PROPUNEREA AVAS, SUSŢINUTĂ DE SINDICATE: Trei filiale "Electrica" rămân în proprietatea statului şi vor fi listate la Bursă

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 august 2007

Trei filiale "Electrica" rămân în proprietatea statului şi vor fi listate la Bursă

Banii din privatizarea celorlalte cinci filiale merg în investiţiile "Electrica" şi în producţia de energie

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a finalizat nota solicitată de Guvern pentru strategia privind privatizarea societăţilor din domeniul energetic. Potrivit liderilor sindicali de la Federaţiile "Univers" şi "Energia Mileniului III", care au participat la dezbaterea proiectului de strategie energetică, nota AVAS elaborează varianta în care filialele neprivatizate ale "Electrica" (Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord) rămân în proprietatea majoritară a statului. Documentul va fi dezbătut chiar în şedinţa de Guvern din aceas­tă săptămână, susţin sindicaliştii din energie.

Dumitru Chiriţă, preşedintele Federaţiei "Energia Mileniului III", ne-a explicat: "Practic, AVAS forţează Guvernul să ia o decizie asupra viitorului societăţilor din domeniul energetic. Astfel, Executivul trebuie să se hotărască dacă statul va juca sau nu un rol important pe piaţa noastră şi cea regională de energie electrică, prin companiile pe care le mai deţine. Dacă răspunsul este afirmativ, atunci cele trei filiale pot atrage capital pentru dezvoltare, fie pe Bursa de Valori Bucureşti, pe modelul de succes al , fie prin asociaţii sau firme mixte pentru dezvoltarea sau mo­dernizarea unor capacităţi de producţie".

Domnia sa consideră că, având în vedere evoluţia pieţei de energie din această vară, este bine ca sectorul de furnizare şi distribuţie a electricităţii să nu fie lăsat, în întregime, pe mâna investitorilor strategici. "Electrica" poate juca un rol foarte important, de echilibrare a preţurilor pe piaţa liberă, prin mecanisme corecte de piaţă, mai ales dacă statul se va implica financiar în dezvoltarea celor trei filiale pe care le mai are în proprietate.

Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei "Univers", susţine, deasemenea, că actualul context european (criză în producţia de energie din cauza secetei şi pene prelungite de curent în mari capitale din Occident) jus­tifică menţinerea unor socie­tăţi "Electrica" în proprietatea statului.

Domnia sa ne-a spus: "Sunt deja cinci filiale în proprietate privată, aşa că Guvernul poate judeca dacă managementul firmelor străine este mai eficient decit cel al statului. Peste tot în Europa se vorbeşte despre capacităţi strategice şi siguranţa în alimentare şi distribuire a energiei. Aşa că şi strategia noastră, care presupune vânzarea unui pachet majoritar către un investitor strategic, trebuie regândită. Cred că finanţarea pe piaţa de capital are şanse mari să aducă o parte consistentă din fondurile pentru investiţii. Peste câţiva ani, poate va fi din nou o oportunitate în vânzarea unui pachet mai mare de acţiuni către companiile puternice din domeniu".

Preşedintele Federaţiei "Univers" crede că "Electrica" are şanse reale să fie un jucător important şi pe piaţa producţiei de energie, chiar şi pe segmentul resurselor regenerabile. Compania are posibilitatea financiară pentru astfel de investiţii şi poate să încheie cu succes parteneriate cu alţi producători.

Conducerea Blocului Naţional Sindical (BNS) a decis ieri să dea un impuls autorităţilor şi a anunţat public faptul că salută iniţiativa AVAS şi a Guvernului de a consolida "Electrica" SA ca o societate cu capital majoritar de stat. "Vrem ca statul român să joace un rol important în domeniul comerţului şi distribuţiei de energie electrică. Astfel, în concurenţa cu companiile străine, dar care au capital majoritar de stat (n. r. Italia, Cehia şi Germania), şi care sunt acţionari majoritari în cinci filiale , să fie aduse beneficii consumatorilor şi celorlalţi participanţi la piaţa de energie electrică", arată liderii BNS.

Foarte importantă este şi intenţia statului ca banii încasaţi din vânzarea societăţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice să fie folosiţi atât pentru consolidarea "Electrica" SA, cât şi pentru dezvoltarea unor capacităţi de producţie de energie electrică pe bază de resurse regenerabile sau reabilitarea unora dintre cele existente. În opinia reprezentanţilor BNS, se impune reorganizarea "Electrica Serv" SA prin divizarea în opt societăţi de servicii energetice, aşa cum sunt organizate societăţile de distribuţie. Noile companii pot fi reintegrarea în societăţile pe care le deservesc, garantând siguranţa în funcţionarea instalaţiilor de distribuţie şi continuitatea în alimentarea consumatorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb