Activişti ai organziaţiei Greenpeace au protestat în caiace, ieri, în largul Mării Negre în faţa petrolierului rusesc VF Tanker 2, care se îndrepta spre România, pentru a atrage atenţia asupra faptului că este nevoie de renunţarea la combustibilii fosili şi de trecerea la energia verde. Organizaţia anunţă că strânge semnături o iniţiativă legislativă la nivelul Uniunii Europene care să interzică publicitatea pentru combustibilii fosili, precum şi pentru transporturile aeriene, rutiere şi navale (altele decât serviciile de transport de interes economic general) pe bază de combustibili fosili, dar şi sponsorizările făcute de companiile din acest domeniu, informează News.ro.
"Pentru a trage un semnal de alarmă asupra legăturii dintre dependenţa de combustibili fosili şi fenomenele meteo extreme cu care ne confruntăm, activiştii Greenpeace au protestat în caiace, în largul Mării Negre, în faţa petrolierului rusesc VF Tanker 2, care se îndrepta spre România. De ce am făcut asta? Fiindcă nu mai putem «arde gazul» în continuare. Cerem Guvernului României să nu mai amâne tranziţia către energie curată şi să nu mai promoveze aceleaşi soluţii false care ne adâncesc în criza climatică! Responsabile sunt şi companiile din industria combustibililor fosili, care continuă să pună propriul profit înaintea grijii pentru oameni şi planetă, minimalizând sau chiar negând criza climatică şi responsabilitatea pe care o au în agravarea ei", transmite Greenpeace România astăzi, la o zi de la la protestul din Marea Neagră.
Activiştii organizaţiei de mediu reclamă, "că în loc să contribuie real la eforturile de combatere a crizei climatice" companiile care activează în domeniul exploatării combustibililor fosili "aleg să promoveze soluţii false, investind bugete uriaşe în campanii publicitare şi «acţiuni de ecologizare» de ochii lumii".
În acest context, Greenpeace anunţă că a lansat o iniţiativă cetăţeanească europeană care propune o lege pentru interzicerea reclamelor la combustibili fosili şi a sponsorizărilor din partea industriei.
Organizaţia intenţionează să solicite Comisiei Europene să propună un act legislativ prin care să interzică publicitatea pentru combustibilii fosili, precum şi pentru transporturile aeriene, rutiere şi navale (altele decât serviciile de transport de interes economic general) pe bază de combustibili fosili; să interzică publicitatea din partea oricărei întreprinderi active pe piaţa combustibililor fosili, în special în domeniul extracţiei, rafinării, furnizării, distribuţiei sau vânzării de combustibili fosili; să interzică sponsorizările de către întreprinderile din aceste domenii sau utilizarea mărcilor sau a denumirilor comerciale folosite pentru combustibilii fosili.
"Acest act legislativ ar intra în sfera de competenţă a UE, în sensul că ar consta într-un regulament privind piaţa internă menit să consolideze protecţia consumatorilor şi să asigure un nivel ridicat de protecţie a sănătăţii publice şi a mediului. Într-adevăr, această legislaţie ar spori gradul de sensibilizare a publicului cu privire la produsele şi tehnologiile care sunt responsabile de schimbările climatice şi de alte daune aduse mediului şi sănătăţii. Textul legislativ ar urmări, aşadar, obiective care sunt avute în vedere de politicile UE privind protecţia mediului şi a consumatorilor, prin armonizarea normelor privind publicitatea pentru combustibilii fosili şi sponsorizările din partea întreprinderilor din acest sector. Acesta ar intra în sfera competenţelor partajate care includ piaţa internă, mediul, protecţia consumatorilor", argumentează Greenpeace iniţiativa care a adunat deja peste 272.000 de semnături.