Prospectul listării Nuclearelectrica, în chinurile facerii

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iulie 2013

Prospectul listării Nuclearelectrica, în chinurile facerii

Prospectul listării Nuclearelectrica este în chinurile facerii, compania şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) perfectând împreună cu intermediarul detaliile de la capitolul riscuri, după cum ne-au spus mai multe surse apropiate situaţiei. Autorităţile ar considera că intermediarul exagerează riscurile, motiv pentru care ar fi returnat de mai multe ori prospectul către consorţiul Swiss Capital şi BT Securities, potrivit surselor noastre.

Surse autorizate din Departamentul de Energie ne-au explicat că toţi intermediarii cu care au lucrat pentru vânzarea pe Bursa de Valori a acţiunilor companiilor energetice au explicat autorităţilor că investitorii trebuie informaţi asupra tuturor riscurilor, indiferent de "mărimea" lor: "Reprezentanţii statului au cerut intermediarilor să nu mai facă din ţânţar armăsar şi să prezinte, de exemplu, un simplu proces ca un capăt de ţară. Este exact ca în povestea cu drobul de sare. Interesul autorităţilor şi intermediarului este să obţină cât mai mulţi bani din vânzarea a 10% din Nuclearelectrica. Investitorii, mai ales că societatea este ofertată către entităţi din SUA şi Canada în special, trebuie să cunoască absolut toate detaliile din companie. Dacă nu au timp să-şi facă propriul audit, investitorii nu trebuie să aibă scuze şi să spună că nu au cunoscut anumite detalii cu potenţial de risc. Astfel, autorităţile şi intermediarul ofertei nu riscă procese ulterioare în urma cărora să plătească bani grei investitorilor. Autorităţile au înţeles acest aspect şi poziţia lor a fost ca intermediarul să prezinte corect riscurile. Acum se agreează ultimele detalii ale prospectului, care va fi trimis, în această săptămână, spre aprobarea ASF".

În Ordonanţa de Urgenţă pentru ratificarea Scrisorii de intenţie semnată de România cu FMI şi aprobată de Fond pe 26 iunie, scrie că listarea Nuclearelectrica se va face până în luna octombrie a acestui an. Iniţial, listarea era aprobată pentru jumătatea lunii mai, apoi Guvernul a anunţat că procedura va avea loc în această lună. Sursele menţionate afirmă: "Termenul stipulat în scrisoare este unul extensiv. Listarea va avea loc în iulie, aşa cum a anunţat Guvernul. Pentru toamnă rămân IPO-urile Romgaz şi Electrica. Executivul a decis să vândă acţiunile Nuclearelectrica în iulie, ca să nu avem multe listări în toamnă".

Guvernul a anunţat, recent, că vrea să obţină maxim 300-350 milioane lei (66-78 milioane de euro) pentru pachetul de 10% din Nuclearelectrica, pe care îl va vinde printr-o ofertă la Bursa de Valori Bucureşti. IPO-ul va fi făcut printr-o majorare de capital.

Executivul a modificat Hotărârea nr. 39/2012 pentru aprobarea strategiei de privatizare a "Nuclearelectrica", în sensul împărţirii ofertei de vânzare în trei tranşe. Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, 85% din acţiuni vor fi oferite investitorilor instituţionali, iar diferenţa investitorilor de retail, în două tranşe, respectiv subscrieri mici care au valoare maximă până la 15.000 de acţiuni şi 5% celor care vor cumpăra peste 15.000 de acţiuni.

Domnia sa a declarat, recent: "Noi am dori o subscriere cât mai mare, mizăm la investitorii instituţionali, să fie în jur de 150% sau peste, şi în funcţie de asta sperăm să obţinem un preţ cât mai bun. Eu aş vrea să obţin cât mai mult, dar trebuie să facem un raport între capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, şi ceea ce putem obţine în condiţiile în care energia nucleară nu este foarte simpatizată de către investitori. Ştiţi ce s-a întâmplat în Japonia, la Fukushima, şi asta a avut o consecinţă negativă asupra investitorilor".

Autorităţile au anunţat că intervalul de preţ aprobat de Guvern pentru investitorii instituţionali este de 11,20 lei/acţiune limită inferioară şi 15 lei/acţiune limită superioară, inclusiv capetele intervalului.

În prezent, statul este acţionar al Nuclearelectrica SA cu 90,3%, iar Fondul Proprietatea deţine restul de 9,7%. Listarea se va derula printr-o majorare de capital la care statul nu va participa.

Conform evaluării făcute de Fondul Proprietatea asupra Nuclearelectrica, la finele lunii aprilie, valoarea ofertei pentru 10% din titlurile producătorului de energie ar fi de aproape 666 milioane lei (154 milioane euro).

Reprezentanţi ai China Nuclear Electric vin la Bucureşti pentru discuţii privind unităţile 3-4 CNE

Reprezentanţi ai companiei China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti în luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuală implicare în construcţia Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice din Cernavodă, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. Aflat în vizită în China, domnul Ponta a precizat că investitorii vor putea deţine pachetul majoritar de acţiuni în acest proiect. "Geopolitic, lucrurile s-au jucat săptămâna trecută", a spus Ponta legat de posibilul control al companiei chineze la Unităţile 3 şi 4, cu referire la eşecul proiectului Nabucco.

Compania mixtă creată pentru derularea investiţiei este EnergoNuclear, controlată în proporţie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din titluri, şi ArcelorMittal România, care are o participaţie de 6,2%.

Premierul Victor Ponta a anunţat, recent, că Guvernul va ceda pachetul majoritar de acţiuni la grupurile 3 şi 4 ale centralei nuclear-electrice de la Cernavodă acelui investitor care va asigura finanţarea proiectului de construcţie a celor două unităţi, arătând că este dispus la o astfel de decizie politică.

Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare, evaluat la 6,5 miliarde de euro, a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau estimate să înceapă în 2010. Investitorii privaţi au părăsit proiectul în 2010.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pe de-o parte articolul zice ca autoritatile vor sa obtina cat mai multi bani, dupa care mai tarziu acelasi articol zice ca "Guvernul a anunţat, recent, că vrea să obţină maxim 300-350 milioane lei (66-78 milioane de euro) pentru pachetul de 10% din Nuclearelectrica". Poate gresesc, dar daca vrea sa obtina cat mai multi bani, de ce ar vrea sa puna un maxim sumei pe care o poate obtine? Fie a fost o greseala de tiparire, fie guvernantii sunt..ilogici (n-am voie sa vorbesc urat), si nu m-ar mira sa fie a doua varianta.

    Pe de alta parte, Nita zice ca investitorii nu sunt interesati de energia nucleara. Poate, dar de ex UK, in raportul dat luna trecuta de Trezorerie, de ce aloca sume importante de bani pentru retehnologizarea centralelor nucleare vechi si pt constructia unora noi? 

    1. Autoritatile zic tot timpul ca vor sa obtina cat mai multi bani din listari. Suma de 300-350 milioane lei este avansata de autoritati. Oferta este conceputa cu un pret minim si unul maxim, insa ea este adjudecata, de obicei, in fuctie un anumit criteriu. De exemplu, se considera inchisa la un anumit grad de subscriere, care depaseste 100%.

      Proiectul Unitatilor 3 si 4 s-a decredibilizat dupa ce autoritatile noastre au schimbat schema de finantare: mai intai au vrut doar 20% din proiect, apoi statul a decis ca este mai bine sa detina 51% din capitalul companiei de proiect. Mai multi investitori s-au retras si, evident, statul nu are cum sa finanteze proiectul.

      Acum, peste tot in Europa, este dificil sa finantezi proiecte nucleare, deoarece sunt foarte costisitoare, iar recuperarea investitiei se face intr-o perioada foarte mare de timp. Ca sa fie atractive, astfel de proiecte sunt sustinute de statele care le promoveaza, prin diverse moduri, de la garantii guvernamentale la garantarea tarifului de vanzare a energiei.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb