PROPUNERILE ASF PENTRU LEGEA PIEŢEI DE CAPITAL, AMÂNATE DE DEPUTAŢI ASF vrea prag de 20% la BVB şi SIBEX

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 decembrie 2013

ASF vrea prag de 20% la BVB şi SIBEX

ASF vrea să încaseze jumătate din amenzile pe care le dă şi numai jumătate să meargă la buget

Presiunea implementării Basel III din 2014, tertip ca amendamentele să treacă mai repede

Sute de amendamente la ordonanţa 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor, propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Banca Naţională a României au intrat, ieri, pe ordinea de zi a Comisiei de Buget a Camerei Deputaţilor.

Deşi s-au mai văzut situaţii în care deputaţii au votat, pe repede înainte, legi, la grămadă, de data aceasta au amânat proiectul, pe motiv că ar fi imposibil de dezbătut sutele de pagini într-o singură şedinţă.

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, a ţinut să precizeze, în faţa deputaţilor, că propunerile nu sunt ale ASF, ci ale pieţei de capital, transmise în urma consultărilor. Totuşi, domnul Ursache a răspuns că îşi asumă amendamentele, la întrebarea venită din partea deputatului PDL Gheorghe Ialomiţianu.

Potrivit lui Mircea Ursache, principalele modificări propuse erau reducerea cvorumurilor pentru Adunările Generale Extraordinare ale SIF-urilor, în conformitate cu legea societăţilor comerciale, creşterea pragului limită de deţinere la operatorii de piaţă - Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex - la 20%, înfiinţarea Contrapărţii Centrale, inastituţie cerută la nivel european pentru decontarea derivatelor.

Vicepreşedintele ASF a arătat că Banca Naţională analizează participarea, prin Transfond, la acţionariatul CCP.

Totodată, între amendamente, se regăsea şi scoaterea unei creanţe faţă de World Trade Center Bucharest din portofoliul Fondului Proprietatea, întrucât statul nu mai este acţionar acolo şi nu mai poate colecta creanţa, potrivit lui Mircea Ursache.

Fondul Proprietatea are de recuperat 85% din totalul datoriilor World Trade Center, de 90 de milioane de euro, potrivit declaraţiilor făcute de Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judiciar al World Trade Center, în noiembrie.

Fondul Proprietatea a preluat o creanţă de la fosta AVAS, care la rândul său preluase datoria de la Ministerul Finanţelor. Instituţia garantase în 1991 un credit pe care WTCB l-a primit de la două bănci franceze dar nu l-a rambursat.

În plus, printre amendamente se regăsea şi propunerea ca jumătate din valoarea amenzilor date de Autoritate să fie încasate de aceasta, şi jumătate să meargă la buget.

Alături de propunerile ASF, deputaţii aveau pe listă şi propunerile Băncii Naţionale privind transpunerea unei directive europene referitoare la Acordul Basel III (referitor la consolidarea stabilităţii sistemului bancar).

Cristian Ştefan, directorul Direcţiei de Reglementare şi Autorizare din cadrul BNR, a arătat că adoptarea acestor măsuri este urgentă, întrucât Regulamentul european privind Basel III intră în vigoare de la 1 ianuarie, iar cele două acte sunt complementare, respectiv că Regulamentul face referire la directivă.

Potrivit acestuia, băncile nu vor şti ce prevederi să aplice - din cadrul european sau din cel naţional - şi se vor afla în confuzie.

Unii deputaţi s-au arătat intrigaţi de faptul că sunt aduse amendamente la prevederi care ar trebui preluate din legislaţia europeană: "Dar de ce să vină amendamente? Au tradus greşit?"

Deputatul PDL Andreea Paul a spus că modificările sunt mult prea importante pentru a fi trecute rapid: "Procedurile parlamentare nu au fost respectate. Procedurile de dezbatere riscă să nu fie respectate. Sunt 600 de pagini de amendamente, «ochiometric». Practic şi fizic, este imposibil să le parcurgi cu luciditate".

Totodată, doamna Paul a mai spus că împletirea a două acte normative este incorectă şi ca tehnică legislativă, şi ca fond.

Reprezentanţii ASF şi BNR au subliniat că nu au drept de iniţitivă legislativă şi că modificările au fost transmise Ministerului de Finanţe.

De la Finanţe, în sală era numai Oana Iacobescu - şef serviciu, Ministerul Finanţelor Publice, care însă nu avea un punct de vedere scris semnat de Ministrul Finanţelor, care i-a fost solicitat de deputaţi.

Cel mai probabil, Comisia de Buget va relua discuţiile privind modificările la legislaţia pieţei de capital, în februarie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Bravo mha. Deci acum avem aia mici impotriva la aia mari, de-aia nu se poate face nimic cu BVB iar in viitorul apropiat vom avea unii din aia mari impotriva la altii din aia mari.

    bravo  

    1. e normal ca cei care detin nai multe actiuni Bvb sa decida

    interesanta idea " Potrivit acestuia, băncile nu vor şti ce prevederi să aplice - din cadrul european sau din cel naţional - şi se vor afla în confuzie." Sa fim si mai obiectivi: ASF spune ca SIF12345 trebuie sa aplice directiva IV europeana, cele listate in segmentul reglementat, deci cele enumerate raportarea IFRS. Care sa aiba intaietate. Apropo buimaceala, cum este cum indicele BET-XT si BET-BK care pana in data de 3 septembrie au continut concernul OLTCHIM...........Cat despre anumite institutii financiare inca mai prefera sa dea cifrele IFRS referitoare la raportarea neconsolidata :-)

    Solutia e simpla: dublati amenzile si v-ati umplut de bani. La cat de bine o aveti pe asta cu "supravegherea" chiar o meritati...

    1. Domnule, n'ai inteles - smecherii dubleaza amenzile pentru ca se vor supraveghea si pe ei ... si atunci vor avea de lucruu

    Il doare la bascheti pe Chelu ca ASF va incasa amenzile, oricum nu le plateste si se pi_sa cu bolta pe ASF asa cum a facut cu CNVM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb