sunt în creştere", a spus Attila Cseke.

Ministrul Dezvoltării a amintit că anul acesta începe şi noul program de construire a creşelor, pentru care sunt deja aprobate 57 de solicitări, din care 23 se află chiar în diferite stadii ale procedurilor de achiziţie publică. "Din cele 23 de creşe care sunt în achiziţie publică, o parte au drept începutul lunii februarie ca termen de deschidere a ofertelor depuse. În funcţie de ce se întâmplă în procedura de achiziţie, în aprilie am putea semna primele contracte de execuţie cu termene de 14 luni. Acest termen de execuţie ar putea fi redus cu o lună sau două la creşele mici, adică la cele cu 40 locuri - creşele medii au între 60 şi 70 locuri, iar creşele mari între 100 şi 140 de locuri. Astfel, undeva in primăvara-vara anului 2023 am putea avea inaugurate primele creşe construite prin acest program. În PNRR avem 230 milioane euro pentru acest program, pe lângă finanţarea pe care o asigurăm din bugetul public", a precizat Cseke Attila.

El a mai arătat că în acest an ministerul pe care îl conduce va gestiona prin Programul Operaţional Regional 1,25 miliarde euro (cu 300 milioane euro mai mult decât în 2021), iar în 2023 suma alocată se ridică la 2,19 miliarde euro.

"Cu aceste ţinte vom ajunge la 100% absorbţie pe Programul Operaţional Regional şi ne propunem acest deziderat important pentru dezvoltarea comunităţilor locale şi pentru dezvoltarea ţării. De asemenea, vom asigura punerea în aplicare a PNRR, a reformelor şi investiţiilor din acest plan care corespund domeniilor alocate MDLPA şi implementarea programului Anghel Saligny care va asigura infrastructura de bază - apă, canalizare, drumuri, racordare reţele de gaz - pentru comunităţile locale", a menţionat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila a arătat că pentru programul Anghel Saligny, a cărui alocare bugetară este de 50 miliarde lei, au fost depuse online 7545 proiecte, în valoare totală de 137,5 miliarde lei, de către toţi primarii, indiferent de culoarea politică a acestora.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Legat de riscul seismic a unor cladiri uzate fizic si moral si care sunt in proprietate privata asa zisa consolidare reprezinta bani aruncati pe fereastra. Logica este demolarea si reconstruirea dupa actualele norme seismice. Desigur este necesara o legislatie foarte complexa prin care sa se asigure cu sprijinul statului si locuinte pentru cei demolati. In prezent se mimeaza consolidarea si se spera in clementa divina in cazul unui cataclism

    Si daca oamenii mor, pleaca la studii, se duc pentru un loc de munca in alta localitate etc, ce fac cu prpprietatile?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb